Μειώνονται έως 50% τα δημοτικά τέλη στην Θεσσαλονικη

Της Βαρβάρας Ζούκα 
Η πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία κατατίθεται σήμερα προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης με εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν, αφορά μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού της τάξης του 10% για τα νοικοκυριά και του 6% για τους επαγγελματίες.
Απαλλάσσονται οι μετρόπληκτοι 
Για πρώτη φορά φέτος σύμφωνα με τον κ. Καπόν ο δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους καταστηματάρχες που πλήττονται από τα έργα κατασκευής του μετρό. Η απαλλαγή αυτή ισχύει τόσο για τα ισόγεια καταστήματα όσο και για τις επαγγελματικές στέγες που αναπτύσσονται σε ορόφους.
Σύμφωνα με την εισήγηση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη θα παρέχεται για όσο χρόνο διαρκούν οι κατασκευαστικές εργασίες στα επίμαχα τμήματα των οδών. Οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, ενώ θα γίνεται και αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο μισό για τους άπορους 
Παράλληλα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εισηγείται -επίσης για πρώτη φορά- τα τέλη που θα πληρώνουν οι άποροι να είναι μειωμένα κατά 50%. Μείωση επίσης της τάξης του 50% θα ισχύσει για ακόμη μία χρονιά για τους πολύτεκνους, τους τυφλούς αλλά και για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και επάνω.
Οι άποροι που επιθυμούν να τύχουν της μείωσης στα δημοτικά τέλη πρέπει να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
– Πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας
– Αστυνομική ταυτότητα
– Συμβόλαιο ιδιοκτησίας και μισθωτήριο συμβόλαιο του ακινήτου, θεωρημένο από την εφορία (σε περίπτωση μίσθωσης)
– Βεβαίωση μονίμου κατοικίας
– Απόδειξη ΔΕΗ για την κατοικία, όπου διαμένουν
– Υπεύθυνη δήλωση ότι σε περίπτωση λήξης της μίσθωσης ή αλλαγής κατοικίας ή επερχόμενης έλλειψης των προϋποθέσεων δεσμεύονται να ενημερώσουν τις δημοτικές υπηρεσίες, ώστε να προβούν στην επαναφορά της αρχικής χρέωσης για το ακίνητο.
«Ψαλίδι» 10% για τις κατοικίες 
Για πρώτη φορά φέτος διαμορφώνονται δύο ζώνες χρέωσης για τις κατοικίες αντί των τριών που ήταν καθορισμένες μέχρι και πέρυσι. Για τις κατοικίες που βρίσκονται στην πρώτη ζώνη τα δημοτικά τέλη ορίζονται στο ποσό των 2,24 ευρώ/τ.μ. και για όσες εμπίπτουν στη δεύτερη ζώνη σε 1,68 ευρώ/τ.μ.
Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές:
– Μεταξύ της πλατείας Βαρδαρίου, της 26ης Οκτωβρίου, της Δευκαλίωνος, των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης με τους Αμπελόκηπους, της Βασιλέως Γεωργίου, της Μοναστηρίου και της πλατείας Δημοκρατίας.
– Μεταξύ της πλατείας Μουσχουντή, της Ολυμπιάδος, της Ελένης Ζωγράφου, των ορίων με τον Άγιο Παύλο και τις Συκιές (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη) και της πλατείας Μουσχουντή.
– Τη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας.
Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες περιοχές, ενώ χρεώσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τις κατοικίες προβλέπονται ακόμη για τα φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου πλην των ιδιωτικών κλινικών, καθώς και για τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών – οικιών.
Μείωση 6% για τους επαγγελματίες
Για τη χρέωση των επαγγελματικών χώρων οριοθετούνται επίσης δύο ζώνες, εκ των οποίων η πρώτη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή που ορίζεται ως εξής: Κωλέττη, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, Χρ. Πίψου, Αγίων Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά (σε όλο το μήκος τους), Αγίου Δημητρίου, πλατεία Μουσχουντή, Ηφαιστίωνος, Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης, Καυτανζόγλου, Παπάφη, Κατσιμίδη, Εγνατία (μέχρι τη Βούλγαρη), Παπαναστασίου (επίσης μέχρι τη Βούλγαρη), 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, καθηγητού Ρωσίδη και προς τη θάλασσα (και από τις δύο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής). Όλες οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στη δεύτερη ζώνη.
– Για τα καταστήματα, τις ιδιωτικές κλινικές, τα εργοτάξια, τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων και για τις βιομηχανίες ισχύει χρέωση 5,56 ευρώ/τ.μ. στην πρώτη ζώνη και 3,40 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη ζώνη.
– Για τις βιοτεχνίες-φασόν, τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, τα σούπερ μάρκετ, κ.ά. ισχύει χρέωση 6 ευρώ/τ.μ. για την πρώτη ζώνη και 3,67 ευρώ/τ.μ. για τη δεύτερη ζώνη.
– Οι ιεροί ναοί και τα φιλανθρωπικά σωματεία που βρίσκονται σε όλη την έκταση του δήμου Θεσσαλονίκης θα πληρώνουν 0,40 ευρώ/τ.μ.
– Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα χρεώνονται με 2,09 ευρώ/τ.μ.
– Για τους ακάλυπτους (μη στεγασμένους) χώρους, όπου ασκείται επαγγελματική δραστηριότητα, θα ισχύουν οι τιμές που έχουν καθοριστεί για τους στεγασμένους χώρους βάσει ζωνών, μειωμένες κατά το ήμισυ.
– Για τους μη στεγασμένους αγωνιστικούς χώρους που ανήκουν στην ιδιοκτησία του αθλητικού ομίλου ΠΑΟΚ, του αθλητικού συλλόγου Άρη και του αθλητικού σωματείου Ηρακλή ισχύει ο συντελεστής της κατηγορίας των ακάλυπτων χώρων μειωμένος κατά 50%.
– Οι συντελεστές του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων παραμένουν αμετάβλητοι, δηλαδή 0,36 ευρώ/τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,18 ευρώ/τ.μ. για τους μη στεγασμένους χώρους. Για την περιοχή της Τριανδρίας ο συντελεστής παραμένει στο ύψος των 0,15 ευρώ/τ.μ.
Παγώνουν τα τέλη στάθμευσης 
Τα τέλη στάθμευσης που καλούνται να πληρώσουν οι Θεσσαλονικείς θα παραμείνουν σταθερά και κατά το νέο έτος στο ποσό των 1,70 ευρώ ανά ώρα. Τα συγκεκριμένα τέλη ισχύουν για τους χώρους βραχυχρόνιας στάθμευσης που ελέγχονται με ηλεκτρονικά παρκόμετρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, για τους χώρους που ελέγχονται με ειδική κάρτα, για τα ηλεκτρονικά παρκόμετρα του άξονα της Βασιλίσσης Όλγας και της Βασιλέως Γεωργίου, καθώς και για το πάρκιγκ της πλατείας Ελευθερίας. Η τιμή αυτή μάλιστα ισχύει ανεξάρτητα από τις ώρες στάθμευσης των αυτοκινήτων.
Παράλληλα από το νέο έτος αναμένεται να ισχύει μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 5% στα τέλη των κοιμητηρίων.
Σταθερά τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων 
Για τη χρέωση των καταστημάτων με τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων έχουν χωριστεί τέσσερις ζώνες.
1. Για τα καταστήματα της πρώτης ζώνης τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 130 ευρώ/τ.μ. Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα που βρίσκονται στη λεωφόρο Νίκης, καθώς και στον άξονα της Αριστοτέλους από την Εγνατία μέχρι και την παραλιακή λεωφόρο, για τα οποία ισχύει χρέωση 319 ευρώ/τ.μ.
Στην πρώτη αυτή ζώνη ανήκουν τα καταστήματα που βρίσκονται:
– Στην περιοχή που ορίζεται ως εξής: Εγνατία – Αγγελάκη, Μ. Ανδρόνικου, Βασιλέως Γεωργίου, λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Δωδεκανήσου, Εγνατία (και από τις δύο πλευρές).
– Στις οδούς 25ης Μαρτίου, Μάρκου Μπότσαρη, καθώς και στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή.
– Στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην οδό Μαρίας Κάλλας.
– Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, Βασιλίσσης Όλγας, Θεμιστοκλή Σοφούλη, Αργοναυτών, Έδισσον και Βασιλέως Γεωργίου.
2. Για τα καταστήματα της δεύτερης ζώνης ισχύει χρέωση 84 ευρώ/τ.μ. Στη ζώνη αυτή ανήκουν:
– Η οδός Μοναστηρίου από τον αριθμό 1 μέχρι και το 95 και από τον αριθμό 4 μέχρι και το 26.
– Οι οδοί Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, Αγίων Πάντων, Ανατολικής Θράκης, Γρηγορίου Κολωνιάρη, Γρηγορίου Λαμπράκη, Διογένους, Δελφών, 26ης Οκτωβρίου (από Εγνατία μέχρι Πολυτεχνείου), Επταπυργίου, Κωνσταντινουπόλεως, Κλεάνθους, Καυτανζόγλου, Μηνά Πατρικίου, Παπάφη, καθώς και η λεωφόρος Στρατού.
– Η περιοχή που περικλείεται από τη Λαγκαδά, τη Δεμερτζή, την Παναγίας Φανερωμένης, την Κλαυδιανού, την Αυρηλιανής, την πλατεία Μουσχουντή, την Ολυμπιάδος, την Κασσάνδου, την Εθνικής Αμύνης, την Εγνατία και τη Λαγκαδά.
3. Στα καταστήματα της τρίτης ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλες τις υπολειπόμενες περιοχές, τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 53 ευρώ/τ.μ.
4. Στα καταστήματα της τέταρτης ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν στη δημοτική κοινότητα της Τριανδρίας, η χρέωση είναι 16 ευρώ/τ.μ.
Σε πλατείες και πάρκα 
Υψηλότερη είναι η χρέωση, εάν τα καταστήματα αναπτύσσονται σε πλατείες ή πάρκα. Σε αυτήν την περίπτωση τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
1. Στην πρώτη ζώνη ορίζονται σε 199 ευρώ/τ.μ. Ειδικά για την πλατεία Αριστοτέλους η χρέωση είναι 319 ευρώ/τ.μ., για την πλατεία Άθωνος 217 ευρώ/τ.μ. και για τις πλατείες Ναβαρίνου και Δημοκρατίας 223 ευρώ/τ.μ.
2. Στη δεύτερη ζώνη τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 98 ευρώ/τ.μ.
3. Στην τρίτη ζώνη η αντίστοιχη χρέωση διαμορφώνεται σε 64 ευρώ/τ.μ.
4. Στην τέταρτη ζώνη η τιμή είναι 35 ευρώ/τ.μ.
Τι ισχύει στους πεζόδρομους
Για τα καταστήματα που λειτουργούν σε πεζόδρομους τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
1. Στην πρώτη ζώνη στο ποσό των 205 ευρώ/τ.μ. Η ίδια χρέωση ισχύει και για την περιοχή των Λαδάδικων, η οποία περικλείεται από τις οδούς Αβέρωφ, Αξιού, Κουντουριώτη, Σαλαμίνος, Τσιμισκή, Εδέσσης, Ίωνος Δραγούμη, Ναυάρχου Βότση και Αβέρωφ. Υψηλότερες τιμές ισχύουν για τα καταστήματα:
– Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους (319 ευρώ/τ.μ.).
– Στους πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος (217 ευρώ/τ.μ.).
– Στους πεζόδρομους της Καλαποθάκη και της Δημητρίου Γούναρη από τη Μητροπόλεως μέχρι και την Εγνατία (217 ευρώ/τ.μ.).
– Στους πεζόδρομους των αγορών Βλάλη (Σπανδωνή, Κυδωνιάτου, Ασκητού, Βλάλη, Μενεξέ, Σολωμού) Βατικιώτη (Μ. Γενναδίου από την Εγνατία μέχρι την πλατεία Άθωνος, Μπαλάνου, Δραγούμη, Βαρδαμαλή, Βατικιώτου, Αυγερινού, Παπαμάρκου, Δημητσά) και Μπεζεστένι (Σολωμού, Παπαδοπούλου, Καρίπη, Κουντουρά), όπου η χρέωση διαμορφώνεται σε 217 ευρώ/τ.μ.
2. Στη δεύτερη ζώνη τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων ανέρχονται σε 118 ευρώ/τ.μ.
3. Στην τρίτη ζώνη η χρέωση είναι 77 ευρώ/τ.μ.
4. Στην τέταρτη ζώνη τα τέλη είναι στο ύψος των 35 ευρώ/τ.μ.

 makthes.gr