Κυπριακός Τύπος, 5 Νοεμβρίου 2012

 

Οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Τρόικα για τη σύναψη μνημονίου για την οικονομία, το δημοσίευμα του περιοδικού “Der Spiegel” για την Κύπρο και η γνώμη των πολιτών για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Προειδοποιήσεις από το Βερολίνο”, γράφει ότι το περιοδικό “Der Spiegel” δημοσίευσε έκθεση των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών, που κατηγορεί τη Λευκωσία για “μαύρο ρωσικό χρήμα” και τονίζει ότι η γερμανική Βουλή δεν θα συναινέσει στην οικονομική στήριξη της Κύπρου χωρίς αλλαγή στο επιχειρησιακό μοντέλο της. Γράφει, επίσης, ότι η Βουλή των Ελλήνων θα κληθεί να ψηφίσει τα νέα μέτρα για την οικονομία, εν μέσω μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, και ότι η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δοκιμάζεται, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί εκλογές. Επίσης, γράφει ότι πολίτες καταγγέλλουν ότι μέλη της Αστυνομίας προβαίνουν σε άτυπο διαγωνισμό καταγγελιών για τροχαίες παραβάσεις, και ότι μέσα σε 13 ημέρες καταγγέλθηκαν 630 οδηγοί που δεν είχαν άδεια κυκλοφορίας οχήματος και 548 που δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Έβαλαν στο μάτι τον εταιρικό φόρο οι Γερμανοί”, γράφει ότι στο μάτι των Γερμανών φαίνεται να μπήκε για τα καλά ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο, ανοίγοντας, όπως όλα δείχνουν, άλλο ένα κεφάλαιο δυσκολιών για την Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι με τρεις σοβαρούς τραυματισμούς, δεκάδες άλλους ελαφρότερης μορφής, αλλά ευτυχώς χωρίς την απώλεια ανθρώπινων ζωών, συνοδεύτηκε η χθεσινή πρώτη κυνηγετική εξόρμηση για λαγό και πέρδικα, ενώ δεν έλειψαν οι καταγγελίες για παρανομίες, όπως λαθροθηρία και κυνήγι χωρίς κατοχή άδειας. Επίσης, γράφει ότι τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Λευκωσία, όπου ο Υπουργός Εμπορίου θα επιδιώξει τη συνεργασία των άλλων δύο χωρών για την πόντιση καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρισμού που θα συνδέει τις τρεις χώρες και θα ενωθεί με το πανευρωπαϊκό δίκτυο.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Λήψη μέτρων με… μέτρο”, γράφει ότι οι πολίτες θεωρούν ως “αναγκαίο κακό” τη λήψη μέτρων για την οικονομία, ωστόσο καθορίζουν τη στάση τους αναλόγως και της επαγγελματικής ομάδας στην οποία ανήκουν, ενώ η πλειοψηφία ανάβει κόκκινο στην πρόταση της Τρόικας για μη καταβολή του 13ου μισθού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα. Γράφει, επίσης, ότι έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας αξιολογεί την Κύπρο με πολύ αρνητικούς χαρακτηρισμούς και σε απόρρητη έκθεση αποφαίνεται ότι από τα μέτρα βοήθειας που πιθανό να δοθούν από την ΕΕ θα επωφεληθούν περισσότερο κάτοχοι ρωσικών τραπεζικών λογαριασμών μαύρου χρήματος. Επίσης, γράφει ότι στο ημίφως παρέμειναν τουλάχιστον μέχρι χθες οι διεργασίες για σύναψη πακέτου στήριξης της Κύπρου από την Τρόικα.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Διαφωνίες εντός Τρόικας”, γράφει ότι την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ευνοεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τα άλλα δύο μέλη της Τρόικας να αναζητούν τη φόρμουλα για την υλοποίηση του εγχειρήματος, και το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να είναι η κύρια αιτία της καθυστέρησης που παρατηρείται στην αποστολή του κλιμακίου που θα διαπραγματευτεί με την Κύπρο την υπογραφή του μνημονίου. Γράφει, επίσης, ότι ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς μετέφερε το μήνυμα ότι η οικονομία της Κύπρου μπορεί να ανακάμψει. Επίσης, γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απερίσπαστη και με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι οι τουρκικές απειλές θα πέσουν και πάλι στο κενό.