Τι οδήγησε στα “νταϊλίκια” της Τουρκίας κατά της Κύπρου

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

Αυτό που εξόργισε την Άγκυρα και την οδήγησε στην προκλητική και χωρίς καμία λογική ανακοίνωση της εναντίων εταιρει΄ν ερευνών φυσικού αερίου ήταν η απόφαης που έλαβε η κυβέρνηση της Κύπρου.

 

Η Λευκωσία στις 30 Οκτωβρίου παραχώρησε στην ΑΟΖ της, σε τέσσερα διαφορετικά «οικόπεδα» σε τέσσερις εταιρείες διαφορετικών κρατώ

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση αδειών στη γαλλική Total, στην ρωσική Gazprom (έχει κατέβει με θυγατρικές της) και δύο οικόπεδα στην ιταλική κοινοπραξία Eni με συμμετοχή της κορεατικής KoGas.

 

Πρόκειται για τα τέσσερα «οικόπεδα» τα οποία γειτονεύουν με το οικόπεδο 12 και υπάρχει υψηλή η πιθανότητα εύρεσης υδρογονανθράκων, δηλαδή φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

 

Οι άδειες αποφασίστηκε να χορηγηθούν για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11.

 

Οι Τούρκοι διαπιστώσουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά κανονικά τις εργασίες της ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αδιαφορώντας για τις απειλές της Άγκυρας. Και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τώρα ψάχνει τρόπο να εμποδίσει τις έρευνες εκβιάζοντας τις εταιρείες ερευνών.

Πάντως για το Οικόπεδο 12 όπου οι Ισραηλινοί έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες στη Κυπριακή ΑΟΖ και έχουν βρει αέριο, οι Τούρκοι τώρα δεν λένε κουβέντα. Το Ισραήλ έχει άλλη βαρύτητα στην περιοχή.

 

 

Πηγή: OnAlert.gr