Έτοιμος να κυβερνήσει δηλώνει ο Τσίπρας στην Πανελλαδική του ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στο ενθουσιώδες κοινό από το βήμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στους συνέδρους, ώστε να κάνουν όλοι μαζί, το επόμενο μεγάλο βήμα. «Για το νέο κόμμα της αριστεράς και των δημοκρατικών δυνάμεων. Για το νέο κόμμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν μας καλεί σε αυτή την επιλογή κάποια κομματική σκοπιμότητα. Μας καλεί η ιστορία. Δεν μας δίνει εντολή κάποια γραφειοκρατική νομενκλατούρα. Μας δίνουν εντολή το ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι μας. Και οι ακόμα περισσότεροι που πλέον κατάλαβαν ότι είμαστε η ελπίδα για το αύριο. Είναι χρέος μας να προχωρήσουμε».

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ένα ακόμη βήμα μπροστά. Συγκροτούμε έναν πολιτικό φορέα δημοκρατικό, συμμετοχικό, ζωντανό. Συγκροτούμε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα. Που θα είναι δημοκρατικό, συλλογικό και αποτελεσματικό.

Ακόμη, έκανε λόγο για ένα κόμμα «ανιδιοτελών συντρόφων και συντροφισσών, που θέτουν τη συλλογικότητα και την κοινή ευθύνη πάνω από προσωπικές απόψεις, στρατηγικές ή επιδιώξεις».

Σαν έτοιμοι από καιρό, είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Αφού οι αναλύσεις και οι προβλέψεις μας εδώ και χρόνια – όπως παραδέχονται όλοι πιαεντός και εκτός Ελλάδας- δικαιώθηκαν πλήρως, μπορούμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ξεκαθάρισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ανακαίνιση κάνουν, ούτε η νέα εκδοχή κάποιου άλλου κόμματος είναι. «Δεν αντιγράφουμε κομματικά μοντέλα, ούτε καν τα δικά μας. Δεν βαδίζουμε στην πεπατημένη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είμαστε “ώριμο τέκνο” μιας νέας εποχής, που οι κοινωνικές τάξεις έρχονται πάλι στο προσκήνιο. Είμαστε εκφραστές της ιδεολογίας και των αξιών που επέστρεψαν. Είμαστε η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, η εναλλακτική πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα μιας εποχής που οι ταξικές και κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και πολιτικοποιούνται».

«Δεν θα γίνουμε σαν αυτούς», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία ακόμα και σε κοινωνικά στρώματα που έβλεπαν την αριστερά με επιφυλακτικότητα ή και εχθρότητα.

Στη συνέχεια, απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να εμπιστευθούν μια αριστερή κυβέρνηση. «Γιατί θα είναι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορέσει να βάλει τους πολίτες αυτής της χώρας πάνω από τους δανειστές και τους “τοκογλύφους”».

Κατηγόρησε το ΚΚΕ για τη στάση «εχθρότητας» που κράτησε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: «την εχθρότητα που προέρχεται από από δυνάμεις της αριστεράς, δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε. Μας προκαλεί θλίψη και πολλά ερωτηματικά η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ. Επιμένει πεισματικά να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο εχθρό κι όχι το μνημόνιο της βαρβαρότητας».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα του θα επιμείνει στη γραμμή της ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς.

Βέβαια, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα πυρά του στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Eurogroup ως μια άλυτη «μαθηματική εξίσωση», την ώρα που όλοι πια ξέρουν πως το πρόβλημα είναι «πολιτική εξίσωση».

«Φυσικά, η τρίτη κυβέρνηση του μνημονίο, η κυβέρνηση των 20 δις μέτρων και της ομηρίας μέχρι το 2040, που από χτες είναι και κυβέρνηση συγκάλυψης των σκανδάλων, αυτή την πολιτική εξίσωση δεν μπορεί να την λύσει».

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε και ο Γιάννης Στουρνάρας: «Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση να μιλάνε για πατριωτικό καθήκον οι εντολοδόχοι της τρόικας».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πιστά τη γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές», ενώ όπως είπε, ο κ. Σαμαράς παριστάνει τον πρωθυπουργό, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα.