Σε αναθεώρηση για υποβάθμιση έθεσε ο Moody`sτις αξιολογήσεις τριών κυπριακών τραπεζών

Σε αναθεώρηση για υποβάθμιση έθεσε την αξιολόγηση του μη εξασφαλισμένου χρέους και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, Κύπρου,Λαϊκής και Ελληνικής, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service.

Όπως προειδοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ο διεθνής οίκος, η απόφαση του για αναθεώρηση της αξιολόγησης των τραπεζών οδηγείται από την καθυστέρηση και την αβεβαιότητα σε σχέση με τον χρόνο που οι κυπριακές αρχές θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ένα πρόγραμμα στήριξης από την τρόικα,το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους Moody’, η αβεβαιότητα δημιουργεί αμφιβολίες στο κατά πόσον ο οίκος θα είναι σε θέση να διατηρήσει τη θέση του για αυξημένη πιθανότητα στήριξης, η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των σημερινών αξιολογήσεων, οι οποίες είναι κατά δύο βαθμίδες υψηλότερα καθώς ενσωματώνουν την πιθανότητα εξωτερικής στήριξης.

Ο οίκος αξιολογεί το μη εξασφαλισμένο χρέος (senior unsecured debt) και τις καταθέσεις των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής στην κατηγορία Caa1 και τις καταθέσεις της Ελληνικής Τράπεζας  στην κατηγορία Β3.

Κατά την άποψη των Moody’s, οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες και θα απαιτηθεί ουσιαστική στήριξη από το κράτος.