Σκάνδαλο Πετρέους: Εμπλέκεται και ο διοικητής της ISAF

Κάθε μέρα και μια αποκάλυψη. Ο σκάνδαλο που οδήγησε τον διευθυντή της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους στην παραίτηση παίρνει διαστάσεις…

Όλα ξεκίνησαν όταν η Τζιλ Κέλεϊ, οικογενειακή φίλη των Πετρέους από την Τάμπα, η οποία προσέφερε εθελοντική εργασία ως σύνδεσμος με τις οικογένειες των στρατιωτών στην αεροπορική βάση Μακντίλ, κατήγγειλε στο FBI πως δεχόταν απειλητικά μηνύματα από την Πόλα Μπρόντγουελ, με την οποία ο Πετρέους είχε ερωτική σχέση.

Οι έρευνες οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου και στην παραίτηση του γενικού διευθυντή της CIA. Μόνο που ο Πετρέους φαίνεται ότι δεν ήταν ο μοναδικός αξιωματούχος που εμπλέκεται στην υπόθεση. Τώρα, υπό έρευνα βρίσκεται και ο ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Τζον Αλεν, αποκάλυψε αξιωματούχος του Πενταγώνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο επικεφαλής της ISAF φέρεται να είχε «ανάρμοστη σχέση» με την Τζιλ Κέλεϊ. Το FBI εντόπισε 20.000 ως 30.000 σελίδες επικοινωνίας, κυρίως e-mail, κατά το διάστημα 2010-2012, ανάμεσα στον Αλεν και την Κέλεϊ. Δεν είναι σαφές ακόμη αν στην επικοινωνία τους υπήρχαν απόρρητες πληροφορίες.

“Η έρευνα περιορίζεται στην ανάρμοστη επικοινωνία”, είπε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Άλεν θα «καρατομηθεί». Ήδη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λιόν Πανέτα, ζήτησε να καθυστερήσει ο διορισμός του επικεφαλής της ISAF ως διοικητή της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Διοίκησης και Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη. Με την πρόταση αυτή, συμφώνησε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αλεν, που αρνείται τις κατηγορίες, θα παραμείνει στο πόστο του, αλλά ο Πανέτα προέτρεψε τη Γερουσία να εγκρίνει το συντομότερο δυνατόν τον διάδοχό του, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.

NewsIt.gr