Επανεκλογή Ομπάμα στον Λευκό Οίκο – “Σας ευχαριστώ” το μήνυμά του από το twitter – Ο Ρόμνεϊ τηλεφώνησε στον Ομπάμα και παραδέχτηκε την ήττα του

Μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συγκεντρώσει 319 εκλέκτορες έναντι 219 του Μιτ Ρόμνεϊ
– Τι σημαίνει η νίκη του Ομπάμα για την Ελλάδα
– Ρόμνεϊ: Συγχαίρω τον Ομπάμα για τη νίκη του – Ελπίζω να πετύχει να διαφυλάξει τα συμφέροντα του έθνους μας
– Σε σουίτα ξενοδοχείου με την οικογένειά του εκείνος, παρακολουθεί τα αποτελέσματα
– Ο Ομπάμα κέρδισε και την πολιτεία του Οχάιο και αυτό του δίνει τη νίκη
– Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΑ

Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ. Δυο υποψήφιοι για τη θέση του πλανητάρχη. Ο χρόνος τελειώνει, οι κάλπες ανοίγουν …

Ανεξαρτήτως του ποιός θα εκλεγεί, να ελπίσει κανείς ότι οι Ομογενείς μας, όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, θα “σηκωθούν από τον καναπέ” και θα πάνε να ψηφίσουν μαζικά τον υποψήφιο της αρεσκείας τους; Κανένας Ελληνικής καταγωγής Αμερικανός δεν πρέπει να “τεμπελιάσει”. Όλοι πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Να ψηφίσουν και όλους τους Ομογενείς υποψήφιους της προτίμησής τους. Πρέπει να εκλέξουμε όσους περισσότερους ομογενείς υποψηφίους μπορούμε σε όλες τις Πολιτείες και όλες τις θέσεις. Αυτή θα είναι η δύναμη της Ομογένειας. Όλα τα άλλα, (ΣΑΕ, Ψήφος στην Ελλάδα κλπ.) τα θέλουμε μεν, αλλά έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Οι σημερινές προεδρικές εκλογές και οι εκλογές για την πλήρωση ορισμένων θέσεων σε Γερουσία και Βουλή, είναι αποφασιστικής σημασίας και για την Αμερική και την Οικονομία της όπως και για την Ευρώπη και, συνακόλουθα και την Ελλάδα.     Επομένως όλοι ψηφίζουμε. Το καλύτερο που πιστεύουμε και για τις δύο πατρίδες!

Παραθέτουμε εδώ στοιχεία για τους ελληνικής καταγωγής υποψηφίους ή τους φιλέλληνες υποψηφίους, όπως πρόσφατα τους παρουσίασε η “Φωνή της Αμερικής”. http://gr.voanews.com/content/greek-americans-us-elections/1517877.html

Στην Αμερικανική Γερουσία υπηρετεί τώρα ένας μόνον Ελληνικής καταγωγής πολιτικός, η Ολυμπία Μπούχλη Σνόου, Ρεπουμπλικανή από την Πολιτεία Μέην, η οποία όμως αποσύρεται από το Κογκρέσο μετά την λήξη της θητείας της τον Ιανουάριο 2013. Η κυρία Σνόου αποφάσισε να μην επιδιώξει επανεκλογή κι έτσι όλες οι ελπίδες της ομογένειας να αποκτήσει Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστή συγκεντρώνονται στην Σέλεη Μπέρκλεη.
Σέλεη Μπέρκλεη

Σέλεη Μπέρκλεη.
x

Σέλεη Μπέρκλεη.

Η Σέλεη Μπέρκλεη κατάγεται από την Ελληνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και εκπροσωπεί τώρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον την Πρώτη Εκλογική Περιφέρεια της Νεβάδα, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της ψυχαγωγίας Λας Βέγκας, και είναι δραστήριο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο. Αποφάσισε όμως να εγκαταλείψει το αξίωμα αυτό προκειμένου να μπορέσει να επιδιώξει κάτι ακόμα σπουδαιότερο, που είναι η ανάδειξή της ως ενός των δύο Γερουσιαστών της Νεβάδα στην Αμερικανική Γερουσία.
Η κυρία Μπέρκλεη ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και στηρίζει τις ελπίδες της για επιτυχία στις φετινές Γερουσιαστικές εκλογές στα κατά γενική ομολογία εξαίρετα επιτεύγματα που είχε κατά την πολυετή βουλευτική καριέρα της.
Μπομπ Μενέντεζ

Μπομπ Μενέντεζ
x

Μπομπ Μενέντεζ

Πάντως, ανεξάρτητα με το πως θα εξελιχτεί η κούρσα αυτή, η Ελληνοαμερικανική κοινότητα θα μπορεί να στηρίζεται στον γνωστό φιλέλληνα Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αναμένεται να επιβληθεί άνετα στον αντίπαλό του τον Νοέμβριο. Όταν ο Ελληνικής καταγωγής άλλοτε Γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης αποσύρθηκε από την πολιτική το 2008 μεταβίβασε στον κουβανικής καταγωγής Μπόμπ Μενέντεζ την σκυτάλη για να ηγηθεί των αγώνων της ομογένειας στην Γερουσία, σε ειδικό δείπνο που έγινε στην Πρεσβεία της Ελλάδος για τον σκοπό αυτό.
Ομογενείς που επιδιώκουν επανεκλογή
Στις βουλευτικές εκλογές υπάρχουν τρείς Ελληνοαμερικανοί που επιδιώκουν επανεκλογή και τρείς άλλοι Ελληνοαμερικανοί που φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν τις εκλογές τους περιφέρεις στην Βουλή των Αντιπροσώπων, στην Ουάσιγκτον.
Οι τρείς εν ενεργεία βουλευτές είναι ο Κώστας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, ο Γιάννης Σαρμπάνης (John Sarbanes), Δημοκρατικός από την Μέρυλαντ και γιός του πρώην Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη και η Νίκη Τσόνγκα (Niki Tsongas), χήρα του αείμνηστου Γερουσιαστή και προεδρικού υποψήφιου Πωλ Τσόνγα, η οποία αν και δεν κατάγεται η ίδια από την Ελλάδα εν τούτοις, όπως λέει, έγινε ελληνοαμερικανίδα μέσω γάμου. Τόσο ο Γιάννης Σαρμπάνης όσο και η Νίκη Τσόνγκα είναι επίσης δραστήρια μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο.
Κώστας Μπιλιράκης

Κώστας Μπιλιράκης
x

Κώστας Μπιλιράκης

Η οικογένεια του Κώστα Μπιλιράκη κατάγεται από την Κάλυμνο. Ο παππούς και η γιαγιά του μετανάστευσαν στις αρχές του περασμένου αιώνα στο Τάρπον Σπρίνγκς, ένα ήσυχο ψαρολίμανο της Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού, που με την βοήθεια Ελλήνων αλιέων σφουγγαριού έγινε τότε η πρωτεύουσα της Αμερικανικής βιομηχανίας σφουγγαριού. Ο πατέρας του, ο Μιχάλης, ήταν μάλιστα βουλευτής που εκπροσώπησε επί 24 χρόνια την ίδια εκλογική περιφέρεια στην Ουάσιγκτον. Αποσύρθηκε το 2008 και την θέση του διεκδίκησε, κέρδισε και διατηρεί μέχρι σήμερα ο Κώστας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά. Σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις που μου έδωσε τα τελευταία χρόνια, ο Κώστας Μπιλιράκης είχε πεί: «Δεν θα επαναπαυθώ μέχρις ότου η Κύπρος είναι ελεύθερη. Δεν θα επαναπαυθώ μέχρις ότου ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας είναι ασφαλής και δεν θα επαναπαυθώ έως ότου διευθετηθεί το Σκοπιανό». Σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης ο Κώστας Μπιλιράκης προηγείται και οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι πολύ καλές.
Στο ακόλουθο τηλεοπτικό αφιέρωμα για τις Αμερικανικές εκλογές το 2010   περιέχεται ρεπορτάζ για τη ζωή και το έργο του Κώστα Μπιλιράκη.

Γιάννης Σαρμπάνης

Γιάννης Σαρμπάνης
x

Γιάννης Σαρμπάνης

Ο Γιάννης Σαρμπάνης, είναι εγγονός μεταναστών. Ο παππούς του Σπύρος Σαρμπάνης και η γιαγιά του, Ματίνα Τσιγούνη, ήρθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Λακωνία και άνοιξαν εστιατόριο στην κωμόπολη Σάλσμπουρι της Μέρυλαντ. Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη, που απέχει περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Ουάσιγκτον και ήταν 4ων χρονών όταν ο πατέρας του, ο Πωλ Σαρμπάνης, μπήκε στην πολιτική και διακρίθηκε αργότερα ως Γερουσιαστής. Έτσι ο Γιάννης από μικρός έμαθε να εκτιμά την συμμετοχή του στα κοινά και την ιδιαίτερη σύνδεσή του με τις αρχές του Ελληνισμού.
Ο Γιάννης Σαρμπάνης μου έχει επανειλημμένα πει πως φιλοδοξία του είναι «να εμφυσήσει στο Κογκρέσο τις αρχές που πήρε από την οικογένειά του. Να είσαι δίκαιος, να σέβεσαι όλους και να μη ξεχνάς τις καταβολές σου». Αυτά έμαθε από τους γονείς του και τις ίδιες αρχές δίνει και στα παιδιά του. Ένας από τους κύριους στόχους του Γιάννη Σαρμπάνη είναι να μεταβιβάσει στις νέες γενιές Ελληνοαμερικανών την υπερηφάνεια που έχουν για την εθνική κληρονομιά τους οι ομογενείς της γενιάς του πατέρα του και της δικής του. Η επανεκλογή του Γιάννη Σαρμπάνη τον Νοέμρβιο θεωρείται από τους αναλυτές σχεδόν βέβαιη.
Στο ακόλουθο τηλεοπτικό αφιέρωμα για τις Αμερικανικές εκλογές  το 2010  περιέχεται ρεπορτάζ για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Σαρμπάνη.

Νίκη Τσόνγκα

Νίκη Τσόνγκα
x

Νίκη Τσόνγκα

Η Νίκη Τσόνγκα εκπροσωπεί στην Βουλή την 5η εκλογική περιφέρεια της Μασαχουσέτης από τον Οκτώβρη 2007, μετά την νίκη της σε έκτακτες εκλογές για το υπόλοιπο της θητείας ενός άλλου βουλευτή που παραιτήθηκε. Είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής από το προπύργιο του φιλελευθερισμού, την Μασαχουσέτη, στα τελευταία 25 χρόνια.
Το 1967, όταν ο πατέρας της ως στρατιωτικός που ήταν αποσπάστηκε στο Πεντάγωνο, έξω από την Ουάσιγκτον, η Νίκη γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, τον Πωλ Τσόνγκα, που δούλευε στο γραφείο του τότε βουλευτή από την 5η Εκλογική Περιφέρεια της Μασαχουσέτης. Η Νίκη έγινε ο πιο θεσμός υποστηρικτής του Πωλ στις επιτυχημένες εκστρατείες του για τον Βουλή, το 1975 και για την Γερουσία, το 1978. Ήταν επίσης στο πλευρό του τόσο όταν διεκδίκησε τον Λευκό Οίκο, κάνοντας ολόκληρη την ομογένεια περήφανη, όσο και λίγο αργότερα όταν αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία για να δώσει την πιο σκληρή μάχη της ζωής του, την μάχη ενάντια στον καρκίνο, την οποία τελικά έχασε το 1997. Η ανάδειξη της Νίκης Τσόνγκα στο Κογκρέσο για την συνέχιση του έργου του δημοφιλού γερουσιαστή συζύγου της χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από την νομοθετική εξουσία. Περήφανη για την Ελληνική κληρονομιά του συζύγου της, η Νίκη είναι τώρα ένας από τους κύριους ομιλητές των εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο στο Κογκρέσο για την εορτασμό της επετείου της Ελληνικής παλιγγενεσίας, στις 25 Μαρτίου.
Ντίνα Τάϊτους

Ντίνα Τάϊτους
x

Ντίνα Τάϊτους

Πρώτη στον κατάλογο των ομογενών που δεν είναι σήμερα στο Κογκρέσο αλλά ελπίζουν ότι θα αναδειχτούν στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η Κωνσταντίνα Τάϊτους (Dina Titus), του Δημοκρατικού Κόμματος που επιδιώκει να εκλεγεί στην Νεβάδα. Η Ντίνα είχε ήδη κάνει μια βουλευτική θητεία στην Ουάσιγκτον το 2008 αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί το 2010, όταν έληξε η διετής θητεία της. Έχασε με διαφορά ψήφων λιγότερη του ενός τοις εκατό και το περιβάλλον της πιστεύει πως με μια γερή προσπάθεια θα μπορέσει να κλείσει το χάσμα και να κερδίσει την φετινή κούρσα.
Η Κωνσταντία πήρε το πρώτη της όνομά από τον παππού της, τον Κωνσταντίνο Καθώνη, που, όπως μου είπε η ίδια, ήρθε στην Αμερική από τα Τρίκαλα στις αρχές του περασμένου αιώνα με την ελπίδα να βρει εδώ μια καλύτερη ζωή. Ο παππούς της Ντίνας έγινε εστιάτορας που άνοιξε μαγαζιά σε διάφορες κωμοπόλεις του Αμερικανικού Νότου. Ήτανε χρόνια πού γίνονταν διακρίσεις τις οποίες τις θυμάται ακόμα. Αλλά, όπως λέει, η κοινότητα ενώθηκε και τις ξεπέρασε, παρά το ότι δεν είχε ούτε δική της εκκλησία, ούτε Ελληνικό σχολείο και χρειάζονταν να πηγαίνει μαζί με τον παππού της στο Τζάκσονβιλ, κάπου διακόσια χιλιόμετρα δρόμο, για να προμηθεύονται φέτα κι ελιές Καλαμάτας. ‘Όταν ενηλικιώθηκε, η Ντίνα αντιλήφθηκε πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή του μετανάστη παππού της στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική δίδασκε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο και μίλαγε στους φοιτητές για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία, αρχές που πήραμε από την αρχαία Ελλάδα. Από τον παππού της έμαθε επίσης την αξία της οικογένειας και την ανάγκη να βοηθάμε γεναιόδωρα όποιον χτυπά την πόρτα μας.
Η Ντίνα έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές, μερικές για να δει συγγενείς, άλλες για τουρισμό, άλλες για μελέτη, και την τελευταία φορά, το καλοκαίρι 2009, ως εκπρόσωπος του Προέδρου Ομπάμα στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως. Οι πιθανότητες να ξαναγυρίσει στο Κογκρέσο είναι σχετικά καλές αλλά θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα καλύτερες με επιτυχία του Προέδρου Ομπάμα στην Νεβάδα τον Νοέμβρη.
Τζέημς Κάργας

Τζέημς Κάργας
x

Τζέημς Κάργας

Ο Τζέημς Κάργας (James Cargas), έκανε με επιτυχία το πρώτο βήμα στην προσπάθειά του να αναδειχθεί στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων κερδίζοντας πρόσφατα τις ενδοκομματικές προκριματικές εκλογές που έγιναν στην Πολιτεία Τέξας. Είναι τώρα ο επίσημος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την βουλευτική έδρα της 7ης Εκλογικής Περιφέρειας του Τέξας στις εκλογές του Νοεμβρίου. Στις προκριματικές ο Κάργας επιβλήθηκε άνετα στον αντίπαλό του εξασφαλίζοντας το 57.8 % των ψήφων που ρίφθηκαν.
Ο ομογενής πολιτικός άρχισε την καριέρα του το 1988 αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν από το οποίο πήρε δίπλωμα με ειδίκευση στον τομέα των Επικοινωνιών. Η πρώτη του δουλειά ήταν εκπρόσωπος τύπου του τότε βουλευτή της Πολιτείας Μίσιγκαν. Το 1992, ύστερα από πρόσθετες σπουδές στην φημισμένη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αμέρικαν, της Ουάσιγκτων, απέκτησε ένα ακόμα δίπλωμα που του άνοιξε την πόρτα για δουλειά σε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Αργότερα έγινε σύμβουλος επί ενεργειακών θεμάτων σε μια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία και κατόπιν εξασφάλιση άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στην Ουάσιγκτον, το Μίσιγκαν, την Δυτική Βιρτζίνια και το Τέξας. Σήμερα είναι συμβασιούχος δημοτικός σύμβουλος στο Χιούστον του Τέξας για περιβαλλοντολογικά, κτηματομεσιτικά και άλλα θέματα. Ο Τζέημς Κάργας είναι παντρεμένος με την επίσης Ελληνοαμερικανίδα Ντονίτα Παπαγεωργίου. Ως θρήσκευμα δηλώνει Χριστιανός Ορθόδοξος και εκκλησιάζεται στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χιούστον. Δεν υπάρχουν πρόσφατα κοινοποιημένες δημοσκοπήσεις που να δείχνουν τι πιθανότητες επιτυχίες έχει στις επικείμενες εκλογές. Γενικά πάντως το Τέξας, με ορισμένες εξαιρέσεις, θεωρείται ρεπουμπλικανικό προπύργιο.
Γιάννης Αρβανίτης

Γιάννης Αρβανίτης
x

Γιάννης Αρβανίτης

O  (John Arvanites), είναι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την βουλευτική έδρα της 11ης Εκλογικής Περιφέρειας της Πολιτείας Νέας Υερσέης. Επαγγέλλεται ορκωτός λογιστής και φιλοδοξεί να έρθει στην Ουάσιγκτον για να δουλέψει με στόχο την δημιουργία περισσότερων εργατικών θέσεων, σε μια περίοδο που τις χρειάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξή της η Αμερικανική οικονομία. Όπως λέει είναι υπέρ της σκληρής δουλειάς και των ευκαιριών για όλους. Θέλει να αντιμετωπίζονται οι πάντες ως ίσοι και να τους παρέχονται ουσιαστικές δυνατότητες επιτυχίας. Πολλές από τις αρχές αυτές ο Γιάννης Αρβανίτης τις έχει πάρει από την οικογένειά του που έχει τις καταβολές της στην Ελλάδα.
Η Νέα Υερσέη, έχει ισχυρό Δημοκρατικό ρεύμα το οποίο και φαίνεται ότι θα ευνοήσει την υποψηφιότητα του Γιάννη Αρβανίτη. Πάντως όμως ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός του είναι ο εν ενεργεία βουλευτής και θεωρείται εξαιρετικά ισχυρός. Επίσης από άποψη ιδιωτικών συνεισφορών προς την προεκλογική εκστρατεία του ο αντίπαλος του κυρίου Αρβανίτη έχει συγκεντρώσει δεκαπλάσια και παραπάνω χρήματα από ότι ο Ελληνοαμερικανός υποψήφιος. Συνήθως τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για πολιτικές διαφημίσεις προώθησης μιας πολιτικής υποψηφιότητας στα τελευταία στάδια της προεκλογικής εκστρατείας, δηλαδή από τώρα μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.
Κάρολιν Μαλόνι

Κάρολιν Μαλόνι
x

Κάρολιν Μαλόνι

Η Κάρολον Μαλόνι (Carolyn Maloney), Δημοκρατική από την Νέα Υόρκη, δεν είναι Ελληνικής καταγωγής, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα θέματα της ομογένειας υπό την ιδιότητά της ως συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης των Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυρία Μαλόνι μαζί με τον Κώστα Μπιλιράκη αποτελούν την κεφαλή της απαρτιζόμενης από 140 περίπου βουλευτές ομάδας που χειρίζεται τα Ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο.  Η Κάρολιν Μαλόνι εκπροσωπεί στο Κογκρέσο περιοχή της Νέας Υόρκης που περιλαμβάνει την Αστόρια, η οποία και θεωρείται ως η μεγαλύτερη εκτός Ελλάδος πόλη με ελληνόφωνο πληθυσμό.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, σε εθνικό επίπεδο, ο Ομπάμα φαίνεται να προηγείται με 2%, συγκεντρώνοντας 48% έναντι 46% του Μορμόνου υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ. Η δημοσκόπηση είναι ου Reuters/Ipsos.

Στις περισσότερες πολιτείες κλειδιά, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προβάδισμα. Προηγείται 4% στο Οχάιο, με μικρότερο ποσοστό στη Βιρτζίνια και το Κολοράντο, ενώ ο Ρόμνεϊ έχει 1% προβάδισμα στη Φλόριντα. Η δημοσκόπηση των… δημοσκοπήσεων από το CNN δείχνει πάντως μάχη στα όρια του στατιστικού λάθους! Ομπάμα 49% και Ρόμνεϊ 48%.
Κανείς Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν έχει κατορθώσει να φθάσει στον Λευκό Οίκο χωρίς την ψήφο του Οχάιο και εδώ ο Ομπάμα διατηρεί σταθερό προβάδισμα, αν και η διαφορά δεν είναι μεγάλη.
Το Οχάιο, λοιπόν, είναι η πολιτεία κλειδί. Συνολικά, υπάρχουν 10, αλλά το Οχάιο είναι η…  ναυαρχίδα! Από τη στιγμή που ο Ομπάμα προηγείται στη συγκεκριμένη πολιτεία (50% έναντι 47,1%), τότε όλα δείχνουν επανεκλογή! Γιατί αν ο Ομπάμα πάρει το Οχάιο κι άλλες πολιτείες «κλειδιά» (όπου ήδη προηγείται) τότε θα συγκεντρώσει τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να παραμείνει στο Οβάλ Γραφείο ακόμη τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με τη σύνθεση των αποτελεσμάτων των τελευταίων δημοσκοπήσεων  (Politico.com), ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφαλίζει 66 εκλεκτορικές ψήφους στις  πολιτείες-κλειδιά που θα κρίνουν την εκλογή, έναντι 44 για τον Μιτ  Ρόμνεϊ, ενώ σε εθνικό επίπεδο ο απερχόμενος πρόεδρος εξασφαλίζει 303  εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 235 του αντιπάλου του.
Αν ο Μιτ Ρόμνεϊ θέλει να γίνει ο πρώτος Μορμόνος που θα εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να είναι και ο πρώτος Δημοκρατικός που κερδίζει μια δεύτερη θητεία, μετά από τον Μπιλ Κλίντον.

Βέβαια όλα τούτα είναι απλή στατιστική. Γιατί στις εκλογές μετρώνται ψήφοι κα;ι όχι προθέσεις…
Εξαιτίας της διαφοράς ώρας ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, οι αμερικανικές εκλογές δε μπορούν να έχουν τον κυριολεκτικό όρο «ανοίγουν οι κάλπες». Ήδη, με τον παραδοσιακό τρόπο στην… ξύλινη κάλπη ψήφισαν οι κάτοικοι του Ντίξβιλ Νοτς, ένα χωριουδάκι κοντά στο Νιού Χαμσάιρ. Μόνο που για πρώτη φορά στην ιστορία δεν έβγαλαν νικητή! (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Η πρώτη κάλπη! (ΦΩΤΟ REUTERS) Η πρώτη κάλπη! (ΦΩΤΟ REUTERS)

Οι πρώτες πολιτείες όπου θα κλείσουν οι κάλπες, στις 18:00 το απόγευμα, ώρα ανατολικής ακτής, θα είναι η Ιντιάνα και το Κεντάκι. Και σταδιακά, στις επόμενες έξι ώρες από εκείνη τη στιγμή, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Υπάρχουν βέβαια και 30 εκατ. Αμερικανοί που έχουν ήδη ψηφίσει. Αν ο Μπαράκ Ομπάμα επικρατήσει στο Οχάιο, τη Φλόριντα και τη Βιρτζίνια, το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό από τις πρώτες ώρες της εκλογικής βραδιάς. Αλλιώς, ετοιμαστείτε για θρίλερ!
Οι περίπου 120 εκατομμύρια ψηφοφόροι εκτός από τον νέο πρόεδρο τους, καλούνται να καθορίσουν και τη σύνθεση του Κογκρέσου. Ακόμη ένα… θρίλερ! Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τους 435 της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και 33 από τους 100 γερουσιαστές. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι Δημοκρατική θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Η πρώτη κάλπη έδειξε… ισοπαλία

Αμερικανικές εκλογές; Οι δέκα πολιτείες -κλειδιά όπου παίζεται η προεδρική εκλογή

Ομπάμα-Ρόμνεϊ: Από τις εκτρώσεις ως τους γάμους των gay, που συμφωνούν, που διαφωνούν

Το εκλογικό σύστημα που θα κρίνει η μάχη για τον Λευκό Οίκο

Στο χωριό του Ομπάμα στην Κένυα πανηγυρίζουν ήδη!

Ποια ισοπαλία; Όλα δείχνουν ότι θα νικήσει ο Ομπάμα!

Με στοιχεία και από NewsIt.gr και την http://gr.voanews.com/content/greek-americans-us-elections/1517877.html