Ποια ισοπαλία; Όλα δείχνουν ότι θα νικήσει ο Ομπάμα!

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία στο 48%. Αλλά η αντιμετώπιση της… Sandy, δίνει πόντους στον Μπαράκ Ομπάμα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από το ABC News και την Washington Post δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ να ισοψηφούν με ποσοστό 48%. Μόνο που 48+48 κάνει 96. Άρα, μένει ένα 4% που θα κρίνει ποιος θα είναι για τα επόμενα 4 χρόνια ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Πρόεδρος θα εκλεγεί όποιος συγκεντρώσει πλειοψηφία 270 μεγάλων εκλεκτόρων (σε σύνολο 538).

Και οι δυο υποψήφιοι ανησυχούν και για τον αντίκτυπο που θα έχει η καταστροφή από τον τυφώνα Sandy στις εκλογές. Περισσότερο, όμως, ανησυχεί ο Ρομνεϊ…
Δημοσκόπηση για λογαριασμό του NBC και της Wall Street Journal, έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων επιδοκίμασαν τον τρόπο με τον οποίο ο Ομπάμα χειρίστηκε την κατάσταση.

Εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των πληγέντων πολιτών που δεν θα πάνε να ψηφίσουν την Τρίτη. Δεκάδες εκλογικά κέντρα σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ δεν είναι σε θέση πλέον να ανοίξουν αφού έχουν πλημμυρίσει.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, λίγες μόνο ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, διέταξε αξιωματούχους υπεύθυνους για τον χειρισμό καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης να παραβλέψουν την κυβερνητική «γραφειοκρατία» και να κάνουν ότι είναι δυνατό να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές να «αναρρώσουν» όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρίς Κρίστι, δήλωσε ότι θα επιτραπεί στους πολίτες που έχουν μεταστεγαστεί να ψηφίσουν μέσω e-mail, ενώ στη Νέα Υόρκη περίπου 143.000 ψηφοφόροι θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα.

Και οι δυο συνέχισαν το Σαββατοκύριακο την προεκλογική τους εκστρατεία και μαζεύουν… δυνάμεις για την Τρίτη! Όλα δείχνουν πως θα είναι η πιο αμφίρροπη αναμέτρηση των τελευταίων ετών. Ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να διατηρεί ένα προβάδισμα αφού προηγείται σε πολιτείες όπου “παίζεται” η προεδρική εκλογή.

“Δύο ημέρες! Δύο ημέρες και θα στρωθούμε στη δουλειά!”, είπε ο Μιτ Ρόμνεϊ σε εκλογική συγκέντρωση στην Ντε Μουάν της Αϊόβα, μία από τις πολιτείες-κλειδιά των εκλογών.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος μίλησε ξανά για τη δημιουργία επιχειρήσεων: “Ο πρόεδρος πιστεύει πως η λύση βρίσκεται στο περισσότερο κράτος. Όχι, η λύση είναι, πιο πολλές καλές δουλειές. Για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, κάθε επιχειρηματίας, κάθε μικρή επιχείρηση, κάθε δημιουργός θέσεων εργασίας θα ξέρει πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τον αγαπά”, επανέλαβε ο Μιτ Ρόμνεϊ προτού καταλήξει: “Έχω ανάγκη την Αϊόβα για να κερδίσω τον Λευκό Οίκο”.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε 8.000 χιλιόμετρα και επισκέφτηκε πέντε πολιτείες σε διάστημα 20 ωρών! Πρώτος σταθμός το Νιου Χάμσαϊρ, τη μοναδική βορειοανατολική πολιτεία που ανήκει στους Δημοκρατικούς και την οποία ο Ρόμνεϊ μπορεί να ελπίζει ότι θα βάλει στο καλάθι του για να φθάσει στο κατώφλι των 270 “μεγάλων εκλεκτόρων” από τους 538 που θα πρέπει να συγκεντρώσει.

Ακολούθησε το Φορτ Λόντερντεϊλ στη Φλόριντα, το “Γκράαλ” του εκλογικού μενού με τους 29 μεγάλους εκλέκτορες. Είναι η πολιτεία που πέρασε στην Ιστορία γιατί έκρινε την εκλογή του Τζορτζ Μπους.

Ο Ρόμνεϊ επέλεξε να αφιερώσει κάποιες ώρες στην Πενσιλβάνια, μια πολιτεία την οποία κανένας υποψήφιος δεν είχε θεωρήσει μέχρι τώρα χρήσιμη για να ψηφοθηρήσει σοβαρά.

Οι τελευταίες ομιλίες της εκστρατείας επανεκλογής του Ομπάμα τη Δευτέρα προβλέπεται θα γίνουν στις πρωτεύουσες του Ουισκόνσιν, του Οχάιο και της Αϊόβα. Το βράδυ θα μεταβεί στο Σικάγο, όπου θα περάσει την ημέρα της ψηφοφορίας, αν και έχει ήδη ψηφίσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο Ρόμνεϊ θα περιμένει την Τρίτη τα αποτελέσματα στη Βοστώνη, ενώ την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας θα την περάσει σε Φλόριντα, Βιρτζίνια, Οχάιο και Νιου Χάμσαϊρ.

NewsIt.gr