Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη πριν το Eurogroup της Δευτέρας-Updated

Με έκτακτη τηλεδιάσκεψη, η οποία διάρκεσε τρεις ώρες προσπάθησαν να προετοιμάσουν τη λύση για την εκταμίευση της δόσης της Ελλάδας και την αποκατάσταση του χρέους της χώρας, οι οικονομικοί επιτελείς της ευρωζώνης, μόλις 48 ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.
Η τηλεδιάσκεψη είχε χαρακτήρα Euroworking Group, σε επίπεδο ομάδας εργασίας, αναβαθμίστηκε όμως στη συνέχεια σε Eurogroup ώστε να προσδιοριζόταντο επίπεδο των διαφορών ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, όπως και οι δυνατότητες προσέγγισης για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης.Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε το απόγευμα, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να προσπαθούν να βρουν λύση στα  ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του χρηματοδοτικού κενούκαι της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

Το συμβούλιο είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία της κρίσης και μετά την ψήφιση του Μνημονίου, η χώρα μας έχει συμμάχους στην προσπάθειά της να έλθει η δόση. και οι σύμμαχοι αυτοί είναι οι χώρες του Νότου της Ευρώπης, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, τα όργανα της Κομισιόν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ.Μάριο Ντράγκι.

Εν τω μεταξύ, το Reuters, επικαλούμενο πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων με σκοπό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Στους κόλπους της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής ναυάγησε, θεωρείται ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα τη Δευτέρα.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις τόσο της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, όσο και τουΒόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι εκφράζουν την πεποίθηση τους ότι τα πράγματα θα πάνε καλά για την Ελλάδα.

«Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε λύση για το χρέος. Δεν είναι εύκολο να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό», δήλωσε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Από την άλλη μεριά η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε: «Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία καθώς η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Σχεδόν 3 ώρες διήρκησε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα κατά την οποία ο βασικός στόχος ήταν να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για τη Δευτέρα κυρίως στο τεχνικό κομμάτι.

Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν μία προς μία οι οι εναλλακτικές προτάσεις που εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, προκειμένου να αποφευχθεί το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που ζητά επίμονα το ΔΝΤ.

Με τις διαβουλέυσεις να συνεχίζονται εως το παραπέντε του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, το κλίμα που επικρατεί είναι αισιόδοξο ενώ κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη δήλωσε “αν δεν ήμασταν κοντά σε συμφωνία θα υπήρχε πρόβλημα”. Η ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα αναμένει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης καθώς όπως σημειώνει τα χρήματα πρέπει οπωσδήποτε να εισρεύσουν στα ταμεία καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύεουν ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις αν δεν γίνει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η πίεση του ΔΝΤ προς τους ευρωπαίους πιθανότατα θα είναι βοηθητική για την εκταμίευση της δόσης αλλά εκφράζονται παράλληλα και φόβοι μήπως οδηγήσει σε διάσπαση, γεγονός που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο ως προς τη βοήθεια της Ελλάδας.

Δείτε το βίντεο

Το ΔΝΤ από την πλευρά του δίνει μεγάλη έμφαση στη συνέχιση τςη χρηματόδοτησης της Ελλάδας με την κα. Λαγκάρντ να απαιτεί να ολοκληρωθεί η επαναγορά των ομολόγων μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται να δέχεται πλέον ισχυρές πιέσεις για νέο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας.

Με στοιχεία από Newpost.gr -NewsIt.gr

Η φωτογραφία της πρώτης σελίδος είναι από την Eurokinissi.gr