Σαμαράς: Συνεχίζεται η σκληρή διαπραγμάτευση

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν 27 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2013 – 2014 και σημειώθηκε ναυάγιο που καθιστά την ήδη ευάλωτη οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών περισσότερο επισφαλή

Σουηδία Δανία δεν συμφώνησαν καθώς ζητούσαν να λάβουν επιστροφές κατά το πρότυπο της μ. Βρετανίας ενώ άλλες χώρες δεν συμφώνησαν με το ύψος των συνεισφορών

βέβαια η Ελλάδα προσβλέπει στο eurogroup της δευτέρας προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια που έχει ανάγκη. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι τώρα.

την είδηση ωστόσο του ναυαγίου επιβεβαίωσε και το πρακτορείο reuters

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:

Τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρίζουν και τρίζουν για τα καλά. Κάθε προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα στους «εταίρους» πέφτει στο κενό. Πρώτα η α-συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, τώρα για τον προϋπολογισμό του 2014-2020. Κανείς δεν κάνει πίσω. Όλοι βάζουν τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα κοινοτικά. Και, όπως πάντα, τα μεγάλα ψάρια, τρώνε τα μικρά.

27 ηγέτες ανίκανοι να βρουν μια λύση. Κυβερνώντες κατώτεροι των περιστάσεων. Ξανά… Ίσως τα καταφέρουν την επόμενη φορά. Αφού το μόνο που αποφάσισαν την Παρασκευή οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- πως διαφωνούν και πως πρέπει γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής, άγνωστο πότε, για να λύσουν τις διαφορές τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει από νωρίς «υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των μεν και των δε», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον δεν είχε κρύψει πως η συμβιβαστική πρόταση, δεν τον άφησε ικανοποιημένο. Ήξερε πως αν επέστρεψε στο Λονδίνο έχοντας χάσει την «έκπτωση» που είχε κερδίσει από το 1984 η Θάτσερ, δε θα είναι μεγάλο (πολιτικό) μέλλον.

Ο Φρανσουά Ολάντ, πριν μπει στην αίθουσα της Συνόδου, συνάντησε μερικούς από τους ηγέτες (Μάριο Μόντι, Μαριάνο Ραχόι) που λίγες ώρες πριν είχαν απειλήσει με βέτο στον προϋπολογισμό. Είδε και τον Κάμερον, όλα άλλωστε ανάμεσα σε Γαλλία και Βρετανία «παίζονται» για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Τι προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση Ρομπάι 
Η νέα πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποιεί την κατανομή των πόρων.

Μετά τις απειλές βέτο που εκτόξευσαν η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και λόγω της γκρίνιας των Γάλλων και των Ισπανών για τις περικοπές στην αγροτική πολιτική, ο κ. Ρομπάι προτείνει, τώρα, αύξηση των κοινοτικών πόρων για την πολιτική συνοχής κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση για την αγροτική πολιτική κατά 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εννέα πλουσιότερες χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξακολουθούν να αντιδρούν. Παρόλο που οι συνολικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ- όπως οι ίδιες το ζήτησαν-, τώρα θέλουν ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Οι περισσότερες, με πρώτη τη Μ. Βρετανία, ζητούν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέκονται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ζητά περαιτέρω περικοπές κατά 30 δισ. ευρώ.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι μετά το ναυάγιο στις Βρυξέλλες για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, θα υπάρξει και νέα Σύνοδος Κορυφής στις αρχές του 2013 όπου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και όχι στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο όπου θα συζητηθεί η τραπεζική ένωση.

Σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η πρόταση είναι να δοθούν στην Ελλάδα περί τα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, κάτι που δεν ευχαριστεί την ελληνική πλευρά, καθώς πρόκειται για μείωση άνω του 40% σε σχέση με τα κονδύλια που έλαβε η χώρα την προηγούμενη 7ετία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή η μείωση οφείλεται σε τρεις λόγος:

– Συνολικά μειώνεται το ποσό που δίνει η Ευρώπη για τα κονδύλια συνοχής
– Αυξάνονται τα μέλη της Ε.Ε. που διεκδικούν μερίδιο και κυρίως οι νέες χώρες σε βάρος των παλαιότερων
– Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με τα οικονομικά στοιχεία από το 2007 έως το 2009, πριν δηλαδή την κρίση.

Αυτό το τελευταίο σημαίνει ουσιαστικά πως οι ευρωπαίοι μας δίνουν μειωμένα κονδύλια γιατί θεωρούν πως τα οικονομικά των Ελλήνων έχουν μείνει ανέπαφα από το 2009, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει, καθώς από τότε μέχρι σήμερα, τα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 30%.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τη νέα πρόταση του κ. Ρομπάι από τα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπάρχει η πρόβλεψη να αυξηθούν κατά 20%, αλλά όπως τόνισε αυτό είναι μία πρόταση και τίποτα τελεσίδικο ακόμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ

Mένει στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς
Στις Βρυξέλλες θα παραμείνει ο Αντώνης Σαμαράς και απόψε προκειμένου να συνεχίσει μέχρι και την τελευταία στιγμή τις συνομιλίες εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον υπουργό Οικονομικών των Τίμοθι Γκάιτνερ, ενώ όπως ανέφερε και ο ίδιος στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είχε διήμερο συνεχών επαφών με ομολόγους του και κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης.

Συνομιλίες με την άλλη άκρη του Ατλαντικού θα έχει εκ νέου απόψε, ενώ ενδέχεται να ενημερώσει τόσο τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και τον Φώτη Κουβέλη για όλες τις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, παρότι επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, εκτιμούν ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος στο Eurogroup της Δευτέρας.
Επίσης, θεωρούν ότι η διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέος ήταν το «αγκάθι» που οδήγησε στο να μην υπάρξει αποτέλεσμα στο Eurogroup της Τρίτης.

Περιγράφοντας, παράλληλα, τι θα είχε συμβεί εάν δεν είχαν νομοθετηθεί όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις, κυβερνητικές πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά: “Την Τρίτη δεν θα είχαν διαφωνήσει. Θα είχαν συμφωνήσει να μας διώξουν” από το ευρώ.