Μπαίνουν στα νοσοκομεία για να βρουν φαγητό!

Ιστορίες για «ραγισμένες» ζωές στην Ελλάδα του Μνημονίου. Άστεγοι και άποροι εκλιπαρούν τους γιατρούς στα δημόσια θεραπευτήρια να υπογράψουν τα χαρτιά εισαγωγής τους για να έχουν (τουλάχιστον) ένα πιάτο φαγητό. Οι εικόνες που περιγράφουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείαςδεν σοκάρουν απλώς. «Καθρεφτίζουν» την ελληνική πραγματικότητα, αυτή της φτώχειας και της ανέχειας.

«Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική! Σε κάθε εφημερία αντιμετωπίζουμε τρία τέτοιου είδους περιστατικά και μπορώ να πω ότι το φαινόμενο αυτό χρόνο με το χρόνο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο», λέει στον «Τύπο της Κυριακής» ο Νίκος Ρητινιώτης, γιατρός στο Νοσοκομείο «Λαϊκό».
Σε κάθε εφημερία στα Επείγοντα συναντά ανθρώπους που στέκονται – κρατώντας στα χέρια το χαρτί προτεραιότητας – στην ουρά για να εξεταστούν. «Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έρχονται στο νοσοκομείο άστεγοι και άποροι οι οποίοι με διάφορα προσχήματα, όπως το ότι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ζητούν να εισαχθούν. Αν και τις περισσότερες φορές καταλαβαίνουμε αμέσως ότι δεν έχουν κάτι το σοβαρό, τουλάχιστον από θέμα υγείας, διότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, και πως είναι άποροι, είμαστε υποχρεωμένοι να τους εξετάζουμε…».
Όσον αφορά στο προφίλ αυτών των ανθρώπων, ο γιατρός αναφέρει ότι οι περισσότεροι είναι άντρες μεταξύ 40 και 65 ετών. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι πλέον έρχονται και νεο-άστεγοι. Όταν οι εξετάσεις τους είναι καλές και τους λέμε ότι δεν κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή τους, τότε ξεσπούν και αρχίζουν να μιλάνε για τη ζωή τους: «Βοήθησε με να μπω στο νοσοκομείο μια-δυο μέρες. Κοιμάμαι στο δρόμο, στο νοσοκομείο τουλάχιστον θα έχω ένα πιάτο φαγητό».
Για τα εν λόγω περιστατικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας, αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων που περιφέρονται στα νοσοκομεία ζητώντας βοήθεια: «Οι άστεγοι, οι εξαρτημένοι από ουσίες, αλλά και τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας». Οι γιατροί, λέει ο κ. Βαρνάβας, «κάνουν ό,τι μπορούν να τους βοηθήσουν…».
Ανάλογες εικόνες εκτυλίσσονται και στον «Ευαγγελισμό». Την κατάσταση που επικρατεί περιγράφει στον «Τύπο της Κυριακής» με μελανά χρώματα και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», κ. Ηλίας Σιώρας. «Στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, στο πάρκο, εδώ και δύο χρόνια έχουν βρει καταφύγιο άστεγοι. Εισέρχονται – κυρίως το χειμώνα – στο χώρο του νοσοκομείου, ικετεύουν για ένα πιάτο φαγητό. Ορισμένοι κοιμούνται και στα Επείγοντα. Αυτό το φαινόμενο αυξάνεται μέρα με τη μέρα, με τους γιατρούς και τη διοίκηση να προσπαθούν να κάνουν ό, τι μπορούν για να τους βοηθήσουν».
Newpost.gr