Θετικά μηνύματα για Γερμανία και Ιταλία στις αγορές χρέους

Με αρνητικό επιτόκιο τα ομόλογα της Γερμανίας – σε χαμηλό διετίας η Ιταλία

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν για δεύτερη φορά στα χρονικά τα διετή ομόλογα της Γερμανίας καθώς, σε μία ατμόσφαιρα έντονης ανησυχίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι επενδυτές στράφηκαν στους ασφαλείς γερμανικούς τίτλους.

Συγκεκριμένα, το Βερολίνο άντλησε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές με μέσο επιτόκιο -0,02%, έναντι επιτοκίου 0,07% που καταγράφηκε στην τελευταία διάθεση παρόμοιου χρέους στις 17 Οκτωβρίου. Στόχος της δημοπρασίας ήταν η άντληση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως η μη επίτευξη του στόχου δεν οφείλεται σε χαμηλή ζήτηση του γερμανικού χρέους, καθώς οι προσφορές που κατατέθηκαν ανήλθαν στα 8,4 δισ.

Αρνητικό επιτόκιο σημαίνει πως με τη λήψη του ομολόγου οι πιστωτές θα λάβουν λιγότερα χρήματα από το ποσό που επένδυσαν για να το αγοράσουν.

«Ούριος άνεμος» και για Ιταλία

Εν τω μεταξύ, θετικός άνεμος φύσηξε σήμερα και για το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, καθώς η Ρώμη άντλησε 5 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέτοντας χρεόγραφα 3ετούς, 11ετούς και 17ετούς διάρκειας.

Η μερίδα του λέοντος προήλθε από τους βαρυσήμαντους 3ετής τίτλους, τα οποία επέφεραν στην Ιταλία 3,5 δισ. με επιτόκιο 2,64%, έναντι 2,86% που είχε σημειωθεί στις 11 Οκτωβρίου. Το σημερινό επιτόκιο είναι το χαμηλότερο που καταγράφεται για τα τριετή χρεόγραφα εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιου χρέους της χώρας, οι δανειακές ανάγκες της Ιταλίας για το 2013 θα κατέλθουν στα 410 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 60 δισ. σε σχέση με το τρέχον έτος.