Ο Κυπριακός Τύπος, 4 Δεκεμβρίου 2012

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup και οι επισημάνσεις για την Κύπρο, οι πρόνοιες στο μνημόνιο για τους φόρους ακινήτων και άλλες φορολογίες, η συνεχιζόμενη απεργία των οδηγών λεωφορείων και η διαμαρτυρία των υπαλλήλων της Cyta για τους όρους του μνημονίου είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

«Καίνε οι φόροι για τα ακίνητα» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα επικρατεί πανικός στην αγορά και ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν κάποιος έχει ακίνητο που με τις τιμές του 1980 αξίζει 100 χιλιάδες δεν πληρώνει φόρο με την υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ με την νέα και την επικαιροποιημένη αξία θα πληρώσει 1,170 ευρώ.Αλλού αναφέρει ότι το Eurogroup θα συζητήσει το θέμα της Κύπρου σε δέκα μέρες και ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε να νοηθεί ότι το μνημόνιο θα μπορούσε να κλείσει στις 21 Ιανουαρίου.Επίσης η «Α» στην πρώτη της σελίδα αναφέρει ότι 200,000 Κύπριοι είναι κοντά στο όριο της φτώχειας με βάση στοιχεία της Eurostat.

H “Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Υπό την εποπτεία της Τρόικας η Κύπρος» και γράφει ότι όλα πλέον θα γίνονται υπό την επίβλεψη των τροϊκανών στη βάση χρονοδιαγραμμάτων και όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό Eurogroup το κρίσιμο σημείο είναι η βιωσιμότητα του χρέους που θα εξαρτηθεί από το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρεται σε δημοσκόπηση του «Σίγμα» με βάση την οποία ο Γιώργος Λιλλήκας έχει οριακό προβάδισμα έναντι του Σταύρου Μαλά ενώ χαμηλές είναι οι συσπειρώσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει πρωτοσέλιδα την απεργία των οδηγών λεωφορείων και τις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών.

Υπό τον τίτλο «Θολό τοπίο στο Eurogroup», o “Φιλελεύθερος» γράφει ότι τον Ιανουάριο φαίνεται ότι θα παρθεί απόφαση για το κυπριακό μνημόνιο και όταν ξεκαθαρίσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενώ στο χθεσινό Eurogroup εκφράστηκαν επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αλλού ο «Φ» αναφέρει ότι με βάση το μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το 2014 να εκδοθούν 40,000 τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτων με τον διευθυντή του Κτηματολογίου να ξεκαθαρίζει ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ενίσχυση του τμήματος με προσωπικό και εξοπλισμό. Επίσης στην εφημερίδα προβάλλονται οι αλυσιδωτές αυξήσεις τιμών σε υπηρεσίες και προϊόντα από τους νέους φόρους που θα επιβληθούν.

«Αποφάσεις μέχρι τις 21 Ιανουαρίου» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει ότι στο έκτακτο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου θα ληφθούν όπως φαίνεται αποφάσεις για το κυπριακό μνημόνιο όταν ξεκαθαρίσει το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αναφέρει ακόμη ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε τα βήματα της Λευκωσίας προς την κατεύθυνση εφαρμογής του μνημονίου. Αλλού η «Χ» φιλοξενεί τις δηλώσεις Κατσουρίδη και τα ερωτήματα προς το επιτελείο Λιλλήκα για τις θέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης στο Κυπριακό. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης την χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΠΕΟ για το 26ο συνέδριο της την ερχόμενη εβδομάδα.

«Εκκληση Eurogroup για επίτευξη συμφωνίας σύντομα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αγγλόγλωσσης «Cyprus Mail” που αναφέρεται στα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και τις επισημάνσεις για το κυπριακό μνημόνιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο όριο της φτώχιας την ίδια ώρα που έρχονται αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές λόγω των φορολογιών. Επίσης γίνεται αναφορά στην απόφαση Σιακόλα για δωρεάν σίτιση άπορων μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

cna.org.cy