Μια ιστορία, μια ζωή

Ιωάννα Μπέτση
για την ΡΗΡ

Στις 8 Μαίου 1886 στην Ατλάντα της Αμερικής, ο φαρμακοποιός Τζον Πέμπερτον ήθελε να φτιάξει ένα σκεύασμα για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου και την τόνωση του οργανισμού.

Το Pemberton’s French Wine Coca ήταν ένα ποτό που είχε φτιάξει, υπήρχε σε όλα τα φαρμακεία, αλλά ο νόμος της ποτοαπαγόρευσης τον ανάγκασε ν ‘ αλλάξει τη συνταγή του.

Το σκουρόχρωμο αρωματικό ποτό το διέθεταν στους πελάτες αναμειγνύοντάς το με νερό.

Μια μέρα από λάθος αντί για νερό απλό πρόσθεσαν ανθρακούχο νερό, το οποίο καλυτέρευσε τη γεύση του ποτού (σε όλους γνωστό με την ονομασία Coca Cola).

Το όνομα της Coca Cola προήλθε από τον λογιστή του Πέμπερτον, ο οποίος θεώρησε καλό ότι η επανάληψη του γράμματος C μπορούσε να απομημνονευτεί καλύτερα.

Ο ίδιος είχε την ιδέα για το λογότυπο με τα λευκά καλλιγραφικά γράμματα.

Ο Πέμπερτον πούλησε τη συνταγή στον επιχειρηματία Άιζα Κάντλερ κι έφυγε από τη ζωή το 1888.

Το 1892 ιδρύθηκε η Coca Cola company και τη συνταγή την εμπιστεύθηκε μόνο σε δύο συνεργάτες και λέγεται ότι φυλάσεται σε τραπεζική θυρίδα σε τράπεζα της Ατλάντα.

Το 1899 οι λάτρεις της Coca Cola, είχαν τη δυνατότητα να την παίρνουν μαζί τους (μέχρι τότε τη σέρβιραν σε ποτήρι), συνεργάστηκε με δύο εμφιαλωτές που απόκτησαν το αποκλειστικό δικαίωμα να εμφιαλώνουν και να πουλούν το αναψυκτικό σε όλη την Αμερική.

Το 1903, το διάσημο ποτό σταμάτησε να προωθείται ως θεραπεία και τετραπλασιάσηκε η ποσότητα καφείνης σ’αυτό.

Το 1928 η Coca Cola καθιέρωσε το στίγμα της σε όλο τον κόσμο, με το πρότυπο του Αγίου Βασίλη ντυμένου στα κόκκινα.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ο πρόεδρος της εταιρείας διέθεσε το αναψυκτικό στις ένοπλες δυνάμεις κι αυτή η κίνηση θεωρήθηκε πατριωτική, που καθιέρωσε την Coca Cola και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Σήμερα μόνο στις Η.Π.Α. καταναλώνονται καθημερινά 6.000.000 μπουκάλια Coca Cola, ενώ το σήμα της είναι γνωστό στο 98% του πληθυσμού της γης.