Πλούσια κοιτάσματα Φυσικού Αερίου νοτίως της Κρήτης

Εκτιμήσεις για ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξίας ακόμη και 427 δισ. ευρώ, με υπολογιζόμενο καθαρό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο 214 δισ. ευρώ ή 107% του ΑΕΠ, διατυπώνει σε έκθεσή της η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Η έκθεση της γερμανικής τράπεζας αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε προκαταρκτικές σεισμολογικές έρευνες, και τα πρώτα πορίσματα αναμένονται στα μέσα του 2013.

Σημειώνει ωστόσο ότι οι υπολογισμοί για την ύπαρξη 3,5 τρισ. κυβικών μέτρων αξίας 427 δισ. ευρώ στην περιοχή νότια της Κρήτης δεν είναι για την ώρα επαρκώς τεκμηριωμένοι, καθώς προέρχονται από τα ευρήματα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στο «πεδίο Levantine» το οποίο εκτείνεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας, Συρίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Λιβάνου.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, η Deutsche Bank αναφέρει ότι τα έσοδα θα αρχίσουν να τρέχουν σε μια περίοδο από 8 έως 10 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης είναι ανάλογα με αυτά του «πεδίου Levantine», τα οποία υπολογίζονται από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) σε 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα.