Ο Κυπριακός Τύπος, 5 Δεκεμβρίου 2012

Το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τους λόγους που οδήγησαν την Κύπρο στον Μηχανισμό Στήριξης δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες της Τετάρτης προβάλλουν επίσης τις συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup της κυπριακής αίτησης για οικονομική στήριξη, τις μεγάλες περικοπές στα στεγαστικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και την εκστρατεία του ΚΟΤ στην Κίνα, που στοχεύει στην προσέλκυση πέραν των 15.000 τουριστών από τη χώρα αυτή μέσα στο 2013.

Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τίτλο “Μεγάλο κούρεμα στα προσφυγικά δάνεια” και γράφει ότι μεγάλες είναι ο περικοπές στα στεγαστικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών για τους πρόσφυγες για το 2013, με τις συνολικές περικοπές να φτάνουν τα 55 εκατομμύρια. Αλλού γράφει ότι στους 8.349 ανέρχονται οι άποροι μαθητές που χρειάζονται βοήθεια. Γράφει, επίσης, ότι η Μόσχα έκλεισε το παράθυρο που άνοιξε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για συμμετοχή της Ρωσίας στην οικονομική στήριξη της Κύπρου.

Υπό τον τίτλο “Μεγάλο αγκάθι η βιωσιμότητα του χρέους”, η εφημερίδα “Η Σημερινή” γράφει στο κύριο της θέμα ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, για το οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, αποτελεί αυτή τη στιγμή το κύριο θέμα συζήτησης τις Βρυξέλλες μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια για το μνημόνιο, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος απέδωσε όλη την ευθύνη στις τράπεζες και στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι έτοιμη για παραχώρηση δανείου προς την Κυβέρνηση παρουσιάζεται η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Μετ’ εμποδίων το μνημόνιο”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι επιφυλάξεις από τη μια και τρόπους προσπέλασης των εμποδίων από την άλλη φαίνεται ότι αναζητούνται σε επίπεδο Eurogroup αναφορικά με το κυπριακό μνημόνιο. Αλλού γράφει ότι άριστο και βέλτιστο υπό τις περιστάσεις χαρακτήρισε το συμβόλαιο με την εταιρεία Noble η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου που εξέτασε το όλο θέμα. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα σημειώνει πως η Κύπρος εξακολουθεί να πληρώνει για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ $16,54 εκ., ενώ η Ελλάδα $6,5 εκ., παρά την οικονομική κρίση.

Η “Χαραυγή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ώρα ευθύνης”, αναφέρεται στο χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας με ειλικρίνεια, ευθύτητα και πόνο ψυχής, εξαιτίας της προσφυγής της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης, απευθύνθηκε στο λαό, αξιολογώντας ιεραρχικά τα αίτια και τα αιτιατά που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται στη μέση της διαμάχης μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αλλού αναφέρει ότι με νέες απεργίες προειδοποιούν οι οικοδόμοι.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Πρόεδρος: Αναγκαίο κακό το μνημόνιο”, αναφέρεται στο χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει υπαναχώρηση από το μνημόνιο και το περιεχόμενο του, το οποίο χαρακτήρισε επώδυνο. Αλλού γράφει ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η χώρα του αναμένει πλήρη διαφάνεια από την Κύπρο σε θέματα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μια κυπριακή ομάδα υπό τον περιβαλλοντολόγο Αλέξανδρο Χαραλαμπίδη κέρδισε διαγωνισμό στο Βερολίνο για τη μέτρηση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων σε όλη την ΕΕ.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror”, υπό τον τίτλο “Η Κίνα προς διάσωση”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι στις 15.000 αναμένεται να φτάσει ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων από την Κίνα, εάν αποδώσει η εκστρατεία του ΚΟΤ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Αλλού γράφει ότι η Noble και οι εταίροι της συμφώνησαν στην πώληση του 30% του ισραηλινού τεμαχίου “Λεβιάθαν” στην αυστραλιανή “Woodside Energy” έναντι €2,5 δις. Αλλού γράφει ότι σχεδόν δύο στους τρεις Κύπριους χρησιμοποιούν τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.

cna.org.cy