Συνάντηση Μουσουρούλη με Έλληνες Εφοπλιστές στο Λονδίνο

H νηολόγηση πλοίων στην Ελληνική σημαία, η αναδιοργάνωση της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία, η πειρατεία και η ενίσχυση της εκπροσώπησης της Ελλάδας στον ΙΜΟ ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα… που συζήτησαν στο Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, με το προεδρείο και τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Greek Shipping Cooperation Committee).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ο κ. Μουσουρούλης ενημέρωσε τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας του Λονδίνου «για την επιτυχή κατάληξη του προχθεσινού Eurogroup, τις σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που προηγήθηκαν και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον για την ελληνική οικονομία. Τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας εξέφρασαν τη ικανοποίησή τους για την θετική αυτή εξέλιξη για την Ελλάδα».
Στη συνέχεια ο υπουργός παρουσίασε στους έλληνες εφοπλιστές το σχέδιο που έχει εκπονήσει έτσι ώστε να καταστεί το Ελληνικό Νηολόγιο περισσότερο ελκυστικό, με απώτερο στόχο την προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία. Στόχος του υπουργείου, όπως ειπώθηκε, είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας νηολόγησης πλοίων και η αναβάθμιση της διεθνούς προβολής του εθνικού νηολογίου.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι απαραίτητες παρεμβάσεις εντοπίζονται κυρίως σε τρεις άξονες:
– στην αποτελεσματικότερη οργάνωση, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων και την αναβάθμιση των συστημάτων υποστήριξης,
– στη σύντμηση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την έκδοση της εγκριτικής πράξης νηολόγησης,
– στην περαιτέρω αναγνωρισιμότητα του ελληνικού νηολογίου διεθνώς.
Ο κ. Μουσουρούλης επεσήμανε ότι σε δεύτερη φάση, θα επιδιωχθεί η ενοποίηση των διαφόρων συναφών υπαρχουσών βάσεων δεδομένων των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το σχέδιο για το Ελληνικό Νηολόγιο έγινε θετικά αποδεκτό από τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.