Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το όνομα των Σκοπίων

Δήλωση του Πρέσβη Αδ. Βασιλάκη σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ και τον Εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας στη Νέα Υόρκη

 Είχαμε μια χρήσιμη συνάντηση, προκειμένου να δούμε που βρισκόμαστε στη διαπραγματευτική διαδικασία. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά και στηρίζει με συνέπεια τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και την εντολή του κ. Νίμιτς προσωπικά.

 Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, που σκοπό έχει να δώσει ώθηση στη διαδικασία, καθορίζοντας τις παραμέτρους της λύσης.

 Σήμερα είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά στον κ. Νιμιτς και στον εκπρόσωπο των Σκοπίων την ελληνική πρωτοβουλία.

 Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από την άλλη πλευρά ως προς τις ουσιαστικές παραμέτρους της πρότασής μας. Θεωρώ ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί την ιδανική βάση για την επίτευξη προόδου, εφόσον φυσικά υπάρχει επιθυμία και πολιτική βούληση και από την πλευρά των Σκοπίων.

 Θα ενημερώσω την ελληνική κυβέρνηση για τις επαφές που είχα εδώ, προκειμένου να καθορισθούν τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο της πρότασής μας.

 Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την επίτευξη οριστικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, διότι πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς όφελος των δύο λαών, της εμπέδωσης σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας.