«Η Ελλάδα του μέλλοντός μας»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η συνέντευξη του διευθυντή της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη υπήρξε αποκαλυπτική. Για την έκταση που έχει προσλάβει και στην Ελλάδα η χρήση του Διαδικτύου. Για την αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Αλλά και για τη χρήση του διαδικτύου από τους νέους εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας που είναι και οι πλέον επικίνδυνες να πέσουν θύμα παραπλάνησης από επιτηδείους.

Ήταν, όμως, και ιδιαίτερα χρήσιμη για να μάθουμε όλοι πως κάποιοι που έχουν όραμα μπορούν από το μηδέν και με λίγα παρεχόμενα εφόδια,  να χτίσουν μία ολόκληρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Υπηρεσία.

Όταν ο Καβάφης έγραφε «να μάθεις και να μάθεις απ τους σπουδασμένους» ήξερε τι έλεγε. Ο Μανώλης Σφακιανάκης, έχει μάθει το Διαδίκτυο, τα μυστικά, τους κινδύνους, τα ωφελήματα από πρώτο χέρι. Γι αυτό και η προτροπή του προς τους γονείς να οδηγούν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία στο διαδίκτυο με σιγουριά, έχει όχι μόνο την αξία της, αλλά και πρέπει να αποτελεί μπούσουλα, θα λέγαμε, για κάθε οικογένεια.

Άνθρωποι που δεν έχουν σπουδάσει το διαδίκτυο, που το αγνοούν αποτρέπουν και τα παιδιά τους να το πλησιάσουν. Τα κρατούν, έτσι, «ασφαλή» μεν στο σπίτι υπό την άγρυπνη επιτήρησή τους, απροστάτευτα, όμως, στην περίπτωση που θελήσουν (και σίγουρα θα θελήσουν από περιέργεια που επαυξάνεται από την απαγόρευση) να μπουν στο Διαδίκτυο σε πρώτη ευκαιρία από κάποιο Ιντερνέτ-Καφέ ή από κάπου αλλού..

Σε μία τέτοια περίπτωση μεγάλη είναι η πιθανότητα το παιδί να πέσει θύμα παραπλάνησης αφού δεν έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις διάφορες καταστάσεις που είναι ενδεχόμενο να συναντήσει καθώς δεν θα γνωρίζει τι πρέπει να αποφύγει, που να μην μπει, με ποιους να μην συνομιλήσει…

Στον τομέα αυτό, τεράστια είναι, πιστεύουμε, η προσφορά των σεμιναρίων που οργανώνει η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  με τα σχολεία. Η εξοικείωση των μαθητών, η προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους και η προετοιμασία τους να αντιμετωπίσουν επιτυχώς οποιοδήποτε απρόοπτο, τα θωρακίζει αποτελεσματικά.

Η συνέντευξη, όμως, του κ. Σφακιανάκη αποκάλυψε και κάτι άλλο. Την «άλλη Ελλάδα». Μέσα στην καταιγίδα των μέτρων, μέσα στην ασφυκτική καταπίεση των χαμηλών εισοδημάτων, μέσα στην αναμπουμπούλα μιας πιθανής πολυμιλημένης και πολυεξορκισμένης χρεοκοπίας, υπάρχει και η Ελλάδα που αντιστέκεται. Όχι στα μέτρα, αλλά στην ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι ίδιοι είμαστε». Η άλλη Ελλάδα που παράγει έργο. Που έχει να παρουσιάσει επιτεύγματα σε όλους τους τομείς. Όχι μόνον στην Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος.

Και από την άποψη αυτή ο κ. Σφακιανάκης, με όσα είπε, κυρίως, όμως, με όσα ο ίδιος και οι συνεργάτες του έπραξαν για να αναβαθμίσουν κατακόρυφα την Υπηρεσία, έθεσαν το δικό τους λιθαράκι στην νέα, σύγχρονη, ηλεκτρονική και προοδευτική Ελλάδα.

Στην Ελλάδα που μας κάνει όλους υπερήφανους.

Ναι, και μία δημόσια υπηρεσία μπορεί να είναι πρότυπο. Ναι, δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα «λαμόγια», «τεμπέληδες», «διεφθαρμένοι». Υπάρχουν -και είναι, ίσως, οι περισσότεροι- εκείνοι που μοχθούν, που αγωνίζονται που προσφέρουν έργο και υπηρεσίες.

Αυτή είναι «η Ελλάδα του μέλλοντός μας».

Και προς αυτήν ατενίζει η Ομογένεια με αισιοδοξία και πίστη ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω.