Στουρνάρας: Να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την αξιοπιστία που έχουμε πετύχει

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στους Νέους ΦακέλουςΟ υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Εφ’όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στον Α. Παπαχελά και τους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, με έμφαση στο νέο φορολογικό, την επαναγορά του χρέους και τις αποφάσεις στο πρόσφατο Eurogroup.
Δημιουργούμε «μία γέφυρα για τα παιδιά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις αποφάσεις και τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση. «Πρόκειται για μία επένδυση της δικής μας γενιάς για την επόμενη». «Κάναμε λάθη, αυξήσαμε μισθούς υπερβολικά και πρέπει να τα διορθώσουμε», πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι ακόμα και ο ίδιος έχει κάνει λάθη.
«Στη χώρα αυτή έχουμε υποφέρει από λαϊκισμό και διγλωσσία», δήλωσε ακόμα, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος θα λεει πάντα την αλήθεια, ενώ συμπλήρωσε – αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα – ότι θέλει να πιστεύει πως «αρχίζει να επικρατεί η φωνή της λογικής».
«Πιστεύω στην ιστορία καθώς έχει υποδείξει ότι τα πράγματα εξελίσσονται ορθολογικά. Δεν πρέπει να διακυβεύουμε την επιτυχία, γυρίσαμε τον κάβο αλλά δεν έχουμε βγει από φουρτούνα», δήλωσε με συγκρατημένη αισιοδοξία ο υπουργός, τονίζοντυας παράλληλα πως η χώρα θα βγεί από την κρίση, ενώ θα επιστρέψουν τα κεφάλαια μόλις τελειώσει μία για πάντα η «δραχμοφοβία», όπως την αποκάλεσε.
«Είμαστε μία τρικομματική κυβέρνηση όπου ο καθένας έχει την άποψή του», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας προκειμένου να δώσει έμφαση στη δυσκολία του κυβερνητικού έργου, ενώ παράλληλα τονίζει ότι στη συνεννόηση εμπλέκεται και η τρόικα, αλλά τέλος και η ίδια του η συνείδηση, όπως δήλωσε.
«Προς το παρόν φαίνεται να πετυχαίνουμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε «ως κόρη οφθαλμού» τα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
Αναφερόμενος στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο υπουργός επεσήμανε πως υπήρξε μία σκληρή διαπραγμάτευση όπου στο τέλος «φτάσαμε να λαμβάνουμε συγχαρητήρια και από φίλους και από κράτη δύσπιστα» Η σύγχυση γύρω από το νέο φορολογικό ν/σ
Ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, και την έντονη αντίδραση για τους φορολογικούς συντελεστές, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πρόταση για φορολογικό συντελεστή 45%.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τροποποιήσεις στο υπάρχον φορολογικό σύστημα είχαν κατατεθεί στα υπόλοιπα κόμματα πριν την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, διευκρίνισε. Προτάθηκε μία νέα κλίμακα με τρεις συντελεστές, με την τρόικα να αντιπροτείνει ισοδύναμη κλίμακα όπου εμφανιζόταν συντελεστής 45%, παράλληλα με μείωση 1.500 ευρώ για όλους, κάτι το οποίο δεν επισημάνθηκε, υπογράμμισε.
Επίδομα τέκνων Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα για το επίδομα τέκνων , διευκρίνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει το φορολογικό σύστημα με βάση συστήματα προηγμένων χωρών, τονίζοντας πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Η τροποποίηση που επιχειρείται στο επίδομα τέκνων δεν είναι άδικη, προσπαθεί να δημιουργήσει στο εξής πιο στοχευμένα επιδόματα, ξεκαθάρισε.
«Βάζουμε εισοδηματικό κριτήριο μέσω ΟΓΑ», προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν οι τρίτεκνοι να παίρνουν επίδομα δίχως εισοδηματικό κριτήριο.
Για την επαναγορά χρέους και την επιστροφή κεφαλαίων στην χώρα
Από την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, παραπέμποντας στην επόμενη Σύνοδο για τις τελικές αποφάσεις.
Ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται να δοθεί πολιτική εντολή για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα κρίνουν ανεξάρτητα εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Κατά το πρόσφατο μαραθώνιο Eurogroup οι τόνοι υπήρξαν δραματικοί, πρόσθεσε, δηλώνοντας πως στη συνάντηση ισχυρίστηκε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία «η Ελλάδα σε λίγο διάστημα δεν θα ανήκει στη Δύση», καθώς να αναγκαστεί να βρει χρήματα από αλλού.
Διαπραγματευτήκαμε τη συμφωνία, πρόσθεσε, καθώς για πρώτη φορά είχαμε προηγουμένως πετύχει όλα τα προαπαιτούμενα. Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ευχαριστημένος από τη συνολική συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο πως το πρόγραμμα είναι «εμπροστοβαρές», κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε.
Εάν το Eurogroup δεν κατέληγε σε συμφωνία η Ελλάδα θα κατέρρεε πλήρως, συνέχισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τις τράπεζες, το τρόφιμα και τα φάρμακα.
«Θα γινόμασταν Ιφιγένεια προς παραδειγματισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Ευρώπη θα προχωρούσε προς μία ομοσπονδιοποίηση χωρίς την Ελλάδα.
Δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα  εντός του 2013 αν πετύχουμε τους στόχους
Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα εντός του 2013, δήλωσε πως τα όσα έχουν ληφθεί προς το παρόν φτάνουν, υποστηρίζοντας πως η χώρα μπορεί να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα εντός του επόμενου έτους και ενδεχομένως να είναι δυνατόν το 2014 τα μέτρα να είναι ηπιότερα.
Αν ωστόσο «νερώσουμε το κρασί μας – για παράδειγμα – για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, θα υπάρξει πίεση για παραπάνω μέτρα», τόνισε.
Απολύσεις στο Δημόσιο Για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο ο κ. Στουρνάρας είπε πως θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση εντός του 2013, με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για συγκεκριμένο νούμερο.
Πηγή: Skai.gr