Λαμπρά τιμήθηκε στον Κλεινοβό η μνήμη του Αγίου Φωκά

-Στον Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυλώνος κ. Χριστόδουλος

-Το ορεινό χωριό καθώς και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων τίμησαν τον Άγιο από τη Σινώπη του Πόντου…
Ο Κλεινοβός έκλεινε ευλαβικά το γόνυ στον Άγιο Ιερομάρτυρα Φωκά εκ Σινώπης του Πόντου η μνήμη του οποίου τιμήθηκε με κάθε επισημότητα το περασμένο διήμερο, στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Παρασκευής όπου ο πανάγαθος Θεός προνόησε να φυλάσσεται μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου προς ευλογία των πιστών της περιοχής και όχι μόνο.
Αρκετοί ήταν οι πιστοί που αψήφησαν τη χιλιομετρική απόσταση και ανηφόρισαν μέχρι το ορεινό χωριό του Δήμου Καλαμπάκας, προκειμένου να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του Αγίου και να παρακολουθήσουν τις λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε επιμελώς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της εορτής ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής με την τέλεση του Μέγα Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυλώνος κ. Χριστοδούλου, παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Ηλία Βλαχογιάννη, του δημάρχου Καλαμπάκας Δημήτρη Σακελλαρίου, του αντιδημάρχου Γιάννη Ζαρόπουλου, εκπροσώπου της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) καθώς και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γιώργου Πίσπα. Ακολούθως κλήρος και λαός συμμετείχαν στη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Φωκά και των Τιμίων Λειψάνων, συνοδεία τιμητικού αγήματος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων, τα μέλη της οποίας ανταποκρίθηκαν με μεγάλη αγάπη και προθυμία στην πρόσκληση να συμμετάσχουν στις θρησκευτικέ εκδηλώσεις για ένα “δικό τους” Άγιο από την Σινώπη του Πόντου.Η πομπή αφού διήνυσε μικρή απόσταση κατέληξε στον κατάλληλα διαμορφωμένο προαύλειο χώρου του Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής όπου τελέστηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας. Για το παράδειγμα του Αγίου Φωκά και το νόημα της εορτής μίλησε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυλώνος κ. Χριστόδουλος ενώ ακολούθως έγινε η απόλυση.
Παραδοσιακά δρώμενα
Το επόμενο κομμάτι των εκδηλώσεων ήταν το χορευτικό με τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης να παίρνουν τη σκυτάλη και να αναπαριστούν με όμορφο τρόπο τον παραδοσιακό Ποντιακό γάμο, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα των παραβρισκομένων όπως και τα θετικά σχόλια. Την όλη επίβλεψη της διοργάνωσης είχαν από κοινού η ακούραστη και δραστήρια πρόεδρος της Λέσχης Λένα Σαββίδου καθώς και ο χοροδιδάσκαλος Αχιλλέας Λέρας.
Η Θεία Λειτουργία
Το πρόγραμμα των διήμερων θρησκευτικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε χθες το πρωί με την τέλεση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα υπό του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίων Αποστόλων Κλεινοβού Αρχιμ. Γερασίμου Μπαλλή, ενώ το παρόν έδωσαν ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τρικκαίων Κώστας Πατέρας.
Σημειωτέον δε ότι τις θρησκευτικές εκδηλώσεις λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας Χρήστος Παπαϊωάννου όπως και μέλη του Συλλόγου Φίλων Ψαλτικής Τέχνης και Παραδοσιακής Μουσικής “Ο Άγιος Βησσαρίων”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ