Οι Ελληνες θεατές επιστρέφουν στις αίθουσες

Με έναν από τους χειρότερους μήνες του Οκτώβρη που έχει γνωρίσει η εγχώρια εισπρακτική κίνηση εδώ και πολλά χρόνια και με ένα εξαιρετικά μουδιασμένο φθινόπωρο το οποίο δεν ωφελήθηκε ασφαλώς από την συνεχή καλοκαιρία έξω από τις αίθουσες, η φετινή κινηματογραφική σεζόν δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς.

Το τοπίο άλλαξε προσωρινά μόνο με τον ερχομό της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή στις 11 Οκτωβρίου. Μπορεί το «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» να εισέπραξε συνολικά άκρως αποκαρδιωτικές κριτικές, αυτό δεν εμπόδισε παρ’ όλα αυτά τους θεατές να γεμίσουν τα σινεμά όπου προβαλλόταν το φιλμ, χαρίζοντάς του πανελλαδικά μέχρι σήμερα τον αριθμό των 290 χιλιάδων εισιτηρίων.

Λίγες εβδομάδες μετά την έξοδο της ταινίας, η επέλαση του Τζέιμς Μποντ στους κινηματογράφους στάθηκε σαρωτική. Με δύο μόλις εβδομάδες προβολής, το «Skyfall»κατόρθωσε να συγκεντρώσει 350 χιλιάδες εισιτήρια (σε 140 αίθουσες ολόκληρης της χώρας), έναν αριθμό τον οποίο αναμένεται να αυξήσει κατά πολύ μέσα στον υπόλοιπο μήνα Νοέμβριο.

Στο καλλιτεχνικό κύκλωμα αιθουσών και σε πέντε σινεμά, το πολύ καλό «Κυνήγι»(φωτογραφία) του Τόμας Βίντερμπεργκ (δείτε εδώ τη συνέντευξή του) έκανε ένα πολύ ενθαρρυντικό άνοιγμα με 4.000 εισιτήρια το περασμένο τριήμερο και αναμένεται να κινηθεί ακόμη καλύτερα, αφού τα θερμότατα σχόλια όσων βλέπουν την ταινία πρόκειται να λειτουργήσουν υπέρ της. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το δυνατό δράμα του Δανού σκηνοθέτη να προστεθεί πλάι στην «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε ως η μία από τις δυο ταινίες που κατάφεραν να αποκτήσουν υψηλή θέση μέχρι στιγμής στις προτιμήσεις των Ελλήνων σινεφίλ.

Τα πράγματα αναμένεται να καλυτερεύσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πάντως, αφού την εμπορική πίτα θα διεκδικήσουν πολυαναμενόμενες και εισπρακτικά υποσχόμενες ταινίες όπως το δεύτερο μέρος της «Χαραυγής» (κυκλοφορεί αυτή την Πέμπτη), το «Frankenweenie» του Τιμ Μπάρτον (22/11), το φιλόδοξο έπος φαντασίας «Cloud Atlas», που αποτελεί σκηνοθετική συνεργασία των Αδελφιών Γουατσόφσκι με τον Τομ Τίκβερ (22/11), το «Αν…» που αποτελεί κινηματογραφικό ντεμπούτο του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (29/11) και βέβαια το «Χόμπιτ: Ενα Αναπάντεχο Ταξίδι» (13/12).

 inews.gr