Τα τριζόνια προσάρμοσαν τον ήχο τους λόγω της ηχορύπανσης!

Θύματα της αστικοποίησης έπεσαν τα τριζόνια, τα οποία αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον ήχο τους, ούτως ώστε να ακούγονται πάνω από το θόρυβο των δρόμων… Σύμφωνα με γερμανική έρευνα, οι ανθρωπογενείς θόρυβοι ασκούν εξελικτικές πιέσεις στα έντομα, τα οποία καλούνται να μεταβάλλουν τους φυσικούς ήχους που παράγουν!

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπίλεφελντ, με επικεφαλής την Ούλρικε Λάμπε μελέτησαν συνολικά 188 αρσενικά τριζόνια, τα μισά από τα οποία προέρχονταν από ήσυχες τοποθεσίες και τα υπόλοιπα από πολυσύχναστους δρόμους.

Τα εν λόγω έντομα χρησιμοποιούν το τραγούδι τους -που παράγεται τρίβοντας τα πίσω πόδια τους στις μπροστινές φτερούγες – για να προσελκύσουν συντρόφους. Οι ερευνητές χώρισαν τα τριζόνια σε δύο ομάδες και μελέτησαν τις διαφορές στο εργαστήριο, ενθαρρύνοντας τα αρσενικά να τραγουδήσουν ενώπιον θηλυκών τριζονιών και ηχογραφώντας τους παραγόμενους ήχους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα έντομα από τις πολυσύχναστες περιοχές είχαν μάθει να ενισχύουν την ένταση στα τραγούδια τους.

attikipress.gr