Η Εκκλησία της Ελλάδος για τον προσκυνηματικό τουρισμό

Σε συνεργασίες με το επίσημο Ταξιδιωτικό Γραφείο του Βατικανού, αλλά και με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Βουλγαρίας, Κύπρου, Ρουμανίας και Αλβανίας, ετοιμάζεται να προχωρήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, με στόχο την προβολή των προσκυνηματικών περιηγήσεων και διαδρομών και την κατάλληλα προετοιμασμένη υποδοχή των προσκυνητών.

«Σχετικό σύμφωνο συνεργασίας έχει ήδη υπογραφεί με το προσκυνηματικό κέντρο του Πατριαρχείου της Μόσχας και ετοιμάζονται συνεργασίες και επαφές με τις εν λόγω Ορθόδοξες Εκκλησίες και το Ταξιδιωτικό Γραφείου του Βατικανού, έτσι όπως εκφράστηκε αυτό στην τελευταία επίσκεψη του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνος Κατραμάδου στη Ρώμη πριν από δέκα ημέρες», γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, κατά την ομιλία του στο κεντρικό συνέδριο της 28ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού PHILOXENIA, στη Θεσσαλονίκη.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ο ίδιος επισήμανε ότι σκοπός των συμφωνιών είναι η συστηματικότερη συνεργασία και ο συντονισμός των δράσεων στον τομέα των προσκυνηματικών περιηγήσεων. Υπογράμμισε δε, ότι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο του τουριστικού μοντέλου και τις κοσμικής αντίληψης περί θρησκευτικού τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο το Γραφείο Προσκηνυματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, εδράζεται πάνω σε τέσσερις πνευματικούς πυλώνες, οι οποίοι αφορούν την ανάδειξη του θρησκευτικού, ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου, καθώς και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.

«Είναι απόδειξη του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Εκκλησία στην πορεία του χρόνου, που δεν περιορίζεται στην μονομερή κάλυψη θρησκευτικών αναγκών, αλλά επεκτείνεται στην καθολική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κρίσεων του λαού, που συχνά, χαρακτηρίζουν ολόκληρες ιστορικές εποχές και περιόδους», επισήμανε ο κ. Χρυσόστομος.

Σημείωσε, τέλος, ότι έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον συνεργασίας με το Συνοδικό Γραφείο, από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς της χώρας και όχι μόνο, για την έκδοση -σε ψηφιακή πολύγλωσση μορφή (CDs και DVDs)- όλων των πολιτιστικών μνημείων και των ιερών προσκυνημάτων και μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Ευελπιστούμε πολύ σύντομα να έχουμε απτά και ορατά αποτελέσματα και στο θέμα αυτό», κατέληξε._

Πηγή: www.amna.gr