«Από το Μύθο στο Σήμερα: Σύγχρονα και Αρχαία Μυστήρια για Φλάουτο και Πιάνο»

Δυο καταξιωμένοι στο εξωτερικό Έλληνες, η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και ο συνθέτης και πιανίστας Μηνάς Μπορμπουδάκης, θα «ταξιδέψουν» τους λάτρεις της μουσικής «Από το μύθο στο σήμερα: σύγχρονα και αρχαία μυστήρια για φλάουτο και πιάνο», σε δύο συναυλίες που θα δώσουν στη Φρανκφούρτη και Στουτγάρδη, στις 11 και 18 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

 

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι από τη σύγχρονη στην αρχαία Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα των δύο μουσικών αντλεί την έμπνευσή του από την ελληνική αρχαιότητα και την αρχαία ελληνική μουσική. Το πρόγραμμά τους υπόσχεται μία μυσταγωγική συνάντηση με γήινους και απόκοσμους διαλογισμούς και περιλαμβάνει συνθέσεις σύγχρονης μουσικής του Μηνά Μπορμπουδάκη, όπου στοιχεία ελληνικής και αρχαιοελληνικής μουσικής σμίγουν και αγκαλιάζουν ιδέες και τεχνικές της δυτικοευρωπαϊκής σύγχρονης δημιουργίας.

 

Στο πρόγραμμα, που παρουσιάζεται στις 11 Νοεμβρίου στη Μουσική Ακαδημία «Dr. Hoch‘s» Φρανκφούρτης και στις 18 Νοεμβρίου στην Ευαγγελική εκκλησία «Haigstkirche» Στουτγάρδης, συμπεριλαμβάνονται και έργα Ευρωπαίων δημιουργών, εμπνευσμένα από την πλούσια πνευματική παράδοση της Ελλάδας, που πιστοποιούν την άθικτη και συνεχή σχέση της ευρωπαϊκής μουσικής συνείδησης με τον ελληνικό κόσμο. Όλες οι συνθέσεις του προγράμματος ενώνονται μεταξύ τους με αποσπάσματα από τα πρώτα διασωζόμενα μουσικά ευρήματα των αρχαίων χρόνων, μουσικά κομμάτια σε διασκευή ελεύθερη.

 

«Ο μυσταγωγικός και βαθειά διαλογιστικός χαρακτήρας του προγράμματος ταξιδεύει τους ακροατές από τη σύγχρονη ως την αρχαία Ελλάδα», επισημαίνει ο διοργανωτής των συναυλιών, δημοσιογράφος Βασίλης Χατζηβάσιος, από τη Φρανκφούρτη, ο οποίος ίδρυσε στις αρχές του 2010 την εταιρεία «Πολύτροπον». Και συνεχίζει: «Τα ομόλογα της καλής τέχνης πάντα μετρούν. Η ποιότητα της δε χάνεται, δεν εντυπωσιάζεται από τα σκαμπανεβάσματα παράταιρων οικονομικών μεγεθών. Η αξία της παραμένει αυτοτελής, διαχρονική, αυθεντική. Σταθερή να φέγγει μέσα στο χρόνο: όπως ένα συναρπαστικό μουσικό κομμάτι, ένα ισορροπημένο, καλό κρασί, ή η όψη ενός αδίστακτα όμορφου τόπου, φροντισμένη από χέρι Θεού και ανθρώπου».

 

Με την αισιοδοξία της ύπαρξης της καλής τέχνης, που ζει και αναπνέει δίπλα μας, ο Βασίλης Χατζηβάσιος συστήνει στο γερμανικό κοινό, αλλά και στους έλληνες των δύο πόλεων τους αναγνωρισμένους και βραβευμένους καλλιτέχνες, επισημαίνοντας ότι «ανήκουν σε αυτή τη συνομοταξία των Ελλήνων μουσικών που δίνουν ραντεβού για να εισδύσουν, να μετρήσουν αλλά και να κτίσουν την καταγωγή και την ταυτότητά τους».

 

Και καταλήγει: «Αντλώντας παραγωγικά από τα πλούσια κοιτάσματα της αρχαιότητας, δίχως να θαμπώνονται από τα φαντάσματα της αρχαιολατρείας, οι δύο καλλιτέχνες αποδεικνύουν πως η δημιουργική Ελλάδα είναι υπαρκτή, ζωντανή και παρούσα, διανύοντας μία φυσιολογική πορεία σε ένα ακούραστο πήγαινε–έλα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα».

 

ana-mpa.gr

Δ.Ριμπά