Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση από την ανταλλαγή ελληνικού χρέους

Αίσθηση ικανοποίησης αφήνει στο οικονομικό επιτελείο η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφορών για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους, με όλες τις ελληνικές τράπεζες να έχουν λάβει μέρος.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ποσό που συγκεντρώνεται μέχρι στιγμής διαγράφει τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ του χρέους, ενώ ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί το ύψος συμμετοχής των hedge funds στο πρόγραμμα επαναγοράς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες προτίθενται να συμμετάσχουν μέχρι και με το 100% των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, ωστόσο αναμένουν να κατατεθούν και οι προτάσεις των hedge funds προκειμένου να δηλώσουν την τελική συμμετοχή τους. Τα hedge funds εκτιμάται ότι θα πωλήσουν ομόλογα περί τα 15 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα προτιμήσουν να τα διακρατήσουν με στόχο να τα πωλήσουν σε υψηλότερες τιμές στο μέλλον.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών με τους ξένους επενδυτές, ενώ δεν αποκλείεται εντός του Σαββατοκύριακου να υπάρξει και έκτακτη σύσκεψη του EuroWorking Group προκειμένου να ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμα.
Επίσημες ανακοινώσεις από ελληνικής πλευράς αναμένεται να υπάρξουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μερίμνησε με νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών από νομικές ευθύνες, προχωρώντας έτσι σε ικανοποίηση του μείζονος αιτήματος των επικεφαλής των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η εν λόγω απαίτηση βρισκόταν στην κορυφή της σχετικής ατζέντας των τραπεζιτών, καθώς οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων επιδιώκουν τη διασφάλισή τους από ενδεχόμενη κατηγορία περί -της κακουργηματικού χαρακτήρα- «απιστίας», κατόπιν πιθανή προσφυγής στη Δικαιοσύνη μετόχων που ενδέχεται να αντίκεινται στη συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων.
Σύμφωνα με ραδιοφωνική συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού, η ρύθμιση θα είναι ανάλογη εκείνης που εφαρμόστηκε για το PSI.

Οι συμμετοχές
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι  το διοικητικό συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε, ομόφωνα, τη συμμετοχή της Τράπεζας στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, που ενεργείται από τον Ο.Δ.Δ.Η.Χ., για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. «Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, στηρίχθηκε σε οικονομικο-τεχνικά δεδομένα, σε γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων οικονομικών και νομικών συμβούλων και αποτυπώνει τη συνέχιση της στήριξης στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση» αναφέρει.
Από την πλευρά της η Alpha Bank ανακοινώνει ότι αποφάσισε τη συμμετοχή της Τραπέζης σε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν της από 3.12.2012 προσκλήσεως υπό του τελευταίου.
Επίσης η Τράπεζα Eurobank Ergasias ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 7.12.2012, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της Τράπεζας στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της Ελληνικής Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στις 3.12.2012.

Την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην επαναγορά ανακοίνωσε και η Attica Bank. Συγκεκριμένα κατά τη συνεδρίασή του στις 7.12.2012, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ομόφωνα αποφάσισε να συμμετάσχει η Attica Bank σε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ανταποκρινόμενη στην από 3.12.2012 σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε. ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό, τους μετόχους του και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση (7/12/2012) αποφάσισε τη συμμετοχή της Τράπεζας στο πρόγραμμα επαναγοράς του δημοσίου χρέους, το οποίο διενεργείται από τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ., για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.