Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να επιστέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να επιστέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

dimitris-avramopoylos-israilinoi-kai-palaistinioi-na-epistepsoyn-sto-trapezi-ton-diapragmateuseon

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα

στις Βρυξέλλες στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Επί τάπητος τέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στην ειρηνευτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό και την κατάσταση στη Συρία, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και στη Λιβύη και ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας.
Στην παρέμβασή του για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο πλευρές, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαφυλάξουν την προοπτική της λύσης των δύο κρατών, που αποτελεί τη μόνη βιώσιμη προοπτική. Αυτό το στόχο, άλλωστε, εξυπηρέτησε και η πρόσφατη ψήφος της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.
Ο κ. Αβραμόπουλος έκλεισε την παρέμβαση του, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας οι δύο πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που υπονομεύουν το διάλογο.
Ως προς τις εξελίξεις στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας υπέρ της αναζήτησης πολιτικής λύσης και της έναρξης διάλογου, που θα επιτρέψει στο συριακό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης παύσης των εχθροπραξιών και τη σημασία προστασίας των δικαιωμάτων και της ασφάλειας όλων των κοινοτήτων της Σύριας, κάνοντας ρητή αναφορά στο χριστιανικό πληθυσμό και την ελληνο-ορθόδοξη κοινότητα της χώρας, υπό το φως της πρόσφατης απώλειας του πνευματικού της ηγέτη.
Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε το στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία, τονίζοντας το αμοιβαίο συμφέρον των δύο πλευρών να εμβαθύνουν το διάλογο μεταξύ τους, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των κοινών παγκόσμιων προκλήσεων, όσο και στον οικονομικό τομέα, με έμφαση στην ενέργεια, το εμπόριο και τον τουρισμό.
Στην παρέμβαση του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε τη σημασία που έχει η ελευθέρωση των θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες, μια κίνηση που θα άνοιγε τις πύλες της Ευρώπης στη ρωσική κοινωνία των πολιτών.
Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν το πρωί με τη συνεδρίαση της ολομέλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου.
Τον κ. Αβραμόπουλο θα συνοδεύσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.