Θεσσαλονίκη:μαθήματα γερμανικής γλώσσας παρέχει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης

Τη δυνατότητα να ενταχθούν σε τμήματα ταχύρυθμης εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας παρέχει σε αλλοδαπούς επαγγελματίες, αλλά και σε ανειδίκευτους, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και τους Πρόσφυγες στη Γερμανία, του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, με έδρα τη Νυρεμβέργη. Πρόκειται για το πρόγραμμα ESF-BAMF, που πριμοδοτείται από την ΕΕ.

Κλιμάκιο της γερμανικής υπηρεσίας, με επικεφαλής τον δρ. Markus Richter, βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 3ης Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης.

«Συνεργαζόμαστε με ελληνικούς θεσμούς, ώστε να συνδράμουμε τη διαδικασία ενσωμάτωσης επαγγελματιών και μη από τη χώρα σας στη Γερμανία, προσφέροντας κατ΄ αρχήν τα μαθήματα γερμανικής γλώσσας», επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο δρ. Markus Richter. Και συνεχίζει: «Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για γιατρούς, που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας, για ειδίκευση. Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε διήμερη ενημερωτική συνάντηση με γιατρούς εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε η πρώτη επαφή και ανταλλαγή απόψεων. Έτσι, αντί να περιμένουν μέχρι και οκτώ χρόνια να πάρουν ειδίκευση στην Ελλάδα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, οι νέοι γιατροί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα στη Γερμανία. Μέσω της συνεργασίας των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πολύ σύντομα αναμένονται να έρθουν στο Ντίσελντορφ οι πρώτοι γιατροί. Η υπηρεσία μας αναλαμβάνει, παράλληλά, την οργάνωση μαθημάτων, ώστε με την ολοκλήρωσή τους να έχουν μάθει με ακρίβεια το απαραίτητο λεξιλόγιο, τη γραμματική, αλλά και τους ιδιωματισμούς της γερμανικής, που είναι απαραίτητα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση στη Γερμανία, αν το επιθυμούν».

Το μοντέλο αυτών των μαθημάτων, όπως μας είπε ο γερμανός αξιωματούχος, ισχύει για όλα τα άλλα επαγγέλματα, ακόμα και για ανειδίκευτους, που αναζητούν εργασία στη Γερμανία.

«Πέρα από την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ενδιαφερόμενους στην ανεύρεση στέγης», σημειώνει ο δρ. Markus Richter. «Πρώτα απ΄ όλα όμως, φέρουμε τους ενδιαφερόμενους σε επαφή με εργοδότες στη Γερμανία, που προσφέρουν θέσεις εργασίας».

Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων από Ελλάδα, οι αρμόδιοι του προγράμματος ESF-BAMF προσανατολίζονται στη διοργάνωση μαθημάτων, σε πρώτη φάση, στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

«Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας, ώστε να τους κατευθύνουμε στην εταιρεία που τους ενδιαφέρει», επισημαίνει από την πλευρά του ο οικονομο-τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ασύλου στη Γερμανία, Χρήστος Κρέστας. «Εμείς αναλαμβάνουμε, συγχρόνως, αν θέλει κάποιος να μάθει μία τέχνη, να ξεκινήσει τα μαθήματα γερμανικής γλώσσας, ενώ των βοηθούμε να ενσωματωθούν γρήγορα».

Ο ίδιος έχει γεννηθεί στη Γερμανία, από γονείς με καταγωγή από την Εύβοια και την Πελοπόννησο, όπως και η συνάδελφός του Όλγα Βλάχου,

Και οι δύο μιλούν άπταιστα την ελληνικής, είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων και έχουν, όπως μας είπαν, την Ελλάδα στην καρδιά τους.

Το πρόγραμμα, που ξεκινάει πιλοτικά με την Ελλάδα, θα εφαρμοστεί στη συνέχεια στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

ana-mpa.gr