Επιμένει για νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, το ΔΝΜ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στον στόχο που είχε τεθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, έδωσε έμφαση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πως το ΔΝΤ παραμένει “πλήρως δεσμευμένο” στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως γράφει το NewsIt.gr, Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετάσχει  στη συνεδρίαση του Eurogroup, κάτι που, όπως επισήμανε, “αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο” και πως το Ταμείο συνεχίζει να διαβουλεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους, παρέχοντας τεχνικές συμβουλές.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρεϊ, επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα η κ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ επιδιώκει για την Ελλάδα “πραγματική λύση” και “όχι σύντομη λύση”, προσθέτοντας ότι είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον η Ελλάδα να έχει βιώσιμο χρέος. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί “τεχνικοί τρόποι” για τη μείωση του χρέους. Επίσης, επισήμανε ότι ολοκληρωμένη εικόνα για το χρέος θα παρουσιαστεί στην έκθεση της τρόικας.
Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι το ΔΝΤ έκανε ότι μπορούσε για τα ελληνικά δάνεια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να χορηγηθούν δάνεια με μηδενικό επιτόκιο προς την Ελλάδα.
Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες, τόνισε ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί τα γεγονότα και ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην λιτότητα, αλλά στην ανάπτυξη και στις ευκαιρίες για απασχόληση.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του defencenet.gr, τελεσίγραφο σε ΕΕ, ΕΚΤ και φυσικά Γερμανία, έστειλε πριν λίγο το ΔΝΤ με προβλεπόμενη πρώτη απώλεια “πολέμου” την Ελλάδα, φυσικά. Με μια δήλωση από αυτές που δεν συνηθίζονται ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τίποτα λιγότερο από το (αδύνατο): Δηλαδή να είναι το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Η δήλωση έχει ως εξής: “Το ΔΝΤ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα αλλά η βιωσιμότητα είναι κρίσιμη. Θέλουμε να δούμε το χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020» είπε ο Τ.Ράις και αυτό σημαίνει πιθανότατα την έναρξη αποχώρησης του ΔΝΤ από την τρόϊκα και την συνακόλουθη περικοπή της χρηματοδότησης των χρεών της Ελλάδας. Είναι μια δραματική εξέλιξη, πραγματικά, εκεί που μας έχουν φέρει Πϊσω από το ΔΝΤ είναι σίγουρα οι ΗΠΑ που θέλουν άμεση διαγραφή χρεών πριν δοθεί η δόση και δεν συμφωνούν με το να δοθεί η δόση χωρίς να έχει υπάρξει νέου “κούρεμα”. Το 120% του ΑΕΠ η Ελλάδα μπορεί να το πετύχει μόνο με διαγραφή 80-100 δισ. άμεσα και με εν συνεχεία χρηματοδότηση της ανάπτυξης με ένα ποσό περί τα 20-30 δισ..

Ωστόσο, αν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γάλλο ομόλογό της Ζαν-Μαρκ Ερό, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης  για την άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδας, απέρριψε τη λύση του κουρέματος.
«Ελπίζω ότι πλησιάζει η ώρα να φτάσουμε στην απαιτούμενη λύση», είπε η καγκελάριος σε ερώτηση που της τέθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με την Ελλάδα.
Τόνισε ακόμη ότι «φυσικά δεν μιλήσαμε για κούρεμα χρέους, γνωρίζετε τη θέση μας και ότι δεν έχει αλλάξει, ούτε πρέπει να αλλάξει».
Για το ίδιο ζήτημα ο Ερό επισήμανε ότι «η ώρα της απόφασης σχετικά με την Ελλάδα πλησιάζει και, όπως η Γερμανία, η Γαλλία ελπίζει ότι η απόφαση θα έρθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Το σημαντικό, κατέληξε λέγοντας ο Γάλλος πρωθυπουργός, «είναι να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη· υπάρχει συναίνεση σε αυτό το σημαντικό σημείο.
»Αν υπήρχε αμφιβολία ή δισταγμός [για αυτό] θα φέραμε πολύ βαριά ευθύνη», επισήμανε.