Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης…

Απανωτές δηλώσεις υπουργών για την οικονομική κατάσταση δημιούργησαν σύγχυση ως προς το τί θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα την Δευτέρα από το Εurogroup. Στις δηλώσεις αυτές προσετέθει και η αναφορά του Γερμανού υπουργού οικονομικών Σόιμπλε ότι θα χρειαστεί ένα ακόμη Εurogroup προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης που θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία. Πάντως, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα υποστήριζαν οτι “η Ελλάδα έκανε οτι έπρεπε να κάνει…  τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης ,να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις αποδεσμεύοντας την δόση προς την Ελλάδα.

Πρώτα ήταν η δήλωση Στουρνάρα ότι την Δευτέρα αναμένουμε πολιτική δήλωση για την Ελλάδα από το Eurogroup οτι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Και μετά, η δήλωση Σταϊκούρα, ότι  “Η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους είναι οριακή”.
Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε: “Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία”.

Το μεσημέρι, έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του  Πρόεδρου του Euro-working Group, Τόμας Βάϊσερ για να καθησυχάσει η κοινή γνώμη.

Ο κ. Βάϊσερ, φέρεται να είπε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι:

– Στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

– Η δόση θα καταβληθεί τμηματικά μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ο ίδιος είπε επίσης, ότι “η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου”.

“Η ευρωζώνη έχει πλήρη συναίσθηση των περιορισμένων ταμειακών διαθεσίμων της χώρας και της ανάγκης αναχρηματοδότησης χρέους στις 16 Νοεμβρίου”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, πάντως οι εκπρόσωποι Μέρκελ και Σόϊμπλε δεν περιέγραφαν καθόλου ρόδινα τα πράγματα για την Ελλάδα:

Η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: “Όλες οι πλευρές γνωρίζουν καλά τον επείγοντα χαρακτήρα το θέματος”, αλλά  “στη Γερμανία, πριν ο υπουργός Οικονομικών συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος ή σε εκταμίευση δόσης, είναι απαραίτητη η έγκριση του κοινοβουλίου. Για αυτό και μια απόφαση την Δευτέρα είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί”.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της τρόικας, η ίδια ανέφερε ότι αναμένονται σύντομα κάποια αποσπάσματά της, αλλά όχι το σύνολο της αξιολόγησης των δανειστών.

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην ψήφιση των μέτρων έκανε λόγο “αποφασιστικότητα και θάρρος” της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία και “έχει την υποστήριξη και τον σεβασμό του Βερολίνου”. “Με τα μέτρα η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπιστία της”, πρόσθεσε.

Αλλά έστειλε κι εκείνος ένα μήνυμα: “ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς”.