«Πόλεμος» Βορείων και Νοτίων για τα κοινοτικά κονδύλια

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις των ευρωπαίων ηγετών επί του κοινοτικού προϋπολογισμού αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, έπειτα από διακοπή που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα, ενδεικτική του τεταμένου κλίματος που επικράτησε στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες και των προσπαθειών για αναζήτηση συμβιβασμού, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανό πλέον η Σύνοδος να συνεχιστεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οι καιροί απαιτούν ένα «μετριοπαθή προϋπολογισμό», ο οποίος θα περιλαμβάνει «επώδυνες περικοπές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 2009.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε κούρεμα της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 1,09 τρισεκατομμύρια ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επέμενε σε κούρεμα της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κυρία Μέρκελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει τις αμφιβολίες της σχετικά με τη δυνατότητα των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μια συμφωνία όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για το χρονικό διάστημα 2014-2020, προβλέποντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.

«Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι οποίες διακόπηκαν μετά από μόλις μία ώρα συνομιλιών.

Είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κάνει «μικρή πρόοδο», αλλά διατηρεί τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν θα καταλήξουν σύντομα σε μια απόφαση.

«Υπάρχει ακόμα μπροστά μας ένας αρκετά μακρύς δρόμος να διανύσουμε», είπε η Μέρκελ μετά τη λήξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Βέτο προβάλει σταθερά ο Ντέιβιντ Κάμερον, ζητώντας μεγαλύτερες περικοπές από όσες προβλέπει το προσχέδιο Ρομπάι. Στην ίδια γραμμή, τάσσονται και η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

«Ετοιμοπόλεμος» έφτασε όμως και ο Μάριο Μόντι, προειδοποιώντας επίσης με βέτο χωρίς περισσότερα κονδύλια για την Ιταλία. Με καταψήφιση του προϋπολογισμού στο Στρασβούργο εάν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις προειδοποιεί την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Με συμβιβαστική διάθεση στις Βρυξέλλες ο Φρανσουά Ολάντ.

Η καθυστέρηση στην επίσημη έναρξη της Συνόδου Κορυφής οφείλεται στο γεγονός ότι διήρκεσαν περισσότερο οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες και καταβάλλεται προσπάθεια για να υπάρξει συμβιβασμός για τις υφιστάμενες διαφορές, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.