Ο ΚυπριακόςΤύπος, 9 Νοεμβρίου 2012

  Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων Κυβέρνησης-Τρόικας που ξεκινά σήμερα στη Λευκωσία, η παραίτηση Κασίνη από την ΚΡΕΤΥΚ, η χθεσινή διακοπή ρεύματος, το νομοσχέδιο για άντληση ρευστότητας τριών δις για τις τράπεζες και η συνέχιση της δίκης για την έκρηξη στο Μαρί είναι ανάμεσα στα θέματα που προβάλλονται από τις σημερινές εφημερίδες.Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Τα βρόντηξε για τρεις λόγους» και αναφέρεται στην παραίτηση του Σόλωνα Κασίνη από την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων η οποία όπως γράφει το δημοσίευμα, έγινε γιατί –μεταξύ άλλων-διαφώνησε με τις αλλαγές του Υπουργικού Συμβουλίου στην αξιολόγηση των προσφορών εταιρειών για τον Β’ γύρο αδειοδότησης. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στη χθεσινή διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Κύπρου που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων. Αλλού γίνεται αναφορά στην έναρξη των διαβουλεύσεων Τρόικας-Κυβέρνησης και σημειώνεται ότι στην ατζέντα βρίσκεται η ΑΤΑ και η μείωση των δαπανών.

«Ανάσα τριών δις για το τραπεζικό σύστημα» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που αναφέρεται στο νομοσχέδιο που ψήφισε χθες η Βουλή για την έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες για άντληση ρευστότητας ύψους τριών δις ευρώ.Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην παραίτηση από την ΚΡΕΤΥΚ του Σόλωνα Κασίνη ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις διαφωνίες Κυβέρνησης-Βουλής για το νομικό πλαίσιο της εταιρείας.Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρεται στη συνέχιση της διαδικασίας στο Κακουργιοδικείο για την έκρηξη στο Μαρί και τις χθεσινές αναφορές στην κατάθεση του πυροσβέστη της ΕΜΑΚ Γερόλεμου Γερολέμου.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ένεση €3 δισ. άρον άρον» αναφέρει ότι υπό το φως της νέας διαβούλευσης με την Τρόικα, η κυβέρνηση πέτυχε χθες την έγκριση υπό την μορφή κατεπείγοντος, νομοσχεδίου που επιτρέπει τη ρευστοτική ενίσχυση των τραπεζών με ποσό μέχρι 3 δις. Αλλού ο «Φ» αναφέρει ότι οι διωκτικές αρχές εντόπισαν υποστατικό Τ/κ στο Καϊμακλί μέσω του οποίου διεξαγόταν τζόγος στα κατεχόμενα. Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι με βάση το σχέδιο ανασυγκρότησης των ΚΑ που εκπόνησε ο οίκος Air France-KLM, απολύονται από την εταιρεία 407 υπάλληλοι και εκποιούνται σημαντικά τμήματα όπως το τμήμα τροφοδοσίας και το τμήμα μηχανικών.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «’Καυτά θέματα’ στην ατζέντα» αναφέρει ότι οι διαβουλεύσεις με το κλιμάκιο της Τρόικας θα επικεντρωθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών , στις περικοπές και στο συνταξιοδοτικό. Αλλού προβάλλει την επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας στην Κύπρο και την υπογραφή οκτώ συμφωνιών μεταξύ αυτών και της αποφυγής διπλής φορολογίας.Επίσης η «Χ» στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι Βουλευτές του ΔΗΣΥ ανέβαλαν συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, στην οποία θα συζητείτο το θέμα των ενδεχόμενων παρατυπιών στον ΚΟΑΠ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Απασχολημένη η ΑΗΚ λόγω διακοπών ρεύματος» γράφει ότι βλάβη και κεραυνός βύθισαν στο σκοτάδι Λευκωσία και Λεμεσό και προκάλεσαν προβλήματα στις συγκοινωνίες. Αλλού αναφέρεται στην παραίτηση του Σόλωνα Κασίνη από την ΚΡΕΤΥΚ. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι ένας πίνακας του Μονέ πωλήθηκε για σχεδόν 44 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Όλα ανοικτά» αναφέρεται στις διαβουλεύσεις Τρόικας-Κυβέρνησης και γράφει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Αλλού φιλοξενεί ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε θέσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών και πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου για την κατάσταση της οικονομίας, τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές και το μνημόνιο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» έχει κύριο τίτλο «Αντίσταση λαέ!» και καλεί το λαό να αντισταθεί στην «τρομοκρατία των Γερμανών και των εδώ κολαούζων τους» και να μην αφήσει να περάσει ένα υφεσιακό μνημόνιο. Αλλού γράφει ότι το επιτελείο Αναστασιάδη «με μεθοδευμένες κινήσεις φανατίζει και δυναμιτίζει το κλίμα στο χώρο των φοιτητών» θέτοντας σε κίνδυνο το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Επίσης στην «Γ» γίνεται αναφορά σε δημοσίευμα του περιοδικού Globes ότι επιχειρηματικοί κύκλοι στο Ισραήλ εξέφρασαν θαυμασμό για το μέγεθος των εταιρειών που ενδιαφέρθηκαν για τις αδειοδοτήσεις στην Κύπρο για το φυσικό αέριο.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» έχει κύριο τίτλο «Μνημόνιο με άλλο Πρόεδρο;» και γράφει ότι οι διαφορές Λευκωσίας-Τρόικας, η επιμονή της Κυβέρνησης να μην δέχεται να αναλάβει το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το γεγονός ότι το δάνειο από τη Federal Bank καλύπτει τις ανάγκες μέχρι τέλος του χρόνου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανόν να μην υπογραφεί μνημόνιο τώρα. Επίσης η εφημερίδα πρωτοσέλιδα αναφέρεται στο αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. Αλλού χαρακτηρίζει «φούμαρα» οι εξαγγελίες Μαλά για φτηνά φάρμακα.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» με κύριο τίτλο «Η ώρα της αλήθειας» αναφέρεται στην έναρξη των διαβουλεύσεων σήμερα μεταξύ της Κυβέρνησης και του κλιμακίου της Τρόικας για το κυπριακό μνημόνιο, κάνοντας λόγο για “σκληρές διαπραγματεύσεις”. Αλλού αναφέρεται στην παρατεταμένη διακοπή ρεύματος χθες σε Λευκωσία και Λεμεσό που προκάλεσε σωρεία προβλημάτων.Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης την συνέντευξη του Βρετανού Υπατου Αρμοστή στο ΚΥΠΕ.

cna.org.cy