Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Eurogroup

Το Eurogroup ετοιμάζει κοινή δήλωση για την Ελλάδα, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Nα γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, προσπαθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία συνεχίζεται μετά από την προσωρινή διακοπή.
Η διακοπή στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς και οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στιςε θέσεις τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διακοπής υπήρξαν διμερείς επαφές, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις.
Για την ένταση αυτή υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις. Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε για τον ίδιο λόγο και με τον Φώτη Κουβέλη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μαζί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγι, πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά φαίνεται πως διαφωνούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωζώνη δέχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014, ενώ αντιδρά το ΔΝΤ που απαιτεί αυτό να γίνει μέχρι το 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, στο Eurogroup ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αναστολή για δέκα χρόνια της πληρωμής των τόκων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από τους μηχανισμούς στήριξης.
Ως ένα δεύτερο σενάριο αναφέρεται η επαναγορά του ελληνικού χρέους ύψους 35 έως 40 δισ. ευρώ που διακρατούν τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός όμως των τραπεζών, με τιμή 30 λεπτά ανά ευρώ.
Τέλος, το τρίτο σενάριο είναι η μείωση των επιτοκίων των δανείων συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης από τις 150 μονάδες βάσης, στις 25 μονάδες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Γερμανία προτείνει όχι οριστική λύση για την Ελλάδα, με επέκταση των διμερών δανείων, επαναγορά κρατικού χρέους είτε με νέο δάνειο και με τη συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών και αύξηση των εντόκων γραμματίων που θα μπορούσε να εκδώσει το ελληνικό δημιόσιο έως το 2016. Μετά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη Γερμανία θα επανεξεταστεί το ζήτημα του κούρεμα των κρατικών χρεών.
Ωστόσο, το ΔΝΤ από την πλευρά του, είναι ανυποχώρητο και απαιτεί το 2016 να γίνει έτσι κι αλλιώς κούρεμα του ελληνικού χρέους, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των κινήσεων μέχρι τότε.

Αισιοδοξία για λύση από Γιουνκέρ, Ρεν και Σόιμπλε
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε όσα έπρεπε να κάνει ωστόσο όπως είπε, παραμένουν ανοχτά τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την έγκριση της διετούς παράτασης στο πρόγραμμα προσαρμογής.
Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο συμβούλιο, εξεφρασε την ελπίδα να υπάρξει μία συνολική λύση για την Ελλάδα. Όπως είπε θα συζητηθεί η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται και η έκθεση της τρόικας. «Θα συζητήσουμε για το πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό έως το 2014« είπε και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θεμα βιωσιμότητας του χρέους. Επίσης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέλουμε το ΔΝΤ να παραμείνει εδώ. Καταλήγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης αλλά «δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα την έχουμε απόψε».
Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν εξέφρασε και ο ίδιος την αισιοδοξία του ότι σήμερα θα υπάρξει κάποια λύση για την Ελλάδα, ενώ τόνισε πως οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα αναζητήσουν ένα τρόπο για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.