Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την ζωή των Ελλήνων

Με τα μελανότερα χρώματα παρουσιάζεται η ζωή των ελλήνων εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης μέσα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με τίτλο «Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας – 2012».
Η έκθεση καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό διάσωσης, δηλαδή την άνοιξη του 2010, έως και τις πρόσφατες εκλογές.

Στην έκθεση οι ερευνητές του ΕΚΚΕ μέσα από άρθρα τους αποτυπώνουν τις εξελίξεις της τελευταίας διετίας στην αγορά εργασίας, την ανεργία, τη μετανάστευση, τη φτώχια και τις κοινωνικές ανισότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στο 26%, η μείωση των κατώτατων αποδοχών κατά 22%, ενώ υπάρχει αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας στο 36,5% του συνόλου. Παράλληλα έχει μειωθεί δραστικά η αγοραστική αξία των μισθών, ενώ καταγράφεται δραματική αύξηση της ανεργίας κυρίως στους νέους.

Επιπλέον σύμφωνα με την έκθεση περισσότερες από 900 θέσεις εργασίας χάνονται καθημερινά, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά φτώχιας.

Τα στοιχεία της έκθεσης, επισημαίνουν οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, συνθέτουν για την Ελλάδα του 2012 ένα πορτραίτο εφιαλτικό.  Η κρίση, η ύφεση και τα προγράμματα λιτότητας κλόνισαν τις βάσεις στις οποίες στηριζόταν η πλειοψηφία των Ελλήνων, την ασφάλεια, την απασχόληση, το εισόδημα, τη σύνταξη και την περίθαλψη.

gr.voanews.com