Έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων στο Σίδνεϋ

Τα εγκαίνια έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων με θέμα “Το νησί της Αφροδίτης: Αυστραλοί αρχαιολόγοι στην Κύπρο” πραγματοποιήθηκαν στο Nicholson Museum του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αυστραλία για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Καμπέρα Γιάννης Ιακώβου επεσήμανε τη μεγάλη σημασία του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της Κύπρου, ο οποίος, μέσω των αυστραλιανών αρχαιολογικών αποστολών στην Κύπρο, αποτελεί μιαν από τις βασικότερες πτυχές των ισχυρών δεσμών Κύπρου και Αυστραλίας.

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αποτελεί γεγονός ιστορικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία που έχει ενισχύσει την εικόνα της Κύπρου ως αξιόπιστου και υπεύθυνου κράτους μέλους της ΕΕ, προσθέτοντας ότι, παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κυπριακή Προεδρία, σε συνεργασία με τους εταίρους της και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει συμβάλει θετικά στην προώθηση των αρχών και αξιών που πρεσβεύει η ΕΕ.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης και η παρουσίαση αναμνηστικής πολυτελούς έκδοσης έγιναν από την Κυβερνήτη της Πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Καθηγήτρια Marie Bashir.

Η έκθεση παρουσιάζει επιλογή κυπριακών αρχαιοτήτων από τη μεγάλη ιδιωτική συλλογή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με περισσότερα από 1.500 αντικείμενα.

Οι αρχαιότητες ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών από αυστραλιανές αποστολές στην Κύπρο την περίοδο 1937-61. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας της κυπριακής αρχαιολογίας, καθώς και της συμβολής της στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Επιπλέον, προβάλλει τη σημαντική συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων του Nicholson Museum και το αξιοθαύμαστο έργο των Αυστραλών ερευνητών που μελέτησαν την ιστορία του νησιού.

Πηγή: www.amna.gr