Συναυλίες του σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη στο Λονδίνο

Ένας από τους γνωστότερους Έλληνες σαξοφωνίστες, με διεθνή καριέρα, ο Δημήτρης Βασιλάκης θα δώσει τρεις συναυλίες στην Βρετανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τζαζ του Λονδίνου.

Έτσι, στις 15 Νοεμβρίου θα εμφανιστεί στο Ronnie Scott’s Jazz Club, στις 16 στο Bull Head Barnes, που βρίσκεται στα νότια της πόλης και στις 17 στο Artsdepot, ένα κλαμπ στα βόρεια της βρετανικής πρωτεύουσας.

Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας καλλιτέχνης εμφανίζεται στο «ναό» της τζαζ όπως είναι γνωστός στους ειδήμονες το Ronnie Scott Jazz Club. Μάλιστα ο Βασιλάκης θα έχει ρόλο «οικοδεσπότη» κάτι που κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή την συμμετοχή του στο Φεστιβάλ.

Οι εμφανίσεις του Βασιλάκη στο Λονδίνο εντάσσονται στο πρόγραμμα «Τζαζ στην Ευρώπη» όπου διακεκριμένοι καλλιτέχνες από όλη την Γηραιά Ήπειρο θα παίζουν σε διάφορα σημεία της πόλης με στόχο να φέρουν πιο κοντά τις κοινότητες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μικρή περιοδεία μέσα στο Λονδίνο. Την παρουσίαση του Βασιλάκη στο Λονδίνο επιμελήθηκε με μοναδικό τρόπο το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Δημήτρης Βασιλάκης επεσήμανε:«Είναι για μένα πολύ όμορφο συναίσθημα που βρίσκομαι μετά από δύο χρόνια στο Λονδίνο. Είχα έρθει για τα πενήντα χρόνια της Candid Records, (ιστορική δισκογραφική εταιρεία της τζαζ) με την οποία συνεργάζομαι τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι μεγάλη η χαρά μου και είμαι συγκινημένος που θα παίξω στο Ronnie, ένα «ναό» της τζαζ. Η χαρά μου είναι διπλή καθώς θα έχω ένα ρόλο «οικοδεσπότη» μια και θα καλωσορίσω στην μουσική σκηνή μουσικούς από όλο τον κόσμο για να παίξουμε παρέα. Το σχήμα με το οποίο θα παρουσιάσω το πρόγραμμα μου είναι ξεχωριστό.

Δημιουργήθηκε το 2008 και λέγεται Greek Gang. Αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς που ζουν και εργάζονται κυρίως στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες πόλεις. Είναι ένα σχήμα που λειτουργεί ουσιαστικά ως πλατφόρμα για νέους καλλιτέχνες. Μέσα από το σχήμα αυτό του δίνεται η ευκαιρία να καλλιεργήσουμε την φωνή τους, την μουσική τους, κτλ. Να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία που θα τους βοηθήσει να σταθούν αυτόνομοι αργότερα. Πολλοί από αυτούς μάλιστα είναι πρώην μαθητές μου. Οπότε καταλαβαίνεται ότι η συγκίνηση μου είναι διπλή. Μέσα σε αυτές τις 3 εμφανίσεις θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω την τελευταία μου δισκογραφική δουλειά που λέγεται across the universe».

Τις εμφανίσεις του Δημήτρη Βασιλάκη στο Φεστιβάλ τζαζ του Λονδίνου παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος στο Λονδίνο και Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας κ. Βικτωρία Σολομωνίδου μιλώντας στο ΑΜΠΕ επεσήμανε:

«Το Ελληνικό Ίδρυμα πολιτισμού παρακολουθεί την πορεία του Δημήτρη Βασιλάκη τα τελευταία 15 χρόνια και έχει συνεργαστεί μαζί του επανειλημμένα στο Λονδίνο και αλλού. Είναι μεγάλη χαρά που με την ευκαιρία του London Jazz Festival το Βρετανικό και όχι μόνο κοινό, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το καλλιτέχνη στην πρώτη του εμφάνιση στον «ναό» της Βρετανικής τζαζ το Ronnie Scott, αλλά και σε δύο εξίσου σημαντικά μουσικά κέντρα της Βρετανικής πρωτεύουσας το Bulls Head Barnes και το Artsdepot. Σημειώνουμε ότι η πρώτη συναυλία του Δημήτρη Βασιλάκη στο Λονδίνο οργανώθηκε από το Ελληνικό ίδρυμα πολιτισμού το 1999, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων Greece in Britain».

Ο Δημήτρης Βασιλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε πιάνο, κιθάρα και βιολί και σπούδασε στο Πολυτεχνείο χημικός μηχανικός. Τελικά όμως τον κέρδισε η μουσική. Σπούδασε στο London College of Music, κέρδισε πανεπιστημιακά βραβεία και απέκτησε το δίπλωμα κλασικού σαξοφώνου. Δεν άργησε να γίνει μέλος της τζαζ σκηνής του Λονδίνου κάνοντας εμφανίσεις σε κλάμπ και μούζικ χωλ. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς του χώρου ενώ ταξιδεύει και παρουσιάζει την μουσική του σε όλο τον κόσμο.

Από το 1999 ηχογραφεί στην δισκογραφική εταιρεία Candid, την πιο ίσως σημαντική δισκογραφική εταιρεία στο χώρο της τζαζ μουσικής. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη κριτική του περιοδικού του μουσικού περιοδικού του BBC« ραψωδός στιλίστας με τεράστια αυθεντική δύναμη… Σεβαστός σαν ένας Έλληνας θεός της μεταμοντέρνας έκφρασης».

Πηγή: www.amna.gr