Συναυλία στην Μελβούρνη για τα 100 χρόνια του Βρεττάκου

Την παρουσίαση μιας νέας μουσικής δουλειάς με τίτλο «Echoes – Αντιλαλιές», του Ελληνοαυστραλού συνθέτη, Θανάση Ρόρρη, καθώς και μια συναυλία-αφιέρωμα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 στην Ελλάδα, διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας και το Φεστιβάλ «Αντίποδες», την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου.

Στο νέο μουσικό του έργο, που κυκλοφορεί σε cd, ο Θανάσης Ρόρρης μελοποιεί ποιήματα του διακεκριμένου Έλληνα ποιητή, Νικηφόρου Βρεττάκου, με την υπέροχη φωνή της δικής μας ταλαντούχου τραγουδίστριας, Ανθής Σιδηροπούλου.

Σημειώνεται ότι φέτος η Μελβούρνη μαζί με την Αδελαΐδα, το Σίδνεϊ και άλλες πολλές πόλεις και κωμοπόλεις στην Ελλάδα, συμμετέχει στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Βρεττάκου – καθώς το 2012 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Βρεττάκου» από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Η συναυλία στη Μελβούρνη παρουσιάζεται και επιχορηγείται από την Ελληνική Κοινότητα και το Φεστιβάλ «Αντίποδες», τον Δημόκριτο και το Σύλλογο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Βικτώριας.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός με δύο μουσικά προγράμματα από Ελληνοαυστραλούς μουσικούς, για δύο σημαντικά ορόσημα της ελληνικής ιστορίας και κουλτούρας» δήλωσε ο κ. Θόδωρος Μάρκος, μέλος του Δ.Σ. και συντονιστής εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας.

 «Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι ένας από τους μεγάλους Έλληνες ποιητές και υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Θα πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Μελβούρνη, για να θυμόμαστε τον ίδιο και το έργο του.

»Παράλληλα, η 39η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μια συναυλία αφιέρωμα για τα γεγονότα αυτά, μαζί με το έργο του Βρεττάκου -που απέδωσε το δικό του φόρο τιμής στους φοιτητές μέσα από την ποίηση του- με την κυκλοφορία του συναρπαστικού μουσικού έργου «Echoes – Αντιλαλιές»
»Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τιμήσουμε δύο τόσο σημαντικά γεγονότα και να προωθήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία στην ευρύτερη Αυστραλιανή κοινωνία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν:
– Στην παρουσίαση του «Echoes – Αντιλαλιές» – τα 100 χρόνια του Νικηφόρου Βρεττάκου: Θανάσης Ρόρρης (συνθέτης/μπαγλαμά), Ανθή Σιδηρόπουλου (τραγούδι), Αnn Lehmann (κιθάρα), Kaija Upenieks (τσέλο), Ιάκωβος Παπαδόπουλος (Μπουζούκι), Χρίστος Φίφης (τελετάρχης).
– Στη συναυλία για το Πολυτεχνείο: Σπύρος Παπουτσής (φωνητικά/synthesizer), Ιάκωβος Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Νίκος Καπράλος (κιθάρα), Μαρία Παπουτσή-Κότσιρα (φωνητικά), Ανθή Σιδηρόπουλου (φωνητικά/κρουστά).
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί από 3-5μμ, την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου, στο Bella Union, Victorian Trades Hall, στη γωνία των οδών Victoria και Lygon. Είσοδος από τις 2μμ. Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες είναι απαραίτητη η έγκαιρη αγορά εισιτηρίων είτε online στο http://www.bellaunion.com.au, είτε τηλεφωνώντας στον αριθμό 03 9650 5699 ή στην είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο «Αντιλαλιές-Echoes» και το συνθέτη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.arthurrorris.com

Πηγή: www.neoskosmos.com