Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης «έβγαλε λαβράκι»

Εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες ενέχονται σε πλήθος διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση στις περιοχές των Διαβατών και της Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης από αστυνομικούς της παραπάνω Υπηρεσίας και με τη συνδρομή ανδρών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, της ΔΙ.ΑΣ. και της Ε.Κ.Α.Μ., κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα.

Σχηματίσθηκαν δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των οκτώ συλληφθέντων, αλλά και επιπλέον άλλων δέκα ατόμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο 29χρονος «εγκέφαλος» της μίας οργάνωσης, για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «Εγκληματικής Οργάνωσης», «Διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών», «Ληστείας», παράβασης Νόμων «Περί Όπλων» και «Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», «Απόπειρας επικίνδυνων σωματικών βλαβών» και «Αντίστασης».

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε: 

Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη εγκληματική ομάδα, που αποτελείται από 12 μέλη, συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2011, με διαρκή και δομημένη δράση, με σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών κυρίως από δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, αφαιρώντας ως επί το πλείστον χρηματοκιβώτια, υπό την καθοδήγηση του 29χρονου ημεδαπού.

Ειδικότερα προέκυψε ότι, από τον Μάιο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2012, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενεργώντας κάθε φορά με διαφορετική σύνθεση, προέβησαν συνολικά σε 15 περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών, καθώς και σε δύο περιπτώσεις απόπειρας σε διάφορες περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα εισήλθαν σε 10 ιδιωτικές εταιρίες – επιχειρήσεις, ένα Δημόσιο Νοσοκομείο, δύο Δημόσιες Επιχειρήσεις, ένα ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μία Ιερά Μητρόπολη καθώς και σε μία οικία.

Ενδεικτικά από την παράνομη δράση τους ιδιοποιήθηκαν: 

– δώδεκα χρηματοκιβώτια τα οποία περιείχαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 192.300 ευρώ περίπου,
– επιπλέον χρηματικό ποσό 230.500 ευρώ περίπου,
– μία ράβδος χρυσού και τρεις σβώλοι χρυσού,
– τέσσερις ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι αυτοκινήτων,
– δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
– μία φυσιγγιοθήκη με 12 κυνηγετικά φυσίγγια
– ηλεκτρονικές συσκευές κ.ά..

Κατά τη διάρρηξη της Ιεράς Μητρόπολης, από το εσωτερικό της οποίας αφαίρεσαν δύο χρηματοκιβώτια, οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους ιερωμένους και προκειμένου να διαφύγουν, ένας εξ αυτών απείλησε με πιστόλι τον Μητροπολίτη.

Σε βάρος των μελών της εγκληματικής ομάδας εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από την κ. Ανακρίτρια του 5ΟΥ Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, δυνάμει των οποίων συνελήφθησαν πέντε από αυτούς κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα, που αποτελείται από έξι μέλη, τρεις εκ των οποίων συνελήφθησαν, προέβαινε κυρίως σε διαρρήξεις οικιών και κλοπών πινακίδων οχημάτων, με πεδίο δράσης που εκτείνεται στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Δράμας, Σερρών, Ημαθίας και Κατερίνης.

Ειδικότερα, τα μέλη της ομάδας πραγματοποίησαν το τελευταίο τετράμηνο 28 περιπτώσεις κλοπών, κατά τις οποίες αφαίρεσαν πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών, το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ περίπου και οκτώ κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας διαφόρων οχημάτων.

Στο πλαίσιο της ευρείας αστυνομικής επιχείρησης και στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– ένα πολεμικό τυφέκιο G3,
– ένα κυνηγετικό όπλο,
– ένα πιστόλι,
– δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
– πλήθος κοσμημάτων και
– τρεις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων.

Τα παραπάνω κατασχεμένα, όπως προέκυψε από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα, αποτελούν προϊόντα κλοπής, ενώ κατασχέθηκαν και τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ως μέσα προσέγγισης και διαφυγής των κατηγορουμένων.

Τα συλληφθέντα μέλη και των δύο εγκληματικών ομάδων θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη των υπόλοιπων μελών.

Zougla.gr