Χτίζουμε τη Βικτώρια του μέλλοντος

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον καταποντισμό του Εργατικού Κόμματος  Βικτώριας και την επιστροφή στην εξουσία στης συντηρητικής παράταξης με πρωθυπουργό τον Tεντ Μπάιλιου.
Η συμπλήρωση διετίας στην εξουσία χαρακτηρίζεται από πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης Μπάιλιου και του ιδίου του πρωθυπουργού. Η τελευταία δημοσκόπηση της Newspoll  κατέγραψε άνοδο της ψήφου του Εργατικού Κόμματος στην πρώτη και στη δεύτερη κατανομή και αποδοκιμασία του έργου κ. Μπάιλιου από το 52% των ψηφοφόρων της Πολιτείας.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Κόσμο», ο πρωθυπουργός  δηλώνει ότι «η κυβέρνησή του χτίζει το μέλλον της Πολιτείας» με αποφάσεις, μεταρρυθμίσεις και προγράμματα που  «επανορθώνουν τα λάθη των Εργατικών κυβερνήσεων Μπρακς και Μπράμπι και θέτει τις βάσεις για σταθερή αναπτυξιακή πορεία της Πολιτείας».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κύριε πρωθυπουργέ, πέρασαν δύο χρόνια από την ημέρα της εκλογής σας στην εξουσία. Πείτε μας τις εμπειρίες σας από τη διακυβέρνηση της Πολιτείας.
Η πρώτη διετία στην εξουσία είναι πρόκληση, αλλά και ιδιαίτερη τιμή, να υπηρετείς την Πολιτεία και το λαό της. Πιστεύω, ότι είμαστε μία δυνατή και αποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία τιμά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και ανταποκρίνεται θετικά στις προκλήσεις των καιρών.

Οι ψηφοφόροι, όμως, έχουν διαφορετική άποψη. Η τελευταία δημοσκόπηση της Newspoll κατέγραψε σημαντική στροφή κατά της κυβέρνησής σας. Πώς δικαιολογείτε  τη στροφή αυτή;

Δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις.

Ναι, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μαζική στροφή κατά της κυβέρνησης. Δεν σας απασχολεί η στροφή αυτή; Δεν σας απασχολούν οι εκτιμήσεις, ότι αν συνεχίσει το ολίσθημα της κυβέρνησης ενδέχεται να γίνεται κυβέρνηση μίας θητείας, όπως συνέβη το 1955 με την τότε Εργατική κυβέρνηση του John Cain senior;   

Επαναλαμβάνω, δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις και παραμένω προσηλωμένος στο έργο το οποίον έχω αναλάβει.

Φήμες επιμένουν, όμως, ότι η κυβέρνηση, πανικόβλητη από τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων διενεργεί δικές της δημοσκοπήσεις προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος των απωλειών της.

Δεν πρόκειται να σχολιάσω παντελώς αβάσιμες φήμες, που εκπορεύονται από το Εργατικό Κόμμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Εργατικό Κόμμα χαλκεύει φήμες για να βλάψει την κυβέρνηση.

Αφού δεν θέλετε να σχολιάστε τις δημοσκοπήσεις, θα θέλατε να σχολιάσετε την κατάσταση της πολιτειακής οικονομίας που, κατά τις εκτιμήσεις αντικειμενικών εκτιμητών, βρίσκεται σε δεινή θέση; Η ανεργία βρίσκεται στο 5,4%, οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν πέσει στα επίπεδα του 2008, η μεταποιητική βιομηχανία διέρχεται κρίση, η αυτοκινητοβιομηχανία απολύει  προσωπικό.

Τα στοιχεία σας για την οικονομία δεν είναι ακριβή. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες αυξήθηκαν οι προσλήψεις στη μεταποιητική βιομηχανία της  Βικτώριας. Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε κατά 7,5%,  η μεγαλύτερη αύξηση στην επικράτεια, η ανεργία έπεσε στο 5,4%. Δημιουργήσαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας από το Νοέμβριο του 2010 και η γενική κατάσταση της οικονομίας  είναι  υγιής.

Με όλο το σεβασμό, επιμένω, ότι οι δείκτες βεβαιώνουν επιδείνωση της κατάστασης βασικών κλάδων της πολιτειακής οικονομίας, όχι από αποκλειστική υπαιτιότητα της κυβέρνησής σας, η οποία  δεν μπορεί να καθορίσει  την τιμή του δολαρίου  μήτε να λύσει το οικονομικό πρόβλημα.  Επιμένω, κ. πρωθυπουργέ, ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι τόσο υγιής, όσο λέτε.  
Ομολογουμένως, η κατάσταση της οικονομίας της Ευρώπης και των ΗΠΑ συνιστούν προκλήσεις για την οικονομία μας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική η οποία θα αποφέρει πλεόνασμα. Σας υπενθυμίζω, ότι το αξιόχρεο της Πολιτείας μας παραμένει ΑΑΑ με θετικές  προβλέψεις για σταθερή μελλοντική πορεία της οικονομίας μας εξαιτίας των αποφάσεων της κυβέρνησής μου όσον αφορά την οικονομική πολιτική μας.  Σας προκαλώ να μου πείτε ποια άλλη Πολιτεία, εκτός της  Βικτώριας, έχει αυτό το προνόμιο.

Διασφαλίσατε την υψηλή πιστοληπτική δυνατότητα πνίγοντας την οικονομία.  

Διαφωνώ. Πήραμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις. Περιορίσαμε τις δαπάνες της Πολιτείας, διαχειριζόμαστε το χρέος, διατηρήσαμε την υψηλή πιστοληπτική δυνατότητα της Πολιτείας,  ασκήσαμε  αυστηρή, αλλά δίκαιη μισθολογική πολιτική. Όλα αυτά έγιναν  χωρίς να υποβαθμίσουμε την ασφάλεια του κοινού. Προσλάβαμε περισσότερους αστυνομικούς, διορίσαμε φύλακες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μελβούρνης, καταθέσαμε νομοσχέδιο για τον περιορισμό της εγκληματικής δραστηριότητας των δραστηριοτήτων οργανώσεων μοτοσικλετιστών καθώς και τη δημιουργία Επιτροπής Κατά της Διαφθοράς.
Η Πολιτεία μας ηγήθηκε της εκστρατείας για ποινική δίωξη κληρικών και άλλων λειτουργών, ενόχων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και συνετέλεσε στην απόφαση της κοινοπολιτειακής κυβέρνησης να συγκροτήσει Βασιλική Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα.

Μου λέτε, κ. πρωθυπουργέ, ότι όλα βαίνουν θαυμάσια στη  Βικτώρια. Αποτελέσματα δεν βλέπουμε.

Πάντα υπάρχουν προκλήσεις και η κυβέρνηση θα τις αντιμετωπίσει με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο. Μένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας με προγράμματα και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την οικονομία, αυξήσαμε την παραγωγικότητα, ενισχύσαμε τη βιομηχανία με ανακουφιστικά μέτρα. Επενδύσαμε σε έργα υποδομής τα οποία θα διευρύνουν τις εμποροβιομηχανικές συναλλαγές μας με τους Ασιάτες εταίρους μας. Η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της μία μετά την άλλη.

Επιμένετε,  ότι  η κυβέρνησή σας επιτέλεσε  σημαντικό έργο, αλλά οι επιτυχίες αυτές δεν αντανακλώνται στις δημοσκοπήσεις. Τι φταίει; Φταίνε οι επιλογές σας ή μήπως φταίει το προσωπικό σας στυλ διακυβέρνησης; Εννοώ η έλλειψη δυναμισμού και μαχητικότητας; Τι φταίει;

Μην προσπαθείτε, άσκοπα, να επανέλθετε στις διαπιστώσεις των δημοσκοπήσεων. Ξέρετε, από προηγούμενες συνεντεύξεις, ότι δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις. Αυτό που σας λέω με απόλυτη βεβαιότητα είναι, ότι η κυβέρνηση στο δίχρονο βίο της πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις, δρομολόγησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, διεύρυνε τις εμπορικές σχέσεις μας με την Κίνα με ανταλλαγές επισκέψεων οι οποίες αύξησαν τις εξαγωγές μας κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια και δημιούργησαν θέσεις εργασίας και προσελκύσαμε ξένες επενδύσεις  στην οικονομία.
Παράλληλα, ενισχύσαμε τη μεταποιητική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροσυγκοινωνία, την υλοτομία, τη γεωργία, προσφέραμε βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της πολιτείας, διαχειριστήκαμε τις προτάσεις για την προστασία της πολιτείας από τις πυρκαγιές.  Όλα όλα αυτά έγιναν σε περίοδο που η κοινοπολιτειακή κυβέρνηση περιέκοψε τις χορηγίες στην πολιτεία μας από το Φόρο Αγαθών και Υπηρεσιών, περικοπές που δυσκολεύουν το έργο μας.
Επαναλαμβάνω, οι προκλήσεις είναι πολλές και πραγματικές. Ως κυβέρνηση, παραμένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας και πράττουμε ό,τι πρέπει να πράξουμε για τη σταθερή πορεία της πολιτείας.

Ισχυρίζεστε, ότι η  Βικτώρια άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, από στελέχη θρησκευτικών οργανώσεων.

Είναι γεγονός, δεν υπερβάλλουμε. Δημιουργήσαμε την πρώτη διακομματική επιτροπή διερεύνησης καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων στη  Βικτώρια. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα. Οι σοβαρές καταγγελίες που έγιναν στην επιτροπή αυτή και το ενδιαφέρον που προκάλεσε, οδήγησαν στη συγκρότηση Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής από την κοινοπολιτειακή κυβέρνηση.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη τους όρους εντολής της υπό συγκρότηση επιτροπής. Μέχρι να ανακοινωθούν το χρονοδιάγραμμα, οι όροι εντολής και η σύνθεση της Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής, η διακομματική επιτροπή της Πολιτείας μας θα συνεχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών στην Πολιτεία.

Η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, δήλωσε ότι η Βασιλική  Εξεταστική  Βασιλικής Εξεταστική Επιτροπή θα συγκροτηθεί σε συνεργασία με τις Πολιτείες. Επικοινώνησε η πρωθυπουργός μαζί σας;

Ναι, επικοινώνησε μαζί μου πριν ανακοινώσει τη συγκρότηση της επιτροπής και ανταλλάξαμε απόψεις. Δεν μπορώ να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες της συζήτησής μας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι προσέφερα απόλυτη στήριξη στην απόφαση.

Ο καρδινάλιος της Καθολικής Εκκλησίας, George Pell, ισχυρίζεται ότι η υπόθεση των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας έχει υπερδιογκωθεί. Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς του;
Δεν νομίζω, ότι μπορεί οιοσδήποτε να υπερδιογκώσει τον πόνο που προκαλεί η σεξουαλική κακοποίηση. Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω τις απόψεις συγκεκριμένων ατόμων. Θα πω, όμως, ότι πρόκειται για απαράδεκτη συμπεριφορά, γι’ αυτό πρέπει να φωτίσουμε όλες τις πτυχές της υπόθεσης και ως έθνος να αποδώσουμε δικαιοσύνη σε όσους έχουν τραυματισθεί από αυτή τη συμπεριφορά.

Ανακοινώσατε  τη συγκρότηση Επιτροπής κατά της Διαφθοράς (IBAC). Επαινεθήκατε για τη θαρραλέα απόφασή σας, που άλλοι πρωθυπουργοί δεν τόλμησαν να πάρουν. Επικριθήκατε, όμως, ταυτόχρονα, για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ασάφεια. Τι απαντάτε στους επικριτές σας; 
Απαντώ, ότι το Εργατικό Κόμμα δεν τόλμησε, έντεκα χρόνια στην εξουσία, να προωθήσει τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής.

 Μήτε ο Τζεφ Κένετ, ενωρίτερα, προώθησε τη συγκρότηση της επιτροπής. Πείτε μου, γιατί καθυστερήσατε 18 μήνες;
Δεν αγοράζεις επιτροπές στα σούπερ μάρκετ. Απαιτείται προσπάθεια και χρόνος για τη συγκρότηση μιας επιτροπής, η οποία θα ελέγχει όλους τους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης.
Δεν απολογούμεθα σε κανένα για την καθυστέρηση, διότι ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα απαιτεί  υπεύθυνο χειρισμό για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος της προσπάθειάς μας να πατάξουμε τη διαφθορά.

Η  Βικτώρια θεωρείται το  λίκνο του πολυπολιτισμού εντός και εκτός Αυστραλίας. Ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών δηλώνουν, ότι ο πολυπολιτισμός είναι νεκρός, ως πολιτική, διότι διασπά την κοινωνική συνοχή των χωρών που τον υιοθετούν. Ζει ο πολυπολιτισμός στη  Βικτώρια και γιατί;
Η  Βικτώρια έχει αποδείξει ότι είναι το πολυπολιτισμικό κέντρο της Αυστραλίας. Είμαστε φάρος της ανθρωπότητας ως Πολιτεία που σέβεται την ιστορία την παράδοση και την προσωπικότητα των  ανθρώπων που επιλέγουν την Πολιτεία μας για να χτίσουν το μέλλον τους και το μέλλον των οικογενειών τους. Η επιλογή αυτή καθιστά την Πολιτεία μας μοναδική.
Τι κάνουμε στη  Βικτώρια, για τη διατήρηση και ενδυνάμωση του πολυπολιτισμού, που δεν κάνουν άλλες πολιτείες και άλλες χώρες;
Προσεγγίζουμε τον πολυπολιτισμό χωρίς προκαταλήψεις. Και, όπως λέω πάντα, η επιτυχία μας οφείλεται στο γεγονός, ότι προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλο, ανεξαρτήτως καταγωγής, εκτιμάμε και στηρίζουμε τη διαφορετικότητα, συνεργαζόμαστε παραγωγικά  και συμβιώνουμε αρμονικά. Και μην ξεχνάτε, ότι ο υπουργός Πολυπολιτισμού είναι ελληνικής καταγωγής, είναι ο δραστήριος, Νίκος Κότσιρας.

Ο πολυπολιτισμός  έχει και οικονομική αξία. Έχουμε μπορέσει να εκτιμήσουμε την οικονομική αξία του;  

Κατά την εκτίμησή μου, η οικονομική αξία του πολυπολιτισμού είναι ανυπολόγιστη. Οι μετανάστες που αναζήτησαν  καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία είναι σήμερα οι οικονομικοί και πολιτισμικοί  σύνδεσμοί με τον υπόλοιπο κόσμο. Η δικτύωση αυτή δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί σε δολάρια, είναι ανυπολόγιστη.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας διαβιβάσω την αγωνία των Ελληνοαυστραλών ιδιοκτητών ταξί, που έχουν  χάσει τον ύπνο τους εξαιτίας των «ασύμφορων» -κατά την κρίση τους- αλλαγών στον κλάδο τους.
Θα υπάρξουν αλλαγές στη βιομηχανία, σύμφωνα με τις υποδείξεις του καθηγητή, Allan Fels, ο οποίος διενέργησε σχετική έρευνα και υπέβαλε τις προτάσεις του στην κυβέρνηση και διαμορφώνουμε τις απαντήσεις μας στις προτάσεις του. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στη βιομηχανία ταξί. Πρέπει να συγκρατήσουμε το κόστος των αδειών, να απασχολήσουμε τους καλύτερους οδηγούς, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες στο ταξιδιωτικό κοινό και να εξασφαλίσουμε  ικανοποιητικές αμοιβές για τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες ταξί.

Λόγω της κρίσης στην Ελλάδα αριθμός Ελλήνων ζητούν καταφύγιο στην Αυστραλία. Πολλοί επιλέγουν τη Μελβούρνη, που είναι η μητρόπολη του Ελληνισμού. Τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει η πολιτεία σε αυτούς τους ανθρώπους;
Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την προσπάθεια των Ελλήνων να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση. Η  Βικτώρια έχει ιδιαίτερη, μακρόχρονη σχέση με την Ελλάδα  και κάθε εξέλιξη μας ενδιαφέρει άμεσα, ακριβώς διότι είμαστε το κέντρο του Ελληνισμού στην Αυστραλία.
Όπως γνωρίζετε, η μετανάστευση είναι ευθύνη της κοινοπολιτειακής κυβέρνησης και η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας εκπορεύεται από την Κοινοπολιτεία. Στη  Βικτώρια υπάρχουν προγράμματα στήριξης αλλοδαπών, που επιλέγουν την πολιτεία μας  για μόνιμη εγκατάσταση, και η ελληνική παροικία έχει μηχανισμούς στήριξης νεοφερμένων μεταναστών.
Εμείς προσφέρουμε το θετικό οικονομικό κλίμα και τη δυνατότητα σε κάθε νεοφερμένο να ξαναχτίσει τη ζωή του.

Neoskosmos.com