Ο Κυπριακός τύπος σήμερα 10-11-12

Η κάθοδος της Τρόικας και η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση για την κατάληξη του μνημονίου δεσπόζει στο σημερινό Τύπο.
Προβάλλονται, επίσης, οι θέσεις της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, το θέμα που προέκυψε μεταξύ του Υπουργού Εμπορίου και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, έπειτα από την παραίτηση Σόλωνα Κασίνη από το ΔΣ της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, η ματαίωση συνάντησης του Ευρωκοινοβουλίου με την Τουρκία λόγω της άρνησης της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Καυτές αιχμές από ένα ‘σοφό’»γράφει ότι ο καθηγητής Πάνος Παπαναστασίου, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλους της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για το Φυσικό Αέριο κάλεσε την Κυβέρνηση να μη διανοηθεί να υπογράψει συμβόλαια για οικόπεδα φυσικού αερίου με οικονομικούς όρους χειρότερους από τις καλύτερες προσφορές γιατί θα ζητηθούν εξηγήσεις για μη κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αλληλομαχαιρώματα μεταξύ συντεχνιών στις Κυπριακές Αερογραμμές. Αλλού γράφει ότι ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ και ΑΣΕΤ-Cyta κατήγγειλαν ότι μετά από πιέσεις συγκεκριμένου πολιτικοσυνδικαλιστικού χώρου» προωθείται επειγόντως η πρόσληψη 40 καθαριστών/καθαριστριών στη CYTA με μεγαλύτερο κόστος από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές» και γράφει ότι η Κυβέρνηση επιμένει για ΑΤΑ, 13ο και Ημικρατικούς. Οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα εξελίχθηκαν σε ολοήμερο θρίλερ με συνεχείς ανατροπές, ενώ επιβλήθηκε συσκότιση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι παραμένει αμετακίνητος σε ζητήματα τα οποία θεωρούνται αγκάθια στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις ανάμεσα στον Υπουργό Εμπορίου και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, έπειτα από την παραίτηση Σόλωνα Κασίνη από το ΔΣ της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του Διονύσιου Μαυρονικόλα, Γενικού Διευθυντή του Υπ. Υγείας ότι είναι κακομαθημένοι ασθενείς οι Κύπριοι.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Σκληρή γραμμή από Τρόικα» και γράφει ότι αγκάθι του κυπριακού μνημονίου αποδεικνύεται το τραπεζικό κομμάτι, αφού οι επικεφαλής της Τρόικας επέμεναν χθες ότι εάν δεν καθοριστεί σχεδόν επακριβώς το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν μπορεί να υπογραφεί μνημόνιο. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση πήρε από την πέμπτη θέση την κοινοπραξία Total – Gasprom-Novatec όπου την κατέταξαν οι δύο ξεχωριστές αξιολογήσεις – της κυβερνητικής ομάδας και της γαλλικής Beicip – και την έβαλαν στην 1η θέση για να πάρει το ‘φιλέτο 9 ‘ της κυπριακής ΑΟΖ, το Οικόπεδο 9 μαζί με το 11. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι οι μαθητές συγκεκριμένου λυκείου, κάθε εβδομάδα, την ίδια μέρα, έχουν κενή την πρώτη περίοδο λόγω άρνησης ενός εκπαιδευτικού να διδάξει την πρώτη ώρα.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Σκληραίνει τη στάση της η Τρόικα» και γράφει ότι με τις γνωστές σκληρές θέσεις παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα των απευθείας διαπραγματεύσεων η Τρόικα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει και πρόσθετα μέτρα για τη δανειοδότηση της Κύπρου από το Μηχανισμό Στήριξης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα κατά της διοίκησης των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία άφησε στο σκοτάδι τους εργαζόμενους με την ολοκλήρωση της μελέτης από τον οίκο Air France. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και σε δραματική προειδοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι εάν επικρατήσουν νεοφιλελεύθερες απόψεις και θέσεις, τα δεδομένα θα γίνου πολύ χειρότερα για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις αλλά όχι ακόμη συμφωνία» γράφει ότι μετά από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις που διήρκησαν 12 ώρες μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη να γίνει. Άλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην αύξηση της τιμής του γάλακτος από τον νέο χρόνο, Επίσης, γράφει ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται για ένα ιστορικό ταξίδι στη Μιανμάρ.

cna.org.cy