Βοηθήστε να ξαναχτίσουμε την ελληνική οικονομία

Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ απο το neoskosmos.com

Η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση σύντομα και θα δημιουργήσει κλίμα ασφαλών, κερδοφόρων επενδύσεων για ομογενείς και Αυστραλούς επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θόδωρος Καράογλου.
Σε συνέντευξη Τύπου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης περιστοιχισμένος από τον πρόεδρο και το διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Καράογλου κάλεσε τους ομογενείς και τους Αυστραλούς επιχειρηματίες «να αγνοήσουν τα κέντρα που κατασυκοφαντούν την Ελλάδα με αφορμή την οικονομική κρίση» και διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα «έχουν δρομολογηθεί οι νομοθετικές και οι διαρθρωτικές αλλαγές, που θα απλοποιήσουν τη διαδικασία επενδύσεων   και θα προσφέρουν κίνητρα για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία».

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης απέδωσε την κρίση «σε λάθη των τελευταίων δεκαετιών» για να προσθέσει ότι «τα λάθη αυτά διορθώνονται από την κυβέρνηση Σαμαρά με σταθερούς στόχους την ανάκαμψη και την ταχύρυθμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Καράογλου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κ. Θεόωδρος Σουμπάκης, και ο διευθύνων σύμβουλος ΔΕΘ, κ. Αντώνης Τζήκας, εξήγησαν, ότι η παρουσία τους στην Αυστραλία είναι η αφετηρία μίας προσπάθειας δικτύωσης ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις της Αυστραλίας, ομογενειακές και μη, και μακροπρόθεσμο στόχο τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Αυστραλίας.

«Στόχος μας δεν είναι να πουλήσουμε ελληνικό τυρί και λάδι στην Αυστραλία, μόνο» εξήγησαν.
«Στόχος είναι να αυξήσουμε το πλεόνασμα των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών με εξαγωγές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της υψηλής τεχνολογίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ σχολίασε, ότι «η Ελλάδα έχει δυνατότητες να εξελιχθεί σε Silicion Valley της Ευρώπης (χώρα παραγωγής και εξαγωγής υψηλής τεχνολογίας) με τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Ο κ. Τζήκας εκτίμησε, ότι στην πρώτη φάση δικτύωσης των Ελλαδικών με ομογενειακές και αυστραλιανές επιχειρήσεις η ομογένεια μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα.
«Οι χιλιάδες ομογενών της Αυστραλίας μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα σύνδεσης Ελλαδικών με εγχώριες επιχειρήσεις. Αυτή η προνομιακή γέφυρα θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια διείσδυση Ελλαδικών επιχειρήσεων στην αυστραλιανή οικονομία και αντίστροφα» είπε.

Ρωτάμε τον κ. Καράογλου, αν η ελληνική Πολιτεία λαμβάνει μέτρα για την κατάργηση των απροσπέλαστων γραφειοκρατικών και άλλων αγκυλώσεων, που στο παρελθόν αποθάρρυναν επενδύσεις από ομογενείς και αλλογενείς στην ελληνική οικονομία.

«Είναι γεγονός, ότι στο παρελθόν το κράτος δυνάστευε τους επενδυτές. σήμερα τα πράγματα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς» απαντά.
«Αλλάζει η νοοτροπία, αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο και γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες απλοποιούν τις διαδικασίες, απλοποιείται το φορολογικό σύστημα και προσφέρονται φορολογικά και άλλα κίνητρα για επενδύσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας» προσθέτει.
Ρωτάμε, επίσης, αν το ελληνικό Κράτος επιδοτεί και αν παρέχει φορολογικά κίνητρα σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες που αποφασίζουν να ιδρύσουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

«Βεβαίως» απαντά ο κ. Καράογλου και προσθέτει: «Το είδος της επιδότησης που προσφέρει το ελληνικό κράτος σε ομογενείς εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης που ενδιαφέρεται να ιδρύσει ομογενής ή ξένος επιχειρηματίας και από τον τόπο που θα εγκαταστήσει την επιχείρησή του».
Τέλος, ρωτάμε, πόσο αισιόδοξοι μπορεί να είναι οι Έλληνες για επενδύσεις αυστραλιανών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς παρατείνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το κλείσιμο του Γραφείου Εμπορικού ακολούθου της Αυστραλίας στην Αθήνα.

 «Πιστεύουμε στην κατ’ ευθείαν δικτύωση ελλαδικών με αυστραλιανές επιχειρήσεις και την αποτελεσματικότητα του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού Συμβουλίου, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνίδας πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα κ. Jenny Bloomfield. Ήδη κλείστηκαν 80 ραντεβού των ελληνικών επιχειρήσεων – που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή – με αυστραλιανές επιχειρήσεις και προσβλέπουμε σε θετικά αποτελέσματα» απαντούν οι συνομιλητές μας.
Ο πρέσβης της Ελλάδας, κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος κρίνει αναγκαία –για την επιτυχία της προσπάθειας– την εγκαθίδρυση Γραφείου Εμπορικού Ακολούθου και στη Μελβούρνη.
«Κρίνω αναγκαία τη λειτουργία Γραφείου Εμπορικού Ακολούθου στη Μελβούρνη, και θα το εισηγηθώ στην Αθήνα, διότι η Μελβούρνη είναι το οικονομικό κέντρο της Αυστραλίας, καθώς και τη λειτουργία μόνιμου εκθετηρίου ελληνικών προϊόντων για την προβολή των προϊόντων που παράγει η Ελλάδα» είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην Αυστραλία.

Υπενθυμίζουμε, ότι το αίτημα για εγκαθίδρυση στη Μελβούρνη γραφείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και Εμπορικού Ακολούθου έχει τεθεί επανειλημμένα στην Αθήνα και έχει απορριφθεί ισάριθμες φορές.

Σύμφωνα με στοιχεία του HACCI (Ελληνοαυστραλιανού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου) η αξία των εμπορικών συναλλαγών Αυστραλίας-Ελλάδας υπολογίζεται σε 191 εκ. δολάρια –151 εκ. δολάρια εισαγωγές από την Ελλάδα και 40 εκ. εξαγωγές στην Ελλάδα– υπάρχει, δηλαδή, ένα πλεόνασμα 40 εκατομμυρίων το οποίον η Ελλάδα θέλει να πολλαπλασιάσει εν καιρώ.

Η προϊστορία μας καθιστά επιφυλακτικούς. Ευχόμαστε η νέα πορεία που χαράσσει η Ελλάδα να επεκτείνει τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών πέραν της φέτας, του ούζου, των ελαιών Καλαμάτας και των ειδών τέχνης.

 Πηγή: neoskosmos.com