Κυπριακός Τύπος, 7 Νοεμβρίου 2012

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας σχετικά με την πολυαναμενόμενη άφιξη της Τρόικας στην Κύπρο και τους λόγους καθυστέρησής της,με φόντο τις γερμανικές επικρίσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για ανεπάρκεια αντιμετώπισης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Επίσης, στα πρωτοσέλιδα προβάλλονται νέα σενάρια για μη υπογραφή Μνημονίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι εξελίξεις στην Ελλάδα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και την αποψινή ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων από τη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και οι Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Απόφαση Κ.Ε ΑΚΕΛ Όχι σε μνημόνιο πριν τις εκλογές», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΚΕ του ΑΚΕΛ στη συνεδρία στις 6 Οκτωβρίου με θέμα την οικονομία και στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια αποφάσισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί στο ελάχιστο η λειτουργία του κράτους ώστε τα χρήματα στα κρατικά ταμεία να αρκέσουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές για να μην χρειαστεί να υπογράψει μνημόνιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλού, γράφει ότι ο κατάδικος Α.Ονουφρίου φέρεται να υπογράφει προκήρυξη ενάντια στο Γενικό Εισαγγελέα και αξιωματούχους του κράτους. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η εξαγγελία Μαλά για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, λίγο πριν εγκαταλείψει το Υπουργείο Υγεία, «αποδείχθηκε φιάσκο».

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Στο παρά πέντε γλιτώσαμε τρις δις ευρώ», γράφει ότι την υστάτη απετράπη ο κίνδυνος να κληθεί η Κυβέρνηση να καταβάλει τρία δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αφορά δάνειο που πήραν οι κυπριακές τράπεζες πριν από τρία χρόνια χρησιμοποιώντας τα ειδικά ομόλογα που είχε εκδώσει τότε η Κυβέρνηση. Αλλού, πλαισιωμένο με φωτογραφία των Μπάρακ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνι γράφει για τις εκλογές στις ΗΠΑ και το τελικό αποτέλεσμα που αναμένεται να ανακοινωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε άλλο της θέμα, γράφει για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, και την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για τα νέα μέτρα.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η ΕΕ απαντά στο Βερολίνο», γράφει ότι τις θέσεις της Λευκωσία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι χώρος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ενισχύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δηλώσεις στον «Φ» του Stefaan De Rynck, εκπροσώπου για την Εσωτερική Αγορά,Michel Barnier. Αλλού, γράφει ότι αναβιώνει το σενάριο πρόωρων εκλογών, καθώς το θολό τοπίο που διαμορφώνει με την παράταση της εκκρεμότητας στην άφιξη της Τρόικας στην Κύπρο αναθερμαίνει τη σεναριολογία που θέλει τον Πρόεδρο Χριστόφια να παραιτείται τον Ιανουάριο. Σε άλλο του θέμα, ο «Φ» γράφει για «σφαγή 4.400υποψηφίων για 100 θέσεις» ωρομίσθιων στη Cyta με αμοιβή 8 ευρώ την ώρα.

«Οι απειλές δεν θα περάσουν» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της«Χαραυγής», η οποία γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες ότι «εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ζητήματα που δεν έχουν τεθεί από την Τρόικα να συζητηθούν από το όποιο κοινοβούλιο και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μπροστά στις απειλές από οποιονδήποτε και αν προέρχονται». Αλλού, γράφει ότι συζητείται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή θέμα Κυπρίων καταθετών στην Ελβετία. Σε άλλο της θέμα, η«Χ», γράφει για τα εγκαίνια του γραφείου του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά στη Λάρνακα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail»γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η λίστα των λόγων μεγαλώνει» ότι ο τελευταίος λόγος για τη μη εμφάνιση μέχρι σήμερα της Τρόικας στην Κύπρο, για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οικονομικής στήριξης, φαίνεται να είναι οι διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το τραπεζικό σύστημα. Αλλού,γράφει για τις χθεσινές εκλογές στις ΗΠΑ, και ότι αυτές διεξάγονται ύστερα από μια μακρά και έντονη προεκλογική περίοδο. Σε άλλο της θέμα, γράφει για την αδειοδότηση εταιρειών για έρευνες για εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα κυπριακά οικόπεδα, και διερωτάται κατά πόσον η αυτή αποτελούσε «γλυκαντικό» για το ρωσικό δάνειο.

Η οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror”, στο πρωτοσέλιδο της και υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα κλείνει», γράφει για τον απεργιακό κλοιό στον οποίο βρίσκεται ολόκληρη η χώρα ως αντίδραση στο νέο πακέτο μέτρων,το οποίο αναμένεται, όπως γράφει η εφημερίδα, να περάσει με οριακή πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη. Αλλού, γράφει για όλες τις εξελίξεις στη διαδικασία των συζητήσεων της Κυβέρνησης με την Τρόικα και για τα όσα διαδραματίστηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα με τις τελικές απαντήσεις και διευκρινήσεις που έστειλε η Κυβέρνηση στην Τρόικα. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος εξασφάλισε την έγκριση εκ μέρους Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του καθεστώτος κρατικών εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)