Κι όμως, θέλουν να υιοθετηθούν από την Ελλάδα!

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής
Αποστολή: Σταύρος Τζίμας
Επιστολή προς την ηγεσία της χώρας τους με την οποία ζητούν να «υιοθετηθούν» διοικητικά και οικονομικά από την Ελλάδα, για μια καλύτερη ζωή, απέστειλαν οι κάτοικοι του βουλγαρικού πομακικού χωριού Τσράντσα, κοντά στα σύνορα με την χώρα μας.
Στο βουλγαρικό καπνοχώρι ζουν 680 πάμφτωχοι κάτοικοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, με ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πρώτον, διότι η συνοριογραμμή δεν απέχει περισσότερο από ένα χιλιόμετρο και δεύτερον, γιατί όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ιλίν Ντολαπτσίεφ, «η Ελλάδα είναι η μόνη διέξοδος για πολλούς νέους που κατεβαίνουν να εργαστούν ως εποχικοί εργάτες». Μέχρι την 4η του περασμένου Αυγούστου, η Τσράντσα ήταν σχεδόν άγνωστη, βυθισμένη όπως και τα υπόλοιπα βουλγαρικά πομακοχώρια, στη φτώχεια και την απομόνωση.
Ήδη με την απόφασή τους να ζητήσουν διοικητική στέγη στην Ελλάδα, εξασφάλισαν παγκόσμια προβολή, καθώς η είδηση μεταδόθηκε από τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία – «με πήραν και από το Ρόιτερ», λέει με καμάρι ο πρόεδρος και «εμείς εδώ καταντήσαμε πειραματόζωα».
Τι αναφέρει επιστολή των κατοίκων
Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα της επιστολής των κατοίκων της Τσράντσα προς την ηγεσία της χώρας και τον Ελληνα πρέσβη στη Σόφια: «… Καθώς κανείς δεν δίνει, μέχρι σήμερα, σοβαρή σημασία και οι τοπικοί και κρατικοί λειτουργοί δεν επιθυμούν να επιλύσουν το πρόβλημα, το καλύτερο θα ήταν να μας μεταφέρουν διοικητικά όλους τους κατοίκους, μαζί με τα πετρώδη χωράφια μας, στη γείτονα Ελλάδα, ώστε να μπορούν εκεί να μας το επιλύσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι εκεί θα μας δώσουν περισσότερη σημασία, καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων της Τσράντσα και του γειτονικού χωριού Μπράστεν εργάζονται εποχικά εκεί, όπως και σε άλλες χώρες, και γνωρίζουν ότι παρά την επονομαζόμενη οικονομική κρίση, εκεί υπάρχει πολύ μεγαλύτερη τάξη, πειθαρχία, μεγαλύτερη ακρίβεια και μέριμνα για τους αγρότες, απ’ ό, τι στη Βουλγαρία. Για τον λόγο αυτό, στέλνουμε ένα αντίγραφο και στην πρεσβεία της Ελλάδας, με αίτημα να μεταβιβαστεί στην κυβέρνησή τους και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να εξετάσουν τη δυνατότητα και το αίτημά μας για εισδοχή των δύο παραμεθόριων οικισμών στη ζώνη του Σένγκεν. Αυτό να γίνει πριν από την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του Σένγκεν και να εφαρμοστεί και για τα δύο χωριά ειδική διαδικασία, χωρίς να παραβιαστούν τα αποτυπωμένα σε χάρτες υφιστάμενα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, εξετάζοντας τη νομική δυνατότητα να μεταφερθεί η εξυπηρέτησή τους στον νομό Δράμας ή στον νομό Καβάλας…».