Κομοτηνή: Ξεσηκωμός μεταναστών στο χώρο φιλοξενίας

Η ένταση εκδηλώθηκε γύρω στη μιάμιση το μεσημέρι, στη Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής όταν, κατά τη διάρκεια τελετής αγιασμού του τμήματος δόκιμων αστυφυλάκων εκδηλώθηκε εξέγερση σε παρακείμενους κοιτώνες, όπου φιλοξενούνται περίπου 550 μη νόμιμοι μετανάστες.

Οι μετανάστες άρχισαν να προκαλούν εκτεταμένες φθορές στους κοιτώνες, ξηλώνοντας τα σίδερα από τα κρεβάτια, τις πόρτες και την οροφή, σπάζοντας τζάμια και βάζοντας φωτιά στα στρώματα.

Αμέσως, έσπευσαν να αποκαταστήσουν την τάξη οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του χώρου, ενώ στο σημείο έφτασαν και άλλες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν την τάξη, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό, όπως θα ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί από το xronos.gr

Οι μετανάστες, χρησιμοποιώντας τα σίδερα που ξήλωσαν από τους κοιτώνες, συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι και έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Όπως είπε NewsIt ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Παύλος Δαμιανίδης, οι μετανάστες πετούσαν στους Αστυνομικούς, ακόμα και κομμάτια από σπασμένα τζάμια!
Σύμφωνα με τον κύριο Δαμιανίδη, οι καταστροφές στο χώρο είναι τέτοιες, που είναι αδύνατον να φιλοξενηθούν εκεί οι μετανάστες, μέχρι να επιδιορθωθούν οι ζημιές.

ΦΩΤΟ από το xronos.gr
ΦΩΤΟ από το xronos.gr

Στη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι εξετάστηκαν από τους γιατρούς στο νοσοκομείο της Κομοτηνής και διαπιστώθηκε πως ο ένας έφερε θλαστικό τραύμα στο κεφάλι ένας δεύτερος αστυνομικός  έχει θλαστικό τραύμα στον αριστερό μηρό.

ΦΩΤΟ από το xronos.gr
ΦΩΤΟ από το xronos.gr

Σύμφωνα με την αστυνομία, μετά τη συμπλοκή, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να ελέγξουν το χώρο και να βάλουν τους μετανάστες στους θαλάμους τους.

“Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν η έκρηξη αυτή θα ερχόταν, το είχαμε προβλέψει το είχαμε επισημάνει ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις ασφαλούς φύλαξης, τραυματίστηκαν συνάδελφοι η σχολή καταστράφηκε” λέει πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Σταυρούλα Τζατζανά, όπως διαβάζουμε στο xronos.gr

Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, αναφέρεται ότι σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια απολύμανσης, βρέθηκαν στους χώρους του Κέντρου και κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι, ένα κατσαβίδι, ένα ψαλίδι και μια αυτοσχέδια σκάλα…

Tο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πάντως, επισημαίνει και πάλι ότι η βούληση της συντεταγμένης Πολιτείας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης εκφράζεται, κατά τρόπο αδιαπραγμάτευτο, στο ακόλουθο τετράπτυχο:

Άσυλο , για όσους το δικαιούνται,
Εθελούσια επιστροφή , μέσω των ειδικών προγραμμάτων, για όσους εκδηλώνουν ανάλογο ενδιαφέρον,
Αναγκαστική απέλαση , για όσους συλλαμβάνονται και
Παραμονή στα Κέντρα Κλειστής Φιλοξενίας Αλλοδαπών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής ή απέλασης.

NewsIt.gr