Ο Κυπριακός Τύπος, 27 Νοεμβρίου 2012

Με τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και το προεκλογικό σκηνικό, ασχολούνται τα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Αλλα θέματα αφορούν τη συζήτηση για τους τραπεζίτες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η έρευνα των Εποπτικών Αρχών για την περίοδο αγοράς των ελληνικών ομολόγων, οι πρόωρες αφυπηρετήσεις σε Αστυνομία και Πυροσβεστική και οι δραστηριότητες των υποψηφίων Προέδρων.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «2014:Αλλάζουν όλα στη δημόσια υπηρεσία» αναφέρεται στα σημεία συμφωνίας Κυβέρνησης – Τρόικας για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το ΤΚΑ, επιδόματα, αφυπηρετήσεις, το ωράριο, την ΑΤΑ, εισφορές, φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις. Αλλού γράφει ότι στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής θα συζητηθούν σήμερα μισθοί, μπόνους, δάνεια τραπεζιτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη ύστερα από πρόσκληση του Μαχμούτ Αμπάς.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Πεδίο μάχης το πολιτικό σκηνικό» γράφει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι υποψήφιοι έχουν εμπλακεί σε μια πολυμέτωπη σύγκρουση επί παντός θέματος και αναφέρεται σε οξεία σύγκρουση Αναστασιάδη – Λιλλήκα για το φυσικό αέριο, ενώ ΕΔΕΚ – ΔΗΚΟ θυμήθηκαν το ναυάγιο των προσπαθειών του ενδιάμεσου χώρου. Αλλού γράφει ότι στο στόχαστρο των κλεφτών έχουν μπει και οι μοτοσικλέτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μείωση της κρατικής χορηγίας και των εθελοντικών εισφορών ωθούν σε κλείσιμο ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Περιμένουν την Pimco» γράφει ότι ασκήσεις επί χάρτου για το τελικό κείμενο της συμφωνίας γίνονται στο ΥΠΟΙΚ, ενώ βαθιά ύφεση θα σημειωθεί και το 2013. Αλλού γράφει για φρένο στη μάστιγα των αφυπηρετήσεων, καθώς έφυγαν πρόωρα 350 αστυνομικοί και 65 πυροσβέστες και αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Αρχηγού της Αστυνομίας προς τους Διοικητές μονάδων και τμημάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις που έγιναν κατά το Σαββατοκύριακο με τις εταιρείες που επιλέγηκαν στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Ποινικές ευθύνες» αναφέρεται στις έρευνες των αρμόδιων εποπτικών αρχών για την αγορά ελληνικών ομολόγων και τις συνθήκες που οδήγησαν τις δύο κυπριακές τράπεζες σε ζημιές εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού αναφέρεται σε ομιλία του υποψηφίου Προέδρου, Σταύρου Μαλά σε προεκλογική συγκέντρωση και στη δήλωσή του ότι οι ανθυποψήφιοι του κάνουν «πατριωτισμό πολυτελείας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι μαραθώνια ήταν η συνεδρία του Eurogroup για την Ελλάδα.

Η αγλλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο «Αισιόδοξοι οι εργοδότες για το προσχέδιο του μνημονίου», αναφέρεται στις αντιδράσεις της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ μετά την ανακοίνωση ότι υπάρχει κατάληξη σε προκαταρκτική συμφωνία. Αλλού γράφει ότι το κάπνισμα και η υψηλή πίεση μετά την ηλικία των 50 οδηγούν σε επιταχυνόμενη νοητική εξασθένηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το τραγούδι Gangnam Style έγινε το βίντεο με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην γνωστή ιστοσελίδα αναζήτησης you tube.

cna.org.cy