Ανταρσία του Δημάρχου Καμίνη για την Ιθαγένεια

Με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ο δήμος Αθηναίων θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει κανονικά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί παροχής ιθαγένειας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «τυχόν δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω διατάξεις ως αντισυνταγματικές δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, παρά μόνον αφού δημοσιευτεί. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι οδηγίες που περιέχονται στο έγγραφο που απέστειλε στους δήμους ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, στο οποίο οι δήμοι εντέλλονται να μην εφαρμόζουν τις ισχύουσες περί απονομής ιθαγένειας διατάξεις μέχρι τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις των δικαστηρίων, αφού όμως αυτές δημοσιευτούν κανονικά».
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, αναστέλλονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας. Ο κ. Αθανασίου καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην δέχονται νέα αιτήματα έως ότου γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, καθώς το συμβούλιο της επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση.