Ξέμεινε από εκπροσώπους του ΣΑΕ η Επιτροπή για την αλλαγή του σχετικού Νόμου!

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ξέμεινε από … εκπροσώπους του ΣΑΕ-μέλη η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την αλλαγή του νόμου 3480/2006 του ΣΑΕ, καθώς ο συντονιστής ΣΑΕ Κεντρικής και Νότιας Αμερικής Νικηφόρος Νικολαϊδης παραιτήθηκε από αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής, η Γραμματέας Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου επέστρεψε ήδη από την περασμένη Δευτέρα, στην Αυστρία, οι δε Ιβάν Σαββίδης και Θεόδωρος Σπυρόπουλος βρίσκονται επίσης εκτός Ελλάδος!

Όπως δήλωσε στην ΡΗΡ ο συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικηφόρος Νικολαίδης, στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε στην Πρόεδρο της Επιτροπής, διαμαρτύρεται για έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις εργασίες της Επιτροπής γεγονός που, όπως είπε, δεν του επιτρέπει «να συμμετάσχει δημιουργικά στις εργασίες της Επιτροπής».

Με δεδομένο ότι, όπως προαναφέραμε, και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, αντιπρόσωποι του ΣΑΕ, ο συντονιστής Αμερικής Θόδωρος Σπυρόπουλος, η Γραμματέας Δρ Όλγα Σαραντοπούλου και ο συντονιστής χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ. Ιβάν Σαββίδης βρίσκονται εκτός Ελλάδος και, επομένως, εκτός Επιτροπής, η Επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της με μόνα παρόντα μέλη τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και τον νομικό σύμβουλο κ. Κουτσούμπα…

Να σημειωθεί ότι τον μεν κ. Σπυρόπουλο επρόκειτο να αντικαταστήσει ο αναπληρωτής Ιβάν Σαββίδης ο οποίος, όμως, καθώς απουσίαζε από την Ελλάδα, έστειλε στην Επιτροπή τον αντιπρόσωπό του κ. Κυριάκο Ιορδανίδη.

Ο κ. Ιορδανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ ενημέρωσε την Επιτροπή επί των θέσεων του κ. Σαββίδη και επιφυλάχθηκε να καταθέσουν υπόμνημα με τις προτάσεις τους για το νέο νόμο.

Αντικαταστάτης στην Επιτροπή της κυρίας Σαραντοπούλου επρόκειτο να είναι ο Συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικολαίδης ο οποίος, όμως, όπως ήδη σημειώσαμε, υπέβαλε την παραίτησή του γιατί, όπως αναφέρει, τον κρατούσαν σε  άγνοια ως προς την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής.

Στον κ. Νικολαίδη είχαν αποσταλεί τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής και από κει και μετά δεν είχε καμία πληροφόρηση για το τι συζητείτο στην Επιτροπή. «Αφού δεν ξέρω τι ακριβώς έχει λεχθεί στην Επιτροπή, τι νόημα έχει ξαφνικά να εμφανισθώ; Να πάω κάνω τι; Δεν θα είμαι καθόλου χρήσιμος», είπε στην ΡΗΡ.

Επιπλέον, πρόσθεσε, «εμείς είμαστε Έλληνες του εξωτερικού. Ζούμε και δουλεύουμε  στο εξωτερικό. Έπρεπε να το έχουν υπόψη τους αυτό και να έχουμε ένα πρόγραμμα συναντήσεων από την αρχή, ώστε τα τακτικά μέλη να γνωρίζουν το πρόγραμμα  και να μας πούνε εγκαίρως  πότε μπορούν και πότε δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Καθώς είμαι αναπληρωτής, δεν έχω ιδέα  και μόνο την τελευταία στιγμή μαθαίνω ότι πρέπει να παραβρεθώ εγώ στην Επιτροπή. Αλλά αυτό είναι αδύνατον. Να ταξιδέψω από τη Χιλή στην Ελλάδα.  Αυτό είναι το ένα θέμα. Το άλλο είναι ότι έπρεπε να στέλνουν στους αναπληρωτές ανελλιπώς τα πρακτικά της κάθε συνάντησης, γιατί μετά από 6-7 συναντήσεις εάν πάω εγώ στην Ελλάδα δεν θα ξέρω περί τίνος πρόκειται!»

Και καταλήγει: «Έτσι έστειλα ένα μήνυμα στην αγαπητή πρόεδρο που είναι και Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, κυρία Παρασκευοπούλου Κυριακή, ότι αφού δεν μας στέλνουν τα πρακτικά δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι αναπληρωματικό μέλος».

Να σημειωθεί ότι ο συντονιστής Αμερικής Θόδωρος Σπυρόπουλος έχει ενημερώσει με επιστολή του την Πρόεδρο της Επιτροπής ότι θα ταξιδέψει στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και θα μπορέσει να παραβρεθεί στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις.

Την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό Ξενοδοχείο της Αθήνας το ετήσιο Μέγα Δείπνο του ΑΗΙ στο οποίο είναι πάντα προσκεκλημένος ο κ. Σπυρόπουλος.

Τέλος, όπως έχει δεσμευθεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας, τέλος Νοεμβρίου το υπό σύσταση νομοσχέδιο, θα δοθεί στην ομογένεια για διαβούλευση.

Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Από πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου ΣΑΕ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα. Από αριστερά, Θόδωρος Σπυρόπουλος, συντονιστής ΗΠΑ, Στέφανος Ταμβάκης, Πρόεδρος ΣΑΕ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας, η Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, ο Ιβάν Σαββίδης, συντονιστής χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρης Γκουβέλης, συντονιστής Ν. Αφρικής και ο Νικηφόρος Νικολαίδης, συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.