Ομογενής ο διάδοχος της Χίλαρι Κλίντον στο Στ. Ντιπάρτμεντ;

Μετά την επανεκλογή του, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναζητεί τον διάδοχο της Χίλαρι Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ύστερα από την αποχώρησή της.  Η κυρία Κλίντον, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπός της Βικτόρια Νούλαντ, θα εγκαταλείψει τη θέση της μόλις θα έχει εξασφαλισθεί η διαδικασία αντικατάστασής της από τον διάδοχό της, μετά την ορκωμοσία του Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου.  
«Δεν πιστεύω πως τα σχέδια της υπουργού έχουν αλλάξει. Την έχετε ακούσει να εκφράζει πολλές φορές τη βούλησή της να επιβλέψει την αντικατάστασή της με τον διάδοχό της και αμέσως να επιστρέψει στην ιδιωτική της ζωή για να ξεκουραστεί, να σκεφθεί και να γράψει», υπογράμμισε η Νούλαντ.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ερωτώμενη σχετικά με την επόμενη ημέρα της επανεκλογής του Ομπάμα, καθώς ο Τύπος αναρωτιέται σχετικά με την παραμονή της Κλίντον στην κυβέρνηση ως επικεφαλής της διπλωματίας, θέση που διατηρεί από τον Ιανουάριο του 2009.
Ωστόσο, η ίδια προ δεκαημέρου είχε διαβεβαιώσει πως θα εγκαταλείψει τη θέση αυτή μετά την ορκωμοσία του Ομπάμα για τη δεύτερη θητεία του, στις 20 Ιανουαρίου. «Δεν είμαι διατεθειμένη να παραμείνω ακόμη περισσότερο», είχε διαβεβαιώσει η ίδια σε δηλώσεις στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, προσθέτοντας πως αναμένει την επιλογή του διαδόχου της.
Τα ονόματα του πρώην δημοκρατικού υποψηφίου για την προεδρία Τζον Κέρι, της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, και του συμβούλου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ντόνιλον έχουν αναφερθεί πολλάκις ως πιθανών διαδόχων της Κλίντον.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Ο κ. Κρις Σπύρου με τον Μπίλ και τη Χίλαρι Κλίντον

Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποιός θα αντικαταστήσει την Χίλαρι Κλίντον. Όχι μόνον διότι η κυρία Κλίντον ήταν γνώστης των ελληνικών θεμάτων, αλλά και γιατί υπήρχαν στο στενό της περιβάλλον σημαντικοί ελληνοαμερικανοί, όπως ο π. Πρόεδρος των Δημοκρατικών στο Νιου Χάμσάϊρ και πρόεδρος των εκλεκτόρων που εξέλεξαν Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μπιλ Κλίντον το 1993, Κρις Σπύρου, οι οποίοι δυνητικά μπορούσαν να ασκήσουν την επιρροή τους σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο.

Με ανοικτά τα εθνικά θέματα, με την Οικονομία να βρίσκεται στο ναδίρ και με την εσωτερική κοινωνική κατάσταση σε διαρκή αναταρραχή λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, αλλά  και των νέων μέτρων, καθίσταται πρόδηλο ότι η αναρρίχηση ενός ευμενώς διακείμενου προς την Ελλάδα προσώπου, στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών,  θα ήταν μία -έστω και θεωρητικά και σε επίπεδο εντυπώσεων- θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, θα αποθάρρυνε την τουρκική προκλητικότητα η οποία εξακολουθεί να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στο Αιγαίο, αλλά και την Θράκη.
Ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της ΡΗΡ, πάντως, υποστηρίζουν ότι το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα απασχολεί και η πιθανότητα διάδοχος της Κλίντον να είναι ελληνικής καταγωγής προσωπικότητα, που έχει επί προεδρίας Ομπάμα ανέλθη σε πολύ υψηλή θέση και χαίρει της απολύτου εκτιμήσεως του Αμερικανού Προέδρου για τις ικανότητές του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (Προσθήκη στο θέμα, 15.20 Ώρα Ελλάδος)
Νεώτερες πληροφορίες που έφθασαν πριν λίγο από την Νέα Υόρκη στην ΡΗΡ θεωρούν ότι η πρόσφατη προεκλογική αναβάθμιση Δουκάκη από το επιτελείο του Ομπάμα ενδέχεται πράγματι να σημαίνει την είσοδο κάποιων  (ή κάποιου) ομογενή στην νέα Κυβέρνηση. Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι οσάκις στο παρελθόν “δοκιμάστηκαν” ομογενείς σε σημαντικές επιτελικές  κυβερνητικές θέσεις (π.χ. Τζόρτζ Στεφανόπουλος) πέτυχαν απολύτως στο ρόλο τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων κύκλων, “δεν αποκλείεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης να κρύβει ορισμένες ευχάριστες εκπλήξεις για την ελληνική Ομογένεια των ΗΠΑ”.
Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει αναβαθμισμένη την παρουσία των ομογενών πολιτικών στην αμερικανική πολιτική ζωή, είναι η θριαμβευτική επικράτιση του Λεωνίδα Ραπτάκη για τη Γερουσία του Ροντ Άϊλαντ καθώς και οι επανεκλογή ομογενών σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως της Ντίνα Τάιτους (Νεβάδα) Τζον Σαρμπάνη ( Μέριλαντ), Γκας Μπιλιράκη (Φλόριντα), Νίκης Τσόγκα ( Μασαχουσέτη). Απώλεια είχε η ομογένεια στο πρόσωπο της βουλευτή Σέλι Μπέρκλεϊ, που δεν κατάφερε τελικά, παρά τη “μάχη” που έδωσε, να μπει στηνΟ μοσπονδιακή Γερουσία στην οποία, μετά την αποχώρηση της  Ολυμπίας Σνόου, δεν υπάρχει πλέον ομογενειακή εκπροσώπιση.
Επίσης, δεν κατάφεραν να κερδίσουν οι υποψήφιοι για τη Βουλή, Τζον Αρβανίτης (Νιου Τζέρσεϊ) και Τζέιμς Κάργας (Τέξας).
Αντίθετα, η επανεκλογή της Κάρολιν Μαλόνι στην Νέα Υόρκη και του Ρόμπερτ Μενέντεζ (Νιου Τζέρσεϊ) είναι πολύ θετικές για την παροικία δεδομένων των φιλλεληνικών τους θέσεων και απόψεων. Τέλος, σε πολιτειακό επίπεδο, είχαμε την επανεκλογή τεσσάρων ελληνικής καταγωγής πολιτικών, του Μιχάλη Γιάνναρη και Ντιν Σκέλου (Γερουσία Ν.Υ.) Επίσης της  Αραβέλλα Σιμωτά και ΝικόλΜαλλιωτάκη (Βουλή, Ν.Υ.)
Με στοιχεία και από το  Newpost.gr