Έτσι χειρίστηκε η Βρετανία τη δική της «λίστα Λαγκάρντ»

Η βρετανική «λίστα Λαγκάρντ» περιείχε 6.000 ονόματα καταθετών στην ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC αποκαλύπτει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου. Η Κριστίν Λαγκάρντ την είχε παραδώσει όταν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Όπως έκανε και με την περίπτωση της Ελλάδας, δηλαδή.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια, η λίστα αυτή είναι αντικείμενο έρευνας. 500 καταθέτες από τους συνολικά 6.000 που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ, μετά από έλεγχο της αρμόδιας αρχής οικονομικού εγκλήματος (HMRC) αποδεικνύεται, γράφει η Deutsche Welle.

Τα πράγματα είναι απλά, το βρετανικό κράτος έκανε ό,τι έκαναν όλα τα υπόλοιπα ΕΚΤΟΣ από την Ελλάδα! Έστειλε… μήνυμα στους φοροφυγάδες: αν θέλετε διακριτικότητα, ελάτε να πληρώσετε. Και πήγαν!

Όπως αποκαλύπτουν οι Times, η Εφορία προτείνει στους δικαιούχους των μυστικών τραπεζικών λογαριασμών διακριτικότητα- εφόσον συμφωνήσουν στην πληρωμή των φόρων και με το πρόστιμο που τους αναλογεί, αντί να προωθήσουν τις υποθέσεις τους στα δικαστήρια.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά πως είναι η πλέον συμφέρουσα λύση για το Δημόσιο, που θα εισπράξει άμεσα πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες, ενώ παράλληλα θα απαλλάξει τα δικαστήρια από το βάρος εκδίκασης όλων αυτών των υποθέσεων.

Και στη Βρετανία, πάντως, υπάρχουν φωνές για το χειρισμό της υπόθεσης. Πρώην ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας Οικονομικού Εγκλήματος χαρακτήρισε τη στρατηγική της κυβέρνησης «υποκριτική», αφού στέλνει αρνητικό μήνυμα για επιλεκτική μεταχείριση των πλούσιων φοροφυγάδων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των φοροφυγάδων της λίστας Λαγκάρντ είναι άτομα με περιουσιακά στοιχεία και προσόδους από ακίνητα στο εξωτερικό.

Έως τώρα μόνο ένας καταθέτης της λίστας έχει καταδικαστεί. Πρόκειται για ιδιοκτήτη ακινήτων αξίας 160 εκατ. στερλινών, ο οποίος τιμωρήθηκε τον Ιούλιο με 500.000 λίρες, καθώς δεν είχε δηλώσει τον φόρο που αντιστοιχούσε σε χρήματα που κληρονόμησε από τη μητέρα του, κατατεθειμένα σε μυστικό λογαριασμό της HSBC.

NewsIt.gr