ΠΟΜΙΔΑ: Δημοσιονομικό και κοινωνικό Βατερλώ από τη φορολογία

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος ΠαραδιάςΟ πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς

Τις θέσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τη φορολογία κεφαλαίου και εισοδήματος που σχεδιάζεται αυτήν την περίοδο από την κυβέρνηση, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος Στράτος Παραδιάς, στην ετήσια ενημερωτική γενική συνέλευση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Πάτρας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επανέλαβε την προειδοποίηση ότι τυχόν μεγάλη αστοχία στα έσοδα, εξαιτίας της αδυναμίας των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις πολλαπλές φορολογίες της τελευταίας τριετίας και των νέων που επέρχονται, όπως για παράδειγμα ο δεκαπλασιασμός του ΤΑΠ που ήδη ψηφίστηκε στο Μεσοπρόθεσμο, θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό αλλά και κοινωνικό «Βατερλώ».
Ο κ. Παραδιάς επισήμανε ότι στη φορολογία κεφαλαίου θα πρέπει να συμβάλουν όλοι οι Ελληνες και όχι ένα τμήμα των ιδιοκτητών, που θα κληθούν να πληρώσουν και τα βάρη των υπολοίπων. “Η επαναφορά του ΕΤΑΚ, με την ευρύτερη δυνατή φορολογική βάση και το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία κεφαλαίου” σημείωσε ο κ. Παραδιάς. Πρότεινε φορολογικό συντελεστή που να μην υπερβαίνει το 1 ο/οο (ένα τοις χιλίοις) με μόνη εξαίρεση να μην βεβαιώνεται ποσό ΕΤΑΚ που δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, οπότε δημιουργείται ένα οικογενειακό de facto «αφορολόγητο» ύψους 100.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε ακόμη ότι τα μεγάλα θύματα της φορολογικής μεταρρύθμισης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα είναι όπως φαίνεται όσοι έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα και γενικότερα απρόσοδη περιουσία η οποία συχνά μπορεί να είναι δεσμευμένη από το κράτος. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα καλούνται να πληρώσουν ετησίως βαρύτατους φόρους για περιουσία που δεν τους αποδίδει απολύτως τίποτε. Τόνισε ακόμη ότι τα τεκμήρια πρέπει να σχεδιαστούν με δίκαιο τρόπο και ρεαλιστικά κριτήρια ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται άδικα οι ιδιοκτήτες, αλλά ούτε και να αφήνονται “παράθυρα” για φοροδιαφυγή και κυρίως να μη φέρουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της φορολογικής επιβάρυνσης από το εισόδημα στο κεφάλαιο. Ο κ. Παραδιάς σημείωσε επίσης ότι η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που φαίνεται ότι σχεδιάζεται θα πρέπει να λειτουργήσει σε εθελοντική βάση. Διαφορετικά η αυτοτελής αυτή φορολόγηση θα καταληστεύσει τους ηλικιωμένους χωρίς σύνταξη και τους ανέργους με μοναδικό πόρο κάποιο μίσθωμα, αφαιρώντας τους κάθε ελπίδα για επιβίωση!
Πηγή: Skai.gr